Κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά

dsp pita 2019

Ανασκόπηση της χρονιάς από τον Πρόεδρο του ΔΣΠ Γιώργο Σταματογιάννη

Την Κυριακή, 13 Ιανουαρίου 2019, ο Δικηγορικός Σύλλογος Πειραιά, γιόρτασε την αλλαγή του χρόνου με την κοπή της Πρωτοχρονιάτικης πίτας στην αίθουσα εκδηλώσεων της Ιωνιδείου Σχολής Πειραιά. Την εορταστική ατμόσφαιρα στην εκδήλωση έδωσαν οι μουσικές και τα τραγούδια της χορωδίας του Συλλόγου υπό τη διεύθυνση του πιανίστα και δικηγόρου, κ. Μάριου Καζά και της παιδικής χορωδίας.

Τους εκλεκτούς προσκεκλημένους υποδέχθηκαν ο Πρόεδρος του Συλλόγου, κ. Γιώργος Σταματογιάννης και τα μέλη του Δ.Σ.
Ο κ. Πρόεδρος, καλωσορίζοντας τους παρευρισκομένους, έκανε μια ανασκόπηση της χρονιάς που πέρασε, αλλά και εξέφρασε τις απόψεις του για θέματα που απασχολούν συνολικότερα την ελληνική κοινωνία. Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα ακόλουθα:

« Έχουν περάσει κοντά 10 χρόνια αφότου βρεθήκαμε στο κατώφλι των μεγάλων κοινωνικοοικονομικών και πολιτικών αλλαγών. Στην πρωτοχρονιάτικη γιορτή μας τότε ήμασταν ακόμη ανυποψίαστοι για το τί επρόκειτο να ακολουθήσει, θεωρώντας ότι σε πολλούς τομείς οι εξελίξεις θα έπαιρναν το δρόμο τους, με τον τρόπο που ξέραμε και είχαμε συνηθίσει τις τελευταίες δεκαετίες. Όμως το μέλλον διαρκεί, που έγραφε και ο Γάλλος φιλόσοφος Λουι Αλτουσέρ για άλλους λόγους βέβαια, και η μέχρι σήμερα διαδρομή μάς απέδειξε, και κάποιες φορές βίαια, πως προκειμένου να αποδυναμωθούν τα αίτια της κοινωνικής, οικονομικής και πολιτικής κρίσης και να μας βρει η επόμενη χρονιά ένα βήμα μπροστά από την προηγούμενη, απαιτείται ο ειλικρινής απολογισμός της χρονιάς που πέρασε και η στοχοθεσία για τη νέα. Η τελευταία σε καμία περίπτωση δε διαμορφώνεται αυθαίρετα. Αντίθετα, είναι απόρροια των σκέψεων, των αντιλήψεων και των δράσεων των ανθρώπων που απαρτίζουν την εκάστοτε κοινωνική ομάδα. Στην προκειμένη περίπτωση, η βάση για την επίτευξη των εκάστοτε στόχων αποτελείται κυρίως από εμάς τους Δικηγόρους.
Το ίδιο ενωμένοι και απαλλαγμένοι από ιδεοληψίες θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε με εντιμότητα, καθαρό λόγο και αποφασιστικότητα τα μεγάλα ζητήματα που γεννώνται στους καιρούς που διανύουμε, στα πλαίσια της παγκοσμιοποίησης, που τώρα αντιλαμβανόμαστε πρακτικά τί ακριβώς σημαίνει, των πολιτικών επιλογών της Ευρώπης για το δημογραφικό πρόβλημα, για τα ζητήματα της ανεργίας, των γεωπολιτικών μεταβολών και της προστασίας του κοινωνικού κράτους. Στα πλαίσια αυτά, η Δικαιοσύνη αποτελεί ιστορικά αποδεδειγμένα το έρμα για την προστασία των αξιών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.
