Xαιρετισμός Προέδρου Ε.Β.Ε.Π., Βασίλη Κορκίδη, στην εκδήλωση:"VAPORIA AWARDS 2018"

korkidis vasilis

Βράβευση «27 Προσωπικοτήτων της Ναυτιλίας» την Παρασκευή 30 Νοεμβρίου

Μετά την έκδοση των 3 λευκωμάτων «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ», καθιερώνεται ο θεσμός «VAPORIA AWARDS», βραβεύοντας κάθε χρόνο ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΤΗΤΕΣ που εργάζονται σε διαφορετικούς τομείς της μεγάλης Ελληνικής Ναυτιλίας. Με την ευκαιρία των Βραβεύσεων, παρουσιάζεται και ο Γ΄τόμος του λευκώματος «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ». Ο Πρόεδρος του Ε.Β.Ε.Π., κ. Β. Κορκίδης, ο οποίος θα παραστεί και φέτος στην εκδήλωση, έστειλε τον παρακάτω χαιρετισμό.
«Χαίρομαι ιδιαίτερα, που για τρίτη συνεχή χρονιά, με αφορμή την αποψινή σημαντική διοργάνωση, έχουμε την ευκαιρία να αναδείξουμε και να επιβραβεύσουμε το πολύτιμο έργο των ανθρώπων της θάλασσας, χάρη στο οποίο η ελληνική ναυτιλία κατέχει την πρωτοκαθεδρία στο παγκόσμιο οικονομικό και ναυτιλιακό στερέωμα.
Όπως είναι γνωστό, η ιστορία και ο πολιτισμός της Ελλάδας συνδέονται άρρηκτα με τη θάλασσα. Διαχρονικά, η ναυτιλία αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της ελληνικής οικονομίας, με ιδιαίτερο βάρος στην παρούσα, δυσμενή, οικονομική συγκυρία και συνιστά τη ραχοκοκαλιά του κοινωνικού και οικονομικού ιστού, για πολλές περιοχές της χώρας. Οι αριθμοί είναι όντως εντυπωσιακοί:
Mολονότι ο πληθυσμός της Ελλάδας αντιπροσωπεύει μόνο το 0,15% του παγκόσμιου πληθυσμού, τα πλοία που μεταφέρουν το 20% του παγκόσμιου θαλάσσιου εμπορίου ελέγχονται από Έλληνες. Ειδικότερα, η ελληνική ναυτιλία εξακολουθεί να κατέχει την πρώτη θέση διεθνώς. Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία, ο στόλος ανέρχεται σε 4.746 πλοία (άνω των 1.000gt) χωρητικότητας 365, 45 εκατομμυρίων τόνων (dwt) –αύξηση περίπου 6,6% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, που αντιπροσωπεύει το 19,89% σε dwt του συνόλου του παγκοσμίου στόλου και το 49,15% του συνόλου του στόλου της Ε.Ε. Μάλιστα, οι Έλληνες εφοπλιστές αναμένεται να ολοκληρώσουν το 2018 με επενδύσεις, άνω των 11 δις δολαρίων σε νεότευκτα και μεταχειρισμένα πλοία. Ήδη, στο δεκάμηνο Ιανουαρίου – Οκτωβρίου, οι κεφαλαιακές δαπάνες τους άγγιξαν τα 10 δις ευρώ.
Επομένως, η ελληνική ναυτιλία διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην εξυπηρέτηση των παγκόσμιων θαλάσσιων μεταφορών, καθώς και στην εξυπηρέτηση του εξαγωγικού – εισαγωγικού εμπορίου της Ε.Ε. και ειδικότερα στην εξασφάλιση των ενεργειακών αναγκών της, μέσω της παροχής αξιόπιστων, ασφαλών, αποτελεσματικών και φιλικών προς το περιβάλλον θαλάσσιων μεταφορών προς όφελος των ευρωπαίων πολιτών και της ευρωπαϊκής οικονομίας γενικότερα. Το γεγονός αυτό, αποκτά πρόσθετη σημασία, αν αναλογιστεί κανείς ότι, η Ε.Ε. βασίζεται στη διεθνή ναυτιλία για περισσότερο από 76% του εξωτερικού εμπορίου της.
Άραγε, πως κανείς να μην αισθάνεται υπερήφανος για τη ναυτοσύνη των Ελλήνων και τα κατορθώματά τους σε αυτό τον νευραλγικό τομέα;
Με αυτές τις σκέψεις, ολοκληρώνοντας, εύχομαι να είναι καλοτάξιδος και ο τρίτος τόμος του λευκώματος «ΠΡΟΣΩΠΑ ΤΗΣ ΝΑΥΤΙΛΙΑΣ» και παράλληλα να αποτελέσει πηγή έμπνευσης για τους νέους της πατρίδας μας, ώστε να ασχοληθούν με τον εμπορικό, ναυτιλιακό κλάδο».

eep logo