Ο Ζ. Ζούπης επιβεβαιώνει το Portnet

zoupis 4

«Δεν θα είμαι υποψήφιος δήμαρχος στις εκλογές του Μαΐου του 2019»

 

Με δήλωσή του ο δημοτικός σύμβουλος Κερατσινίου – Δραπετσώνας και επικεφαλής της Δημοτικής Κίνησης «Αναγέννηση» Ζαχαρίας Ζούπης επιβεβαιώνει την πληροφορία του Portnet ότι δεν θα είναι υποψήφιος δήμαρχος στις επόμενες δημοτικές εκλογές. Μάλιστα ο Ζαχαρίας Ζούπης, ιστορικό στέλεχος της αυτοδιοίκησης στον δήμο Κερατσινίου εδώ και 30 χρόνια, κάνει λόγο για τον κίνδυνο μετατροπής των δημοτικών εκλογών σε «παιδική χαρά» και φωτογραφίζει παράγοντες της κεντροαριστεράς για τις ευθύνες τους σ΄ αυτή την εξέλιξη.

Η δήλωση του Ζ. Ζούπη έχει ως εξής:

"ΓΙΑΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΨΗΦΙΟΣ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ ΤΟΥ 2019

Τελικά το 2018 αποδεικνύεται μια δύσκολη, πολύ δύσκολη χρονιά για μένα. Είναι η χρονιά που έχασα πριν λίγες βδομάδες τον αγαπημένο μου πατέρα και αυτό μου έχει κοστίσει πολύ. Είναι η χρονιά ταυτόχρονα , που αποφασίζω μετά από κοντά τριάντα χρόνια αδιάλειπτης συμμετοχής μου στα δημοτικά δρώμενα «να κρεμάσω τα παπούτσια μου». Το αν αυτό θα είναι προσωρινό ή μόνιμο, θα το δείξει η ζωή. Το σίγουρο είναι, ότι δεν θα είμαι υποψήφιος Δήμαρχος στις ερχόμενες Δημοτικές εκλογές του Μαΐου.

Πρόκειται για μια δύσκολη απόφαση που κατέληξα σ΄ αυτή, μετά από βασανιστικό προβληματισμό και περίσκεψη. Μια απόφαση στην οποία μέτρησαν πολιτικο-αυτοδιοικητικοί λόγοι, οικονομικά προβλήματα και επαγγελματικές προκλήσεις απέναντι στις οποίες βρίσκομαι. Νομίζω ότι ο καθένας μπορεί να καταλάβει τι σημαίνει από κάποιον που αποδεδειγμένα αγαπάει την πόλη, αφιέρωσε κοντά τριάντα χρόνια της ζωής του στην Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο, είναι παρών και δραστήριος και ο μόνος που έκανε Αντιπολίτευση στον Δήμαρχο Χ. Βρεττάκο, να παίρνει μια τέτοια απόφαση. Έχω εκλεγεί δημοτικός σύμβουλος συνέχεια από το 1990 . Έχω διατελέσει 8 χρόνια Αντιδήμαρχος, 4 χρόνια Πρόεδρος της Πολιτιστικής Επιχείρησης και του Αθλητικού Οργανισμού, μέλος της Επιτροπής Θεσμών της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής, 4 χρόνια Γενικός Γραμματέας Νομαρχίας, 8 χρόνια επικεφαλής της Αντιπολίτευσης στον Δήμο. Ήταν χρόνια με χαρές και λύπες, δημιουργία και απογοητεύσεις. Είναι επομένως περιττό να πω, ότι η σχέση μου με την Πολιτική και την Αυτοδιοίκηση είναι σχέση βιωματική, ερωτική και δεν εξαντλείται στις εκλογές του Μαΐου.