Πρέπει έτσι να αντιληφθεί ο Δικηγόρος ότι η Δικηγορία δεν είναι πλέον μόνο η δίκη στο Δικαστήριο. Οι εποχές έχουν αλλάξει. Οι εναλλακτικοί τρόποι επίλυσης διαφορών βρίσκονται πλέον δυναμικά στο προσκήνιο, διολισθαίνουν στην καθημερινότητά μας, δημιουργώντας επιτακτικά την ανάγκη να προσαρμοστούμε στα σύγχρονα δεδομένα, να τα κάνουμε κομμάτι της δουλειάς μας και να μην εμμένουμε σε μία αρνητική και απωθητική στάση απέναντι σε κάθε τι καινούργιο. Να μην ξεχνάμε ότι ο πυρήνας της δικηγορίας είναι η συμβουλή, η ουσιαστική και συνολικότερη παρέμβαση στην κοινωνία. Άλλωστε ποιός μπορεί να επιδοθεί πιο αποτελεσματικά σε όλα αυτά από τον Δικηγόρο. Ας μην βλέπουμε λοιπόν το καινούργιο, το άγνωστο ως κάτι κακό, αλλά ας το αφομοιώσουμε και ας το ενσωματώσουμε στη δουλειά μας και στην καθημερινότητά μας. Στο σημείο αυτό οφείλουν και οι Δικηγορικοί Σύλλογοι, στο βαθμό που τους αντιστοιχεί, να προσανατολίσουν τα μέλη τους προς αυτές τις νέες προκλήσεις.
Στις δράσεις μας συνέβαλε με κάθε πρόσφορο τρόπο ο Υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο οποίος άλλοτε ενεργώντας και άλλοτε αιτιολογημένα παραλείποντας, ήταν δίπλα στους Δικηγόρους, προωθώντας έναν εποικοδομητικό διάλογο, αφουγκραζόμενος παράλληλα τις ανησυχίες τους για μια βιώσιμη αλλά και ποιοτική δικηγορία.
Χρήσιμο στο σημείο αυτό είναι επισκοπήσω μόνο ορισμένες από τις δραστηριότητες που κατέδειξαν την παρουσία του Δ.Σ.Π. αλλά και εν γένει του σώματος των Δικηγόρων μέσα από τα θεσμικά τους όργανα (Συντονιστική, Ολομέλεια)
Παρεμβάσεις στο Κώδικα Δικηγόρων, με αποσαφήνιση των στόχων για τη διοικητική και οικονομική αυτοτέλεια των δικηγορικών συλλόγων και ότι δεν εντάσσονται στους φορείς της Γενικής Κυβέρνησης.
Οι ασφαλιστικές εισφορές σε κύρια και επικουρική σύνταξη και οι ουσιαστικές μειώσεις αυτών που ισχύουν από 1-1-2019.
Έχει υποβληθεί αρμοδίως το αίτημα για αύξηση της απαλλαγής από το Φ.Π.Α για ετήσιο εισόδημα από τη συγκεκριμένη πηγή μέχρι 25.000 ευρώ.
Απρόσκοπτη, αλλά με καθυστερήσεις ως προς την εκκαθάριση της αμοιβής λειτουργία του συστήματος νομικής βοήθειας για πολίτες χαμηλού εισοδήματος με την πολύτιμη βοήθεια των γραμματειών των Δικαστηρίων. Επίκειται νομοθετική τροποποίηση σύμφωνα με την οποία, όταν θα γίνεται η εκκαθάριση της δαπάνης για την παρασχεθείσα υπηρεσία από το ΤΑΧΔΙΚ και καταβάλλεται η αμοιβή τότε θα καταβάλλεται και ο αναλογών ΦΠΑ και θα γίνονται οι κρατήσεις.
Δωρεάν παροχή νομικής βοήθειας από νέους Δικηγόρους σε ανηλίκους και νέους έως 35 ετών, που ανήκουν σε ευάλωτες κοινωνικά και οικονομικά ομάδες σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Νέας Γενιάς του Υπουργείου Παιδείας , καθώς και σε γυναίκες θύματα έμφυλης βίας σε συνεργασία με το Κέντρο Ερευνών σε θέματα ισότητας.
Έκφραση αλληλεγγύης προς τους πυρόπληκτους στο Μάτι και απόφαση για δωρεά στο ΚΑΤ ενός εσωτερικού λαρυγγοσκοπίου μέγιστης ακρίβειας, αξίας 5.600 ευρώ για αντιμετώπιση τέτοιων καταστάσεων, ενώ παράλληλα προβήκαμε σε έκτακτη αιμοδοσία, πέραν της τακτικής που κάνουμε κάθε χρόνο και έχοντας δημιουργήσει Τράπεζα Αίματος σε συνεργασία με το Τζάνειο Νοσοκομείο
Σε συνεργασία με την Αρχή προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα σειρά σεμιναρίων για τη συμμόρφωση με τον κανονισμό προστασίας προσωπικών δεδομένων, που έχει μπει στη ζωή μας από το Μάιο 2018.
