Ο Κ.Κατσαφάδος για τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών

katsafados vouli

Σημεία ομιλίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας

«Να με συγχωρέσετε διότι θα σας χαλάσω τα πανηγύρια που επιχειρείτε να στήσετε τις τελευταίες ώρες με τον Προϋπολογισμό που καταθέσατε. Και αυτό διότι, ακόμη και σε αυτόν, τον τελευταίο σας Προϋπολογισμό -μιας και τις εκλογές θα τις χάσετε, όποτε και εάν τις κάνετε- περισσεύουν