Το Λιμάνι της Αγωνίας υπέρ της ΠΝΠ

limani tis agoniasΗ κυβέρνηση βρίσκεται σε μία δύσκολη, σκληρή και επίπονη διαπραγμάτευση με τους δανειστές μας σε μία προσπάθεια να ανατρέψει τα καταστροφικά αποτελέσματα των μνημονίων και να βάλει τη χώρα σε τροχιά ανάκαμψης και ανάπτυξης. Το μέχρι σήμερα νομοθετικό της έργο αλλά και ειδικότερα οι εξαγγελίες της για την Τοπική Αυτοδιοίκηση (επέκταση της ρύθμισης των 100 δόσεων και στην ΤΑ, παράταση ισχύος των προϋπολογισμών του 2014 για όσους δεν έχουν εγκεκριμένου προϋπολογισμό 2015, δέσμευση για κατάργηση των μνημονιακών διατάξεων δημοσιονομικής εποπτείας, δανεισμός από ΤΠΔ με ευνοϊκούς όρους, συμψηφισμός υποχρεώσεων Δήμων προς το Δημόσιο) είναι οπωσδήποτε σε θετική κατεύθυνση.

Η τεχνητή απο μέρους των δανειστών μας καθυστέρηση στις διαπραγματεύσεις είναι φυσικό να δημιουργεί πρόβλημα ρευστότητας και γι’ αυτό το λόγο η κυβέρνηση με ΠΝΠ ζητάει τα 7 δις διαθέσιμα σε αποθεματικά στους δήμους, που δε θα χρησιμοποιηθούν άμεσα και που έχουν επενδυθεί σε λογαριασμούς όψεως με μηδενικά επιτόκια, ως είδος εσωτερικού δανεισμού για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις, μέσα από μία πορεία αντιμνημονιακή που ο ίδιος ο λαός επέλεξε και που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν να επικροτεί, προκειμένου να μεταφερθούν στην Τράπεζα της Ελλάδος με επιτόκιο 2,5% και με τη διασφάλιση οτι στην υποθετική περίπτωση που κάποιος Δήμος υποστεί ζημιά, σύμφωνα με πρόσφατη κυβερνητική τροπολογία,το Δημόσιο θα υποχρεωθεί να τον αποζημιώσει.
Με βάση τα παραπάνω Το “ΛΙΜΑΝΙ ΤΗΣ ΑΓΩΝΙΑΣ-ΠΕΙΡΑΙΑΣ Η ΠΟΛΗ ΜΑΣ” κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου με θέμα την πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που αφορά ρύθμιση για τη μεταφορά ταμειακών διαθεσίμων των Δήμων προς επένδυση στην Τράπεζα της Ελλάδος, υποστήριξε και κατέθεσε προς ψήφιση το παρακάτω ψήφισμα:
«Με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που η κυβέρνηση κατέθεσε στη Βουλή υποχρεώνονται οι Δήμοι να μεταφέρουν τα ταμειακά διαθέσιμά τους σε ειδικό λογαριασμό της Τράπεζας της Ελλάδος με επιτόκιο 2,5%.
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Πειραιά σε έκτακτη συνεδρίασή του εξέφρασε τη διαφωνία του:
1) Στη ρύθμιση τόσο σημαντικών ζητημάτων με Πράξεις Νομοθετικού Περιεχομένου και χωρίς να έχει προηγηθεί διαβούλευση με τους Δημάρχους της χώρας.
2) Στην έλλειψη πρόβλεψης χρονικού ορίου στην παραπάνω ρύθμιση,η οποία έχει και πρέπει να έχει μόνο έκτακτο χαρακτήρα.
Ζητάμε:
1. Τη διαβεβαίωση απο την κυβέρνηση οτι η ρύθμιση αυτή επιλέχθηκε προκειμένου να τονωθεί η διαπραγματευτική θέση της χώρας και να διασφαλιστούν οι μισθοί και οι συντάξεις.
2. Σε σύντομο χρονικό διάστημα, το οποίο δεν πρέπει να υπερβεί τους δύο μήνες, τα χρήματα να επιστραφούν στους Δήμους, προκειμένου να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
3. Να συνεχιστεί και να τονωθεί η συμπαράσταση της κυβέρνησης στα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για την εξεύρεση λύσεων στα σοβαρά προβλήματά της».
Η παράταξή μας καταψήφισε το ψήφισμα που ο Δήμαρχος κ.Ι. Μώραλης πρότεινε στο σώμα και υπερψήφισε το απο αυτή προταθέν. Παράλληλα άσκησε σκληρή κριτική σε όσους συμβούλους, προφανώς όχι μόνο της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης, δε διαμαρτυρήθηκαν ποτέ ούτε για τα κουρέματα των αποθεματικών επι συγκυβέρνησης ΝΔ-ΠΑΣΟΚ, ούτε για τις μειώσεις των εσόδων των δήμων, των μισθών και των εργαζομένων,ούτε για το παρατηρητήριο και για τη συνεχή υπονόμευση της αυτοτέλειας και της ανεξαρτησίας της τοπικής αυτοδιοίκησης που επι σειρά ετών (και με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου) γινόταν και που αυτή την κρίσιμη συγκυρία επιθυμούν να την εκμεταλλευτούν για μικροπολιτικά παιχνίδια.

eep logo