Από 26-11-2018 είναι πλέον εφικτή σε πραγματικό χρόνο η ηλεκτρονική κατάθεση δικογράφων στο Πρωτοδικείο Πειραιά, ενώ ήδη λειτουργεί η αντίστοιχη εφαρμογή στο Ειρηνοδικείο Πειραιά και Νίκαιας, η έκδοση ψηφιακών πιστοποιητικών, παράλληλα δε στο Σύλλογο οι Δικηγόροι ανανεώνουν ψηφιακά τις υπογραφές.
Συμμετοχή στη Διοικούσα Επιτροπή του Ταμείου Νομικών για θέματα των ασφαλισμένων νομικών, αλλά και στο Δ.Σ. Εθνικής Σχολής Δικαστών για ζητήματα λειτουργίας και επιμόρφωσης των δικαστικών λειτουργών.
Συμμετοχή στην Επιτροπή Επάρκειας, όπου μπήκαν κανόνες για την αναγνωρισιμότητα των πτυχίων Νομικής εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης και στη διαγωνιστική διαδικασία της, ενώ στην Επιτροπή Αξιολόγησης με διαφανή και αντικειμενικά κριτήρια εξατομικεύονται τα επαγγελματικά προσόντα του πτυχιούχου Νομικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, προκειμένου να εγγραφεί ως ασκούμενος.
Συναντήσεις με δικαστικούς λειτουργούς της αλλοδαπής για την ποινική και ποινικοδικονομική διάρθρωση των εννόμων τάξεων και συγκριτική συσχέτιση αυτών, αλλά και με αντιπροσωπεία των Δικηγόρων του Ηνωμένου Βασιλείου για την αντιμετώπιση της εγκατάστασης των συναδέλφων υπό τον όρο της αμοιβαιότητας μετά την εφαρμογή του Brexit στα πλαίσια της κοινοτικής νομοθεσίας και με ενδεχόμενη εφαρμογή διακρατικής συμφωνίας.
Ημερίδες και συνέδρια με νομικό περιεχόμενο και εκδηλώσεις με θέματα νομικού και εν γένει κοινωνικού ενδιαφέροντος (κοινωνικά δικαιώματα, αναδρομικά συνταξιούχων)
Καταδίκη τρομοκρατικών ενεργειών κατά συναδέλφων στον Πειραιά (πολιτική Αγωγή στην υπόθεση του δολοφονηθέντος Παύλου Φύσσα), επίσης βομβιστική επίθεση σε γραφείο συναδέλφου Πειραιά, αφού ο ρόλος του Δικηγόρου ως υπερασπιστή των δικαιωμάτων και ελευθεριών των πολιτών είναι αδιαπραγμάτευτος σε ένας κράτος δικαίου.
Από την Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων υπήρξε έντονη παρουσία και θεσμική παρέμβαση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο για τη σύλληψη και παράνομη επί εξάμηνο περίπου κράτηση των 2 ελλήνων στρατιωτικών, παρέχοντας νομική συνδρομή στις εθνικές αρχές αλλά και ταυτόχρονα η Ένωση Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων ανέδειξε το ζήτημα, αν και δεν αφορούσε δικηγόρους, παρεμβαίνοντας στα κοινοτικά όργανα αλλά και στη γείτονα χώρα.
Σχετικά με τη Συμφωνία των Πρεσπών, επίκαιρη όσο ποτέ άλλοτε, πραγματοποιήθηκε εκδήλωση της Ολομέλειας στη Θεσσαλονίκης για τις έννομες συνέπειες αυτής, όπου και καταδείχθηκαν τα αρνητικά και θετικά αυτής, σε κάθε περίπτωση η ιστορία θα κρίνει την αναγκαιότητα της υπογραφής της.
