Ν. Μπελαβίλας: Αθλητισμός για όλους

peiraias athlitismos2

Τέταρτο θέμα δημόσιας συζήτησης από τον υποψήφιο Δήμαρχο Πειραιά

 

Το τέταρτο θέμα δημόσιας συζήτησης άνοιξε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας. Μετά τα θέματα της Πειραϊκής, του κυκλοφοριακού και των κενών κτιρίων στην πόλη, σειρά είχε ο αθλητισμός.

Με τίτλο «Αθλητισμός για όλους» ο Νίκος Μπελαβίλας και η ομάδα του καταγράψανε όλες τις εγκαταστάσεις και τους συλλόγους της πόλης. «Τους χώρους τους βλέπετε στον χάρτη που έγινε στα πλαίσια αυτής της έρευνας. Ενδεικτικά βλέπετε τις σημαιούλες των 15 πιο παλαιών και σημαντικών σωματείων. Στείλτε μας και τις υπόλοιπες αν θέλετε» σημειώνει στην δημοσίευση του.

Σε αυτή αναφέρει:
«Έχουμε λοιπόν, 32 μεγάλες και μικρές αθλητικές εγκαταστάσεις. Από το Καραϊσκάκη και το ΣΕΦ, από το «Καπαγέρωφ» στον Άγιο Διονύση ως το «Σαλπέας» στο Παλατάκι. Ανάμεσα τους αρκετά γηπεδάκια, ναυταθλητικοί όμιλοι, 5x5 κ.ά.

Φαίνονται πολλοί οι χώροι αυτοί και όμως δεν είναι!

Αν σκεφτούμε πως ο μαθητικός πληθυσμός του Πειραιά (Α'θμια και Β'θμια εκπαίδευση) κυμαίνεται περίπου σε 22-25.000 παιδιά ανάλογα με τις χρονιές. Βέβαια από τον αθλητισμό δεν εξαιρούνται, ούτε πρέπει να εξαιρούνται οι ηλικίες των νέων ως τα τριάντα αλλά και των μεγαλύτερων. Τότε θα δούμε πως χρειαζόμαστε εγκαταστάσεις που θα μπορέσουν να εξυπηρετήσουν 20-40.000 αθλούμενους/ες. Αλλά και εγκαταστάσεις όπου θα μπορέσουν να αθληθούν πολλά (κρυμμένα δυστυχώς) πειραιωτάκια, παιδιά και νέοι με ειδικά κινητικά προβλήματα.

Τι έχουμε ως τώρα: Δύο μεγάλα στάδια, όπου βλέπουμε ως θεατές τους επαγγελματίες αθλητές να παίζουν ποδόσφαιρο ή μπάσκετ! Κανείς άλλος δεν μπορεί να τα χρησιμοποιήσει. Και άλλες 30 παντός τύπου αθλητικές εγκαταστάσεις. Εκεί οι βόρειες συνοικίες, υστερούν για άλλη μια φορά. Ο λαϊκός αθλητισμός, ο ιστορικός πυρήνας των γηπέδων του Νέου Φαλήρου για όλους, εξαφανίστηκε χάρη στο «θαύμα» των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004. Έτσι ο Πειραιάς ξέμεινε από χώρους άθλησης και στίβου μεσαίας κλίμακας. Αθλητικά σωματεία έχασαν την έδρα τους και ζητιανεύουν φιλοξενία αλλού. Οι περισσότεροι μικροί χώροι είναι προβληματικοί, κακά συντηρημένοι.

Τα σωματεία είναι πολλά. Είναι ο πλούτος της πειραϊκής αθλητικής παράδοσης. 194 αθλητικά σωματεία της πόλης είναι δηλωμένα επίσημα. Από την έρευνα μας προκύπτει ότι περίπου 55 από αυτά, είναι πλήρως ενεργά. Ανάμεσα τους τα κορυφαία και ιστορικά, ο «Εθνικός» του 1923, ο «Ολυμπιακός» του 1925, ο «παππούς» όλων «Όμιλος Ερετών» του 1885, ο «Ατρόμητος Πειραιά», ο «Αργοναύτης», οι ναυταθλητικοί του Τουρκολίμανου και πολλά άλλα.

Ποια είναι η απάντηση; Αξιοπρεπής διαρκής συντήρηση και φροντίδα για όλους τους χώρους άθλησης. Σημαντικά βήματα έγιναν με χρηματοδοτήσεις και έργα από την Περιφέρεια Αττικής. Μιλάμε για το «Θεμιστόκλειο», το «Καπαγέρωφ», το «Σαλπέας», το Μπάσκετ Καμινίων, τον «Φοίνικα», τον «Πορφύρα». Ορισμένα εξ αυτών των χρηματοδοτημένων έργων εκτελέστηκαν ή εκτελούνται από τον Δήμο Πειραιά.

Έγινε επίσης μεγάλη προσπάθεια ανάκτησης του κατεστραμμένου περιβάλλοντος χώρου του ΣΕΦ. Το πέτυχε πάλι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, όχι ο Δήμος.

Δύο κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να βάλουμε μπροστά:

Το πρώτο, είναι η αναβίωση του πόλου λαϊκού αθλητισμού στο σύμπλεγμα Νέου Φαλήρου-Καμινίων. Χώροι υπάρχουν, πρέπει να υπάρξει και βούληση!

Το δεύτερο, είναι το πετυχημένο πείραμα που εφαρμόστηκε στην Αθήνα, τα «Ανοικτά Σχολεία». Δηλαδή, αντί τα παιδιά να πηδούν τα κάγκελα για να παίξουν το απόγευμα μπάλα, μπορούμε να ανοίξουμε με φύλαξη, τεχνικά ασφάλεια, φωτισμό και απλή φθηνή συντήρηση, της σχολικές αυλές για ένα απογευματινό τετράωρο. Σκεφτείτε πόσοι κλειστοί χώροι θα αναβιώσουν για τους έφηβους στις γειτονιές, θα γίνουν ζωντανοί πυρήνες νεανικού αθλητισμού αλλά και μικρών καλοκαιρινών εκδηλώσεων».

Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα για τα «μικρά καθημερινά» στις γειτονιές. Πεζοδρόμια, φωτισμός, σκουπίδια, σχολεία, βρεφονηπιακοί και παιδικοί σταθμοί, κ.ά. Μάλιστα έχει δημιουργηθεί και σχετικό ερωτηματολόγιο το οποίο έχει αναρτηθεί και διαδικτυακά: http://nikosbelavilas.gr/index.php/item/70-erotimatologio

«Για να στήσουμε μαζί τον άτλαντα των μικρών αλλά πολύ σημαντικών προβλημάτων. Για να βρούμε μαζί τις λύσεις» όπως αναφέρει χαρακτηριστικά ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά.

peiraias athlitismos

eep logo