Εκδήλωση-παρουσίαση του βιβλίου του Γ.Καραμπελιά για το δημοτικό τραγούδι

todimotiko tragoudi karabelia

Στον χώρο του παραδοσιακού κρητικού συλλόγου “Δροσουλίτες” στον Πειραιά

Το Σάββατο 1η Δεκεμβρίου 2018, πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στον χώρο του παραδοσιακού κρητικού συλλόγου “Δροσουλίτες” στον Πειραιά, Γούναρη 49, μία ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στο βιβλίο του Γ. Καραμπελιά “Το Δημοτικό Τραγούδι”.
Το δημοτικό τραγούδι άμεσα συνδεδεμένο με την ιστορία και τα βιώματα του λαού μας αποτελεί εν τέλει το “δακτυλικό αποτύπωμα” του ελληνικού λαού ως προς τη θέση του στον κόσμο.

Βασικοί ομιλητές της εκδήλωσης ήταν:
Ο κ. Γιώργος Καραμπελιάς, συγγραφέας του βιβλίου, ο οποίος μίλησε με γλαφυρό τρόπο για την πλούσια ιστορία του έθνους μας όπως αυτή αντανακλάται μέσα από το Δημοτικό Τραγούδι. Παρουσίασε τις ιδιαιτερότητες της ελληνικής ιδεολογίας και το "συναμφότερο" του εθνικού μας χαρακτήρα. Ενός χαρακτήρα που έχει διαμορφωθεί σε μια πορεία χιλιάδων χρόνων, μέσα από περιπέτειες, μεταπτώσεις και αλλαγές, που ελάχιστοι ιστορικοί λαοί έχουν γνωρίσει.
Η κ. Εριφύλη Μπακιρλή, δρ Εγκληματολογίας και χοροδιδάσκαλος ποντιακών χορών, μέλος του Χορευτικού Ομίλου Ποντίων «Σέρρα» και της Επιτροπής Ποντιακών Μελετών εστίασε την ομιλία της στην πλούσια θεματολογία των ποντιακών τραγουδιών αναδεικνύοντας χαρακτηριστικά αποσπάσματα της Ποντιακής Ποίησης και Μουσικής.
Ενώ ο κ. Μανώλης Εγγλέζος - Δεληγιαννάκης, δικηγόρος, ερευνητής και μέλος ΔΣ των Δροσουλιτών, μέσα από την ομιλία του με θέμα “Δράκον απαντά, θεριό του συντυχαίνει : ριζίτικο και παγκοσμιοποίηση” ανέδειξε τους προβληματισμούς του για τον σύγχρονο τρόπο ζωής και πως αυτός μπορεί να προσδιοριστεί ξανά μέσα από την ματιά του ριζίτικου τραγουδιού.
Στην εκδήλωση υπήρχε πλούσιο μουσικό χρώμα με τραγούδια και μουσική από αντιπροσωπευτικά μέρη του ελληνισμού.

Μεταξύ άλλων ακούστηκαν:
Η Πατινάδα: “Έρχομαι και συ κοιμάσαι” από το Λιβίσι της Μικράς Ασίας την οποία απέδωσαν με ιδιαίτερη ευαισθησία οι μουσικοί Άννα Μπαξεβανίδη (τραγούδι-κρουστά), Πάνος Μπαξεβανίδης (λαγούτο) κι ο Στέφανος Ρίζος (βιολί).
Ο Συρματικός “ Εις την απάνω γειτονιά” από τους μουσικούς Χαροκόπο Αντώνη, Νοταρά Γιώργο και Γιαλουράκη Ερρίκο από τον Όμιλο Καρπαθίων Νέων.
Το Ριζίτικο “Για το χατήρι μιας ξαθής” Από την ομάδα Ριζίτικου των Δροσουλιτών Παράλληλα παρουσιάστηκε πλούσιο ρεπερτόριο με αντιπροσωπευτικά ποντιακά τραγούδια από τους μουσικούς Γιάννη Μιχαηλίδη(Τραγούδι), Γιώργο Παπαδόπουλο(Λύρα), Χάρη Παπαδόπουλο (Γαβάλ) και Παύλο Σταματίδη (Νταούλι).

eep logo