Η ίδρυση της τέταρτης Νομικής Σχολής στην Πάτρα εξαγγέλλεται χωρίς καμιά προηγούμενη διαβούλευση με τη νομική κοινότητα (Νομικές σχολές, Δικηγορικοί Σύλλογοι), για την αναμόρφωση των νομικών σπουδών, δε μας βρίσκει σύμφωνους γιατί πιστεύω πως δεν οδηγεί στην ποιοτική αναβάθμιση της δημόσιας τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, στην οποία όλοι μετ΄ επιτάσεως υπερθεματίζουμε, αλλά μάλλον διαμορφώνει μια Σχολή που δύσκολα θα βρίσκει ο φοιτητής τον καθηγητή του στη Σχολή, λόγω της γειτνίασης της Πάτρας με την Αθήνα και των παράλληλων επαγγελματικών του ενασχολήσεων. Η συρρίκνωση της Νομικής Σχολής της Θράκης θεωρείται ως άμεσο επακόλουθο τυχόν τέτοιας ενέργειας, κάτι που απευχόμαστε όλοι για ευνόητους λόγους.
Η διακοπή των ποινικών συνεδριάσεων που ταλανίζει τα Εφετεία της χώρας (κυρίως τα Τριμελή Εφετεία Κακουργημάτων) σε συνδυασμό με τις όλο και αυξανόμενες πολυπρόσωπες και μακράς διάρκειας δίκες, με τον καθόλου άστοχο χαρακτηρισμό ότι το 2019 η χώρα θα είναι ένα απέραντο Δικαστήριο, απαιτεί γενναίες και καθαρές αποφάσεις από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς (Δικηγορικούς Συλλόγους, Ενώσεις Δικαστών, Ολομέλειες Δικαστηρίων), ενώ παράλληλα οι Ολομέλειες των κατά τόπους Δικαστηρίων κατά την επιλογή των προεδρευόντων στις ποινικές συνεδριάσεις να γίνεται κατ΄ επιλογή και όχι κατά αρχαιότητα. Όλοι δεν είναι ικανοί για όλα.
Άμεσα δρομολογείται από την Ολομέλεια των Προέδρων Δικηγορικών Συλλόγων απόφαση για το ζήτημα αυτό με το σκεπτικό να μην γίνεται κατάχρηση της απόφασης για αποχή μετά τη δεύτερη διακοπή της συνεδρίασης και κατά περίπτωση εφαρμογή αυτής.
Παράλληλα εκφράστηκε με τον πλέον εμφαντικό τρόπο η αντίθεση μας για ποινική δίκη σε κακούργημα χωρίς συνήγορο κατ΄ άρθρο 340 ΚΠΔ, σε κάθε δε περίπτωση, όταν γίνεται κατάχρηση της εκπροσώπησης, να υπάρξει αυστηρός περιορισμός της σε πολυπρόσωπες ή μακράς διάρκειας δίκες.
Επικοινωνία και επεξεργασία με Υπουργείο Εργασίας για αμοιβή των ασκουμένων δικηγόρων μέσω προγράμματος ΕΣΠΑ κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα, σε συνδυασμό με δρομολογούμενη εκπαιδευτική δομή υπό την εποπτεία της Συντονιστικής, οργανωμένη και μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας σε συνεργασία με έμπειρους δικαστές και δικηγόρους, που θα δίνει τη δυνατότητασε κάθε ασκούμενο να έχει πρόσβαση στη γνώση και εκμάθηση με θεωρητικό και πρακτικό περιεχόμενο (εικονικές δίκες, δικόγραφα κ.λ.π).
Ως μέλος της Ελληνικής αντιπροσωπείας στη CCBE σταχυολογώντας εκθέτω ότι στα πλαίσια probono (δηλαδή δωρεάν) υπηρεσιών αναπτύχθηκε το πρόγραμμα Ευρωπαίοι Δικηγόροι στη Λέσβο με συμμετοχή εθελοντών και τη ενίσχυση από το Δικηγορικό Σύλλογο Γερμανίας, που αφορούσε την παροχή νομικής βοήθειας στη πρώτη φάση του ασύλου, ενώ επίσης αναδεικνύεται ως μείζον ζήτημα η αυτοτέλεια των δικηγορικών συλλόγων και η ανεξαρτησία των δικηγόρων στην άσκηση των καθηκόντων τους και επισημάνθηκαν επιθέσεις εθνικών αρχών σε δικηγόρους (Ολλανδία, Τουρκία), όπως επίσης και οι επιθέσεις σε Πολωνία και Ουγγαρία κατά της ανεξαρτησίας των δικαστικών λειτουργών, ενώ παράλληλα ξεκίνησε η επεξεργασία κειμένου εργασίας για την τεχνητή νοημοσύνη στη δικαιοσύνη, το ρόλο των δικηγόρων και τις εφαρμογές αυτής στα διάφορα εθνικά συστήματα, ενώ παράλληλα έντονο προβληματισμό έχει δημιουργήσει η αποχώρηση της Μεγάλης Βρετανίας και εξετάζεται έτσι η περίπτωση μιας μεταβατικής διάταξης μέχρι το τέλος του 2020.