Παίρνω αυτή την απόφαση τώρα, που οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι είμαι το στέλεχος από τον χώρο της Κεντροαριστεράς που θα μπορούσε να δώσει με τους καλύτερους όρους την μάχη των εκλογών. Τώρα που είμαι παρών, πιο δημοφιλής από ποτέ και έχοντας προοπτικές μπροστά μου. Παίρνω αυτή την απόφαση αφού μίλησα με τους στενούς συνεργάτες μου στην «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» όπως όφειλα ανθρώπινα και πολιτικά , αφού ήταν οι μόνοι που με βοήθησαν να είμαστε η μόνη υπαρκτή Δημοτική Κίνηση με πρωτοβουλίες και παρεμβάσεις που έκανε αντιπολίτευση στην σημερινή Δημοτική Αρχή. Θέλω να τους ευχαριστήσω δημόσια για την βοήθειά τους, για τον κόπο, τον ιδρώτα που κατανάλωσαν αυτά τα χρόνια που άλλοι ήταν εξαφανισμένοι, για την αγάπη με την οποία με περιβάλλουν.

Έχω χρέος να εξηγήσω στην κοινωνία, στους δημότες, στους φίλους και όσους με πίστεψαν και με πιστεύουν τους λόγους που με οδήγησαν σ΄ αυτή την απόφαση, με την καρδιά μου και την ψυχή μου να αντιστέκεται μέχρι τελευταία στιγμή. Τα προσωπικά θέματά μου δεν τους αφορούν, αφού μέσα στην δύσκολη περίοδο που διανύουμε όλοι έχουν θέματα και δεν θέλω να τους προσθέσω κι άλλα.

Θα σταθώ επομένως στις πολιτικές και αυτοδιοικητικές αιτίες της απόφασής μου:

- Κατά την γνώμη μου το έγκλημα για τον Δήμο άρχισε το 2014. Τότε οδεύαμε προς τις εκλογές ως « ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» δυναμικά, με συμμαχίες με στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα και με μένα να είμαι βασικός συντελεστής της αποκάλυψης όσων απαράδεκτων και καταστροφικών συνέβησαν επί θητείας Λ. Τζανή και εν δυνάμει Δήμαρχος. Δεν ξέρω τι μπορεί να λέει ο καθένας τώρα. Εγώ ξέρω την πορεία των ερευνών διαφορετικών μάλιστα εταιρειών που έδειχναν την πορεία προς την νίκη. Τότε κάποιοι θυμήθηκαν μετά από χρόνια τον Χ. Σαλαλέ με τον οποίο πήγε ο βασικός κορμός των στελεχών του ΠΑΣΟΚ αδειάζοντας την προσπάθεια μου χρόνων, ενώ άλλοι όλως περιέργως εντάχθηκαν στον Συνδυασμό Κωνσταντινίδη. Μου τραβήχτηκε το χαλί από δύο πλευρές ταυτόχρονα με αποτέλεσμα να εκλεγεί από το πουθενά ο νυν Δήμαρχος, αξιοποιώντας την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ που τότε είχε δυναμική ανοδική πορεία. Το άδειασμά μου δεν είχε αποτέλεσμα την νίκη κάποιου από αυτούς, αλλά του Χ. Βρεττάκου.

Δεν μπορώ δε να μην αναφέρω το εξής παράδοξο και μάλιστα ονομαστικά: Τον Γιώργο Χάσκα τον βοήθησα στις εκλογές του 1994 να εκλεγεί Δήμαρχος. Από τότε ποτέ δεν με βοήθησε και το 2014 προτίμησε να στηρίξει τον Λ. Τζανή όταν έφευγαν μαζικά από δίπλα του όλοι οι συνεργάτες του! Τον Αλέκο Χρυσό τον βοήθησα ως υποψήφιος Δημοτικός Σύμβουλός του το 2010 γνωρίζοντας ότι οδεύει σε ήττα μεγάλης έκτασης, γιατί διέβλεπα ότι ο Λουκάς Τζανής ως Δήμαρχος θα ήταν επικίνδυνος. Το έκανα μάλιστα , όταν ο βασικός κορμός του ΠΑΣΟΚ στήριζε Λουκά Τζανή γατί φαινόταν ότι θα νικήσει. Το 2014 ο Αλέκος Χρυσός αρνήθηκε να με βοηθήσει και συνεργάτες του κατέβηκαν με τον Χ. Σαλαλέ! Τον Χρήστο Σαλαλέ τον βοήθησα ως υποψήφιός του, όταν ήταν υποψήφιος Δήμαρχος το 2006. Το 2014 «με πυροβόλησε από τα δύο μέτρα» κατεβαίνοντας τελευταία στιγμή κόντρα στην υποψηφιότητα μου με τα αποτελέσματα που ανέφερα παραπάνω. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

