Ν.Μπελαβίλας: Να μιλήσουμε για την πόλη

belavilas ert3

Ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά μιλάει στην ΕΡΤ3

 

Στα ζητήματα της συνοχής, της φτώχειας, της αλληλεγγύης, τις μεγάλες συλλογικότητες της πόλης που κράτησαν την πόλη όρθια στην διάρκεια της κρίσης (αγορές χωρίς μεσάζοντες, κοινωνικά φαρμακεία και ιατρεία κτλ) αναφέρθηκε ο υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά Νίκος Μπελαβίλας μιλώντας στην εκπομπή Επικοινωνία της ΕΡΤ3.

Παράλληλα μίλησε για την ποιότητα ζωής στην πόλη, από το κυκλοφοριακό μέχρι τα πεζοδρόμια, που δυσχεραίνουν την καθημερινότητα των πολιτών αλλά και του εμπορικού κόσμου. «Υπάρχουν πόλεις υποδείγματα όπως η Λάρισα που επέλεξε να βγάλει ένα πολύ μεγάλο αριθμό αυτοκινήτων από το κέντρο και να εξορθολογήσει το κυκλοφοριακό της. Και αυτή τη στιγμή ζει πολύ καλά με αυτό με πλούσιους χώρους πρασίνου. Ο Πειραιάς είναι έτοιμος να κάνει αυτό το βήμα. Να απελευθερώσει τον εμπορικό κόσμο δίνοντας χώρο να κινηθούν οι πελάτες του. Να κάνει σεργιάνι ο κόσμος και να ανεβάσει με αυτόν τον τρόπο την κίνηση. Αν ξεκινήσουμε τώρα την αναθεώρηση της μελέτης του κυκλοφοριακού απαιτούνται 3-4 χρόνια για να υλοποιηθεί. Υπήρξε ολιγωρία. Αν καθυστερήσουμε και άλλο τότε χάνουμε πολύτιμο χρόνο» υποστήριξε.

Τόνισε πως ο ρόλος του Πειραιά είναι συναγωνιστικός με την Αθήνα, έτσι λειτουργούσε από την αρχαιότητα. «Το λιμάνι και η κεντρική κυβέρνηση. Το ένα υπηρετεί το άλλο και το ένα αναπτύσσεται μαζί με το άλλο» είπε χαρακτηριστικά.

Σχολιάζοντας την σχέση της πόλης με την COSCO υπογράμμισε ότι πλέον θα πρέπει να αντιμετωπιστεί από άλλη οπτική γωνία και με πρωταγωνιστή τον Δήμο Πειραιά. «Οφείλουμε να διεκδικήσουμε πλέον τη σχέση του λιμανιού με την πόλη, τους ελεύθερους χώρους, τις εργασιακές συνθήκες. Αυτή η σχέση είναι δυναμική και αντιφατική ταυτόχρονα. Θα αναπτυχθεί για να επόμενα 30-40 χρόνια. Πρέπει να στήσουμε το στρατήγημα πως θα μιλάμε με τους Κινέζους στην διαχείριση του θαλασσινού μετώπου της πόλης μας» εξήγησε.

«Να μιλήσουμε για την πόλη» κάλεσε τον κόσμο αλλά και τους συνυποψηφίους του. «Κυρίως με χρήματα της Περιφέρειας Αττικής και στρατηγήματα που σχεδιάστηκαν από την περιφέρεια, ήρθαν στην πόλη 130.000.000 ευρώ περίπου και έπιασαν τόπο. Δεν έχουμε όμως δυστυχώς από τον Δήμο Πειραιά μια πρωτότυπη ιδέα. Ας δούμε τι έγινε τα τελευταία χρόνια» συμπλήρωσε.

eep logo