Ο αναστοχασμός είναι απαιτούμενος. Η διαρκής εκπαίδευση των δικηγόρων και η δημιουργία σχετικών δομών διαβίου μάθησης τους είναι μία πρόκληση, παρόντες οι θεσμοί εναλλακτικής επίλυσης των διαφορών, μάλιστα στον Πειραιά έχουμε το ΚΕΔΙΠ, ένα εξαίρετο και πρωτοπόρο σε πολλούς τομείς κέντρο εκπαίδευσης υποψήφιων διαμεσολαβητών, ενώ επίκειται και η λειτουργία του Κέντρου Διαιτησίας, διαρθρωμένου κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα. Η ηλεκτρονική δικαιοσύνη είναι στο προσκήνιο.
Επίσης έχει γίνει η αρχή για την δημιουργία ενός Κώδικα Δεοντολογίας Δικαστών και Δικηγόρων για να αποκτήσει ουσιαστικό περιεχόμενο η έννοια του συλλειτουργού της δικαιοσύνης . Άλλωστε τον Απρίλιο του 2018 έγινε η κοινή και ομολογουμένως ποιοτική εκδήλωση της Ολομέλειας με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, καταδεικνύοντας τον κοινό τόπο, ενδιαφέρον για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης.
Ο διάλογος για τη Συνταγματική αναθεώρηση είναι στο αποκορύφωμα του, αφού σε ένα μήνα περίπου εκπνέει η σχετική προθεσμία. Για θέματα που άπτονται της Δικαιοσύνης πιστεύω ότι πρέπει να διατηρηθεί το υφιστάμενο σύστημα του διάχυτου και παρεμπίπτοντος ελέγχου της συνταγµατικότητας των νόµων, ενώ κατά την επιλογή της ηγεσίας των ανωτάτων δικαστηρίων να απαιτείται η διατύπωση προηγούµενης γνώµης της Ολοµέλειας των Προέδρων των ∆ικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος.
Απαραίτητη επίσης καθίσταται η απαγόρευση συμμετοχής δικαστικών που αφυπηρετούν λόγω συνταξιοδότησης ή παραίτησης, σε όλες τις πολιτικές και τις δηµόσιες Θέσεις, συµπεριλαµβανοµένων των Ανεξαρτήτων Αρχών ή επικουρικά να προκρίνεται αυτό με αυξημένη πλειοψηφία από τη Βουλή. Πολύτιμη επίσης και ουσιαστική θα ήταν η διατύπωση γνώµης από το δικηγορικό σώµα ενώπιον του Ανώτατου Δικαστικού Συμβουλίου για την υπηρεσιακή κατάσταση (προαγωγές και αξιολόγηση) των δικαστικών λειτουργών.
Το ζήτημα που είναι διαχρονικά επίκαιρο, χρησιμοποιώ τις δύο αυτές ασύμβατες μεταξύ τους λέξεις, για να καταδείξω την ένταση αλλά συγχρόνως και το διακύβευμα είναι οι σχέσεις Διοίκησης και Δικαιοσύνης. Ο καθένας έχει να καταθέσει την άποψη του για την ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης για τη διάκριση των εξουσιών. Ο καθένας από μας έχει να ιστορήσει «επεμβάσεις» και επιχειρήσεις άλωσης της Δικαιοσύνης, ή από την άλλη όψη του νομίσματος δικαστικής αυθαιρεσίας ή ίσως ακραία δημιουργίας ενός κράτους Δικαστών. Η Ιταλία ούτε είναι πολύ μακριά αλλά και ούτε απέχει πολύ χρονικά τι συνέβη στη γείτονα χώρα.
Πέρα από ανθρώπινες αδυναμίες και φιλοδοξίες, ας αναλογιστούμε όλοι οι εμπλεκόμενοι ότι η γενικότερη φθορά και απαξίωση που προκαλείται από αυτή την επανειλημμένη αντιπαράθεση έχει συνέπειες στην καθημερινότητα όλων, αφού διαρρηγνύει με τον πιο υπόγειο τρόπο τον κοινωνικό ιστό της χώρας και αποσαρθρώνει το κράτος δικαίου. ΑΣ ΚΑΝΕΙ Ο ΚΑΘΕΝΑΣ ΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΤΟΥ για την οποία έχει επιλεγεί ή οριστεί.