- Το έγκλημα συνεχίστηκε από τον Σεπτέμβριο του 2014 μέχρι σήμερα, στα χρόνια θητείας του Χ. Βρεττάκου. Την στιγμή που ξεκινούσε την θητεία του με 17 εκατομ. ευρώ Ταμείο, 5-6 εγκεκριμένα έργα από τη Περιφέρεια Αττικής από την περίοδο Σγουρού και την αμέριστη στήριξη της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και της νέας Διοίκησης Ρένας Δούρου, όλοι σχεδόν οι υποψήφιοι Δήμαρχοι εξαφανίστηκαν. Άλλοι παραιτήθηκαν, άλλοι εξαφανίστηκαν και άλλοι έρχονταν ως τουρίστες κάθε δύο ή τρεις μήνες. Προσωπικά εγώ ως ο μόνος επικεφαλής και η « ΑΝΑΓΕΝΗΣΗ» κάναμε σταθερή, δυναμική, εποικοδομητική αντιπολίτευση. Ασκούσαμε έλεγχο και κριτική, καταθέταμε προτάσεις, προσπαθούσαμε να ενημερώσουμε τους δημότες για το τι συμβαίνει. Σε κάποια φάση μάλιστα, πήρα την πρωτοβουλία να συντονιζόμαστε 7 δημοτικοί σύμβουλοι από τέσσερις παρατάξεις για να ενισχυθεί λίγο η φωνή της αντιπολίτευσης.

Το εντυπωσιακό στοιχείο δεν ήταν μόνο που σχεδόν όλοι οι υποψήφιοι Δήμαρχοι του 2014, χάθηκαν γράφοντας στα παλαιότερα των υποδημάτων τους δημότες που τους τίμησαν με την ψήφο τους. Το εντυπωσιακό στοιχείο είναι ότι στην αντιπολιτευτική μας προσπάθειά μας απουσίαζαν άπαντες. Εξαφανισμένοι πλην πολύ λίγων ήταν πρώην Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι, δημοτικοί σύμβουλοι, κομματικά στελέχη όλων των χώρων, αλλά και τα περισσότερα στελέχη που εμφανίζονται τώρα ως υποψήφιοι Δήμαρχοι ή ως πιθανοί υποψήφιοι Δήμαρχοι. Κανένας δεν είπε μια κουβέντα. Κανείς δεν άσκησε μια κριτική. Αντίθετα, υπήρχε μια περίεργη σιωπή, ασυλία του νέου Δημάρχου. Αντίθετα κάποιοι τον προέβαλαν κιόλας.

Η συμμετοχή των περισσότερων στελεχών της πόλης στα δημοτικά δρώμενα ήταν σχεδόν μηδενική. Το γεγονός αυτό μετέτρεπε τον σπόρο σε δέντρο. Το γεγονός αυτό συνέβαλε στο δυνάμωμα του Χ. Βρεττάκου. Ας βγάλει ο καθένας τα συμπεράσματά του.

