Β.Κορκίδης: Η ελληνική ναυτιλία μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας να ορθοποδήσει

korkidis maritime

Χαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π. στην πίτα του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος στο «Hellas Liberty»

«Αγαπητέ Πρόεδρε και Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος, Εκλεκτά μέλη της ναυτιλιακής κοινότητας, Κυρίες και κύριοι,

Εύχομαι, ολόψυχα, σε όλες και όλους σας Χρόνια Πολλά, Καλά και Ελπιδοφόρα!

Ευτυχισμένο το 2019, με Υγεία, Ευημερία και Προκοπή για όλους τους Έλληνες, που ομολογουμένως δοκιμαστήκαμε σκληρά σε αυτά τα χρόνια της πρωτόγνωρης κρίσης.

Είναι γεγονός ότι, κάθε νέα χρονιά δημιουργεί πάντα την ελπίδα και τη προσδοκία για κάτι καινούργιο, κάτι καλύτερο, κάτι περισσότερο. Υπάρχουν, λοιπόν πολλά που θέλουμε, ως επιχειρηματίες και ως πολίτες να βελτιωθούν, να διορθωθούν και να αλλάξουν κατά τη διάρκεια της νέας χρονιάς.

Το 2019 σίγουρα απαιτούνται περισσότερα από όλους, αρκεί όμως να υπάρχει και ανάλογη ανταπόκριση των προσπαθειών μας. Χρειάζεται αυξημένη εργατικότητα, γιατί τίποτα δεν μπορεί να προχωρήσει χωρίς σκληρή δουλειά. Χρειάζεται περισσότερη γνώση των προβλημάτων, γιατί τίποτα δεν είναι απλό στο σύγχρονο γίγνεσθαι. Χρειάζεται περισσότερη κινητοποίηση ευρύτερων συνεργασιών και επίτευξης συναινέσεων, γιατί τίποτα δεν μπορεί να επιτευχθεί χωρίς επωφελείς συμφωνίες. Χρειάζεται περισσότερη ανανέωση σε ιδέες, γιατί τίποτα δεν μένει στάσιμο. Χρειάζεται να εμπιστευτούμε περισσότερο τους έντιμους, τους συνεπείς, ανθρώπους με αξιοσύνη, όπως αυτούς που λαμπρά και ακούραστα μας προσφέρει ο χώρος και ο κόσμος της Ναυτιλίας. Γιατί, η Ιστορία έχει καταδείξει ότι, τόσο κατά τη διάρκεια όσο μετά από κάθε κρίση, η εμπειρία και το αλάνθαστο επιχειρηματικό δαιμόνιο του έλληνα πλοιοκτήτη, μαζί με την τεχνογνωσία και το πάθος του έλληνα ναυτικού, πάντοτε οδηγούσαν τη ναυτιλιακή οικονομία σε ακόμη καλύτερη πορεία και βοηθούσαν την αδύναμη ελληνική οικονομία, επιδεικνύοντας τον οικονομικό τους πατριωτισμό.

Η ελληνική ναυτιλία, με τις τεράστιες δυνατότητες που έχει, μπορεί να βοηθήσει την πατρίδα μας να ορθοποδήσει. Η ελληνική ναυτιλία, που αυτή τη στιγμή διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών, και στην εξυπηρέτηση του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου της Ε.Ε., εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα τις ενεργειακές ανάγκες της, μέσω της παροχής αξιόπιστων, ασφαλών, αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον θαλάσσιων μεταφορών προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα.

Το γεγονός αυτό, αποκτά πρόσθετη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι, η Ε.Ε. βασίζεται στη διεθνή ναυτιλία για περισσότερο από το 76% του εξωτερικού εμπορίου της και ακόμα μεγαλύτερη το γεγονός ότι η ελληνική ναυτιλία είναι πρωταγωνιστής της ευρωπαϊκής και ρυθμιστής της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Με αυτές τις σκέψεις και την προτροπή να συνεχιστεί το σημαντικό έργο του Προέδρου του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδος και φίλου Γιώργου Πατέρα, στο πλαίσιο και της ενδυνάμωσης της 1ης ναυτιλιακής συστάδας "Maritime Hellas", στο "Steering Committee" της οποίας έχει τη τιμή να συμμετέχει και το Ε.Β.Ε.Π., εύχομαι από καρδιάς, Καλή Χρονιά.»