Τα τελευταία τέσσερα χρόνια στον απολογισμό μας είναι το μείζον ζήτημα της μεταστέγασης των Δικαστηρίων στο κέντρο της πόλης, στην πρώην Ράλλειο Σχολή. Η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με το παρελθόν είναι ότι από τριμήνου και πλέον οι αρμόδιες υπηρεσίες (νομικές και τεχνικές) των συμβαλλομένων μερών (Υπουργείο Δικαιοσύνης, ΤΑΧΔΙΚ και Δήμος Πειραιά) έχουν ξεκινήσει μια εργώδη προσπάθεια στη σύνταξη της προγραμματικής συμφωνίας με τα συνημμένα σε αυτή παραρτήματα, προκειμένου να γίνει δυνατή η προκήρυξη του έργου. Τα εμπόδια αρκετά, αλλά όχι ικανά για να υπαναχωρήσουμε. Ο Δήμαρχός μας συμπαρίσταται στην κατεύθυνση αυτή, αλλά δηλώνει ταυτόχρονα αποφασισμένος να μην διαιωνιστεί αυτή η κατάσταση. Γνωρίζει καλά και ο ίδιος ότι το έργο αυτό έχει υπεραξία και θα δώσει άλλη πνοή και οντότητα στο πρώτο λιμάνι της χώρας, που σταδιακά με τα άλλα μέτρα υποδομής μεταμορφώνεται.
Η Δικηγορία είναι ευχή μα συνάμα φορτίο βαρύ. Πάθος, προκλήσεις, χαρές και απογοητεύσεις συνοδεύουν την καθημερινότητα κάθε δικηγόρου. Ένα λειτούργημα που δοκιμάζεται τα τελευταία χρόνια, τείνοντας να μετατραπεί σε απλό επάγγελμα, απεκδυόμενο του δημοσίου χαρακτήρα του και εκθρονιζόμενο σταδιακά από την εξέχουσα και τιμητική θέση που κατείχε στην ελληνική κοινωνία.
Στο σημείο αυτό οφείλει ο δικηγόρος να αντιδράσει, να εξηγήσει στους νεότερους και να θυμίσει στους μεγαλύτερους τις θεμελιώδεις αρχές και αξίες του σεβασμού, της αξιοπρέπειας, της ελευθερίας και της δημοκρατίας που απολαμβάνει κάποιος καθημερινά, θεωρώντας αυτές μάλλον αυθαίρετα ως δεδομένες.
Κλείνοντας τη σημερινή μας εκδήλωση εκ μέρους του Δ.Σ. του ΔΣΠ θα ήθελα να τονίσω ότι οι επερχόμενες αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, κορυφαία αντιπροσωπευτική πράξη της δημοκρατίας, αλλά όχι και μοναδική, μπορούν να δώσουν στη νέα χρονιά τη διάσταση της ουσιαστικής γιορτής της Δημοκρατίας, όπου με την ενεργή και πολυπληθή συμμετοχή μας, με επιχειρήματα και απόψεις, θα αντιπαρατεθούμε σε εθνικό, ευρωπαϊκό και αυτοδιοικητικό επίπεδο, για να αναδείξουμε τους καλύτερους, τους πιο ικανούς, για να ξαναβρούμε το βηματισμό μας και να μεσουρανήσει ο ήλιος στην πατρίδα μας.
Ένα μεγάλο ευχαριστώ στους ανθρώπους της Ιωνιδείου σχολής, του σχολείου της καρδιάς μας για την παραχώρηση του φιλόξενου αυτού χώρου.
Εύχομαι καλή χρονιά σε όλους και στον καθένα ξεχωριστά. Υγεία και Ειρήνη»

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Πειραιά, κ.κ. Σεραφείμ ευλόγησε τους παρευρισκόμενους και ευχήθηκε για τη νέα χρονιά.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν: Από το Υπουργείο Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, η κ. Μαρία Γιαννακάκη, Γεν. Γραμματέας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Διονύσης Τεμπονέρας. Ο Δήμαρχος Πειραιά, Γιάννης Μώραλης, οι βουλευτές Πειραιά κ.κ. Θοδωρής Δρίτσας, Ελένη Σταματάκη, Κωνσταντίνος Δουζίνας, Γεωργία Γεννιά και Κωνσταντίνος Κατσαφάδος.