- Το έγκλημα συνεχίζεται. Βλέποντας προσωπικά αυτή την πορεία προέβαλα εδώ και δύο χρόνια την ανάγκη να δημιουργηθεί μια μεγάλη παράταξη που θα ένωνε άξια στελέχη από όλο το πολιτικό φάσμα. Πάρθηκαν πολλές πρωτοβουλίες, έγιναν συσκέψεις, συζήτησα με εκατοντάδες στελέχη από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, της Κεντροαριστεράς, του ΣΥΡΙΖΑ. Μίλησα με όλους όσους δήλωσαν ή δηλώνουν υποψήφιοι. Το αποτέλεσμα ήταν απογοητευτικό. Ήδη υπάρχουν τουλάχιστον 4 φερόμενοι ως υποψήφιοι από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, η αιφνιδιαστική και χωρίς καμία διαβούλευση με μένα υποψηφιότητα του Γ. Τσιρίδη και ασφαλώς η υποψηφιότητα του Δημάρχου και του υποψήφιου του Κ.Κ.Ε. Ενώ δε δεν έχω ακόμα προλάβει να γράψω την δήλωσή μου για την μη υποψηφιότητά μου και από τον χώρο του ΚΙΝΑΛ υπάρχουν τρεις που ακούγονται ως πιθανοί υποψήφιοι Δήμαρχοι! Προφανώς η προσπάθειά μου για ενιαία ανεξάρτητη, μεγάλη, νικηφόρα παράταξη απέτυχε. Για το ποιος έχει την ευθύνη , μπορεί να καταλάβει ο καθένας.

Δεν θα ήθελα να μην αναφερθώ κατ΄ αρχάς στις διεργασίες στο ΚΙΝΑΛ. Επί ενάμισι χρόνο γίνονταν συσκέψεις που τελικά κατέληγαν στο τίποτα. Κάποιοι έχοντας μπροστά τους τον επικεφαλής παράταξης της αντιπολίτευσης ( τον υποφαινόμενο) έλεγαν ότι θαααα δούμε ποιος θα είναι επικεφαλής! Σιωπούσα... Κάποιοι έλεγαν ότι κάποτε θα καταλήξουμε! Ήταν ένα άχαρο παιχνίδι σκιών, χωρίς πολιτική ουσία. Ήταν φανερό κατά την γνώμη μου ότι κάποιοι ήθελαν να υπάρχει υποψηφιότητα του Αλέκου Χρυσού, αλλά κανένας δεν το έλεγε ανοικτά , ώστε να το συζητήσουμε. Απλά χάναμε χρόνο.

Μόνο όταν πριν δύο μήνες περίπου σε Συνέλευση του ΚΙΝΑΛ είπα ότι με αυτές τις προϋποθέσεις δεν με αφορούν οι εκλογές του Μαΐου, φάνηκε μια συσπείρωση , μια ομοφωνία γύρω από την υποψηφιότητά μου. Είχε χαθεί όμως πολύτιμος χρόνος, η προσπάθεια για κάτι μεγάλο και σοβαρό ναυαγούσε και δεν είχε νόημα πια για μένα. Επιπλέον, πίστευα και πιστεύω ότι ενώ οι περισσότεροι ήταν ειλικρινείς σ΄ αυτό που έλεγαν , σαφώς κάποιοι συνέχιζαν να σιωπούν, κάποιοι μάλλον ανακάλυπταν για λόγους που θα δημοσιοποιήσω σε άλλη στιγμή την γοητεία του Χ. Βρεττάκου και κάποιοι δεν θα « έκοβαν και τις φλέβες τους ».

Παρ΄ όλα αυτά και παρ΄ όλες τις δύσκολες στιγμές που περνούσα προσωπικά, άρχισα νέο κύκλο επαφών. Μίλησα και πάλι με όλους τους φερόμενους υποψήφιους από τον χώρο της Κεντροδεξιάς, με την Ν.Δ κεντρικά, με στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ που αισθάνονταν να ασφυκτιούν από την κεντρική στήριξη του Χ. Βρεττάκου από το κόμμα τους, με κοινωνικά στελέχη. Δεν βγήκε τίποτα αν και όλοι αναγνώριζαν την ορθότητα της πρότασής μου . Όσοι ήθελαν να είναι υποψήφιοι επέμεναν μιας και υπάρχει πια και η απλή αναλογική με την οποία όλοι μπορούν να εκφραστούν στο Δημοτικό Συμβούλιο .

Μετά από αυτό κατέληξα να μην είμαι υποψήφιος.