Από τη δικαστική ηγεσία μας τίμησαν: Ο Πρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Βασίλειος Πέππας, η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, η Αντιπρόεδρος του Αρείου Πάγου κ. Ειρήνη Καλού και η Αρεοπαγίτης κ. Ζαμπέτα Στράτα. Ο κ. Ευθύμιος Αντωνόπουλος, Πρόεδρος της Ένωσης Δικαστικών Λειτουργών Σ.τ.Ε., ο κ. Νικόλαος Μακρής, ε.τ. Πρόεδρος του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, ο κ. Αντώνιος Πλακίδας, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσεως Εφετείου Πειραιά, ο κ. Ιωάννης Μαλούχος, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Πρωτοδικείου Πειραιά, η κ. Μαρία Κόκοτα, Πρόεδρος του Τριμελούς Συμβουλίου Δ/νσης του Διοικητικού Εφετείου Πειραιά και το μέλος κ. Γεώργιος Καφφές, ο κ. Δημήτριος Ασπρογέρακας, Εισαγγελέας Εφετών Πειραιώς και ο κ. Περικλής Δράκος, Εισαγγελέας Εφετών Αθηνών. Η κ. Βασιλική Βλάχου, Αντεισαγγελέας Εφετών Πειραιά και η κ. Ερασμία Λιούλη, Εφέτης Πειραιά. Η κ. Βιολέττα Λαγογιάννη, Προϊσταμένη του Ειρηνοδικείου Πειραιά και η κ. Δάφνη Μαγγανά, Προϊσταμένη του Πταισματοδικείου Πειραιά. Ο κ. Ηλίας Μπογιόκας, Προϊστάμενος της Ιατροδικαστικής Υπηρεσίας Πειραιά.
Από την τοπική αυτοδιοίκηση και τους φορείς της πόλης παρέστησαν, ο Δήμαρχος Νικαίας - Α.Ι. Ρέντη κ. Γιώργος Ιωακειμίδης, ο κ. Σταμάτιος Ράπτης, Αρχηγός Λιμενικού Σώματος και Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο κ. Βασίλειος Κορκίδης, Πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά, ο κ. Νικόλαος Πλατανησιώτης, Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Πειραιά, η κ. Μαρία Μενενάκου, Πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Πειραιά και το μέλος Δ.Σ. κ. Σοφία Βασιλειάδου. Ο τέως Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Στέλιος Μανουσάκης, ο πρώην Πρόεδρος CCBE, κ. Ευάγγελος Τσουρούλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Δικηγόρων Ναυτικού Δικαίου, κ. Γρηγόριος Τιμαγένης, ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Ποινικολόγων κ. Ιωάννης Ηρειώτης. Οι Αντιδήμαρχοι Πειραιά κ.κ. Αθηνά Χαρβαλάκου και Κυριάκος Σιγαλάκος, ο κ. Σπύρος Σπυρίδων, μέλος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών και πρώην Γεν. Γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης και ο κ. Μιχάλης Πουλάκης από την ΚΤΥΠ. Ο πρώην βουλευτής Πειραιά κ. Δημήτριος Καρύδης, το μέλος της Πολιτικής Επιτροπής της ΝΔ κ. Χριστόφορος Μπουτσικάκης, ο υποψήφιος Βουλευτής Α΄ Πειραιά κ. Βασίλειος Κατσαφάδος, ο πολιτευτής Α΄ Πειραιά κ. Πέτρος Μούγιος, ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά κ. Νικόλαος Βλαχάκος και ο υποψήφιος δήμαρχος Κερατσινίου-Δραπετσώνας κ. Παναγιώτης Διαλινάκης. Ο Απόστολος Στασινόπουλος, Πρόεδρος του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Πειραιά και η κ. Μαρία Κεΐκογλου, Προϊσταμένη Δ/νσης Γραμματείας Εφετείου Πειραιά. Από τον Πειραϊκό Σύνδεσμο ο κ. Γεώργιος Δρούζας και από το Χατζηκυριάκειο Ίδρυμα ο κ. Φίλιππος Σκαραμαγκάς.
Την εκδήλωση επίσης τίμησαν με την παρουσία τους πολλοί δικηγόροι και φίλοι του Συλλόγου.

eep logo