Το πρόβλημά μου δεν ήταν να κατέβω για να εγγράψω ένα καλό ποσοστό όπως δείχνουν όλες οι έρευνες και μετά να συμμετέχω σε ένα Συμβούλιο από το οποίο μάλλον θα απέχουν κιόλας οι περισσότεροι από αυτούς που θα είναι υποψήφιοι. Η πρόκληση για μένα ήταν και είναι να πετύχουμε μια μεγάλη αλλαγή στον Δήμο, να προκύψει μια νέα Διοίκηση που θα μπορούσε να βγάλει από την στασιμότητα την πόλη και να της δώσει αναπτυξιακή ορμή, σύγχρονη ταυτότητα. Δυστυχώς δεν υφίστανται οι προϋποθέσεις για μια τέτοια αλλαγή. Δυστυχώς υπάρχει μιζέρια που δεν με κάνει αισιόδοξο για το μέλλον. Δυστυχώς, κάποιοι δεν αλλάζουν μυαλά και συμπεριφορές με τίποτα. Δυστυχώς, οι εκλογές στην πόλη πάνε να μετατραπούν σε παιδική χαρά και αυτό με στεναχωρεί, με πληγώνει, με κάνει να αισθάνομαι να θέλω να κρατήσω αποστάσεις από την φθορά και την απαξία.

Από εκεί και πέρα θέλω να είμαι σαφής :

1. Μέχρι να λήξει η θητεία του σημερινού Δημάρχου και του Δημοτικού Συμβουλίου θα συμμετέχω δραστήρια στο Δημοτικό Συμβούλιο, θα είμαι παρών όπως πάντα.
2. Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» θα υπάρχει και θα παρεμβαίνει μέχρι και την τελευταία στιγμή αυτής της δημοτικής περιόδου τουλάχιστον.
3. Όπως δεν πήρα δαχτυλίδι από κανένα, δεν θα δώσω δαχτυλίδι και σε κανένα.
4. Τα μέλη, οι φίλοι της «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗΣ» είναι ενεργοί πολίτες διαφόρων κομμάτων που θα αποφασίσουν μόνοι τους αν θέλουν να στηρίξουν κάποιον υποψήφιο που θα πρέπει να τους πείσει ο ίδιος.
5. Η «ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» δεν ήταν και δεν είναι Κίνηση του ΠΑΣΟΚ ή του ΚΙΝΑΛ, αφού σ΄ αυτή συμμετέχουν πολίτες που πιστεύουν σε διαφορετικούς « θεούς». Άλλωστε τα περισσότερα επώνυμα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στήριξαν το 2014 άλλες υποψηφιότητες.
6. Προσωπικά θα ασχοληθώ στο επόμενο διάστημα με τα τρέχοντα δημοτικά μου καθήκοντα και με την επεξεργασία αναπτυξιακών προτάσεων για την πόλη και την ευρύτερη περιοχή , με την ερευνητική μου δραστηριότητα μέσω της OPINION POLL , με πρωτοβουλίες για την κεντροαριστερά και την ανανέωση του πολιτικού σκηνικού.
7. Θα στηρίξω ασφαλώς κάποιον υποψήφιο έστω με την ψήφο μου, λαμβάνοντας υπόψη τις αποφάσεις του χώρου στον οποίο ανήκω και ασφαλώς την συνείδηση μου ως ελεύθερος πολίτης

ΕΛΠΙΖΩ ΝΑ ΕΓΙΝΑ ΣΑΦΗΣ ΓΑ ΤΟΥΣ ΛΟΓΟΥΣ ΠΟΥ ΜΕ ΑΝΑΓΚΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΑΠΟΣΥΡΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΨΗΦΙΟΤΗΤΑΣ ΜΟΥ
Αγαπάω και θα αγαπάω πάντα την πόλη μας!
Είμαι και θα είμαι πάντα ερωτευμένος με την Αυτοδιοίκηση και τον Δήμο !
Ελπίζω πάντα στην στιγμή που οι τοπικές κοινωνίες θα προχωρούν μπροστά με δικές τους πρωτοβουλίες!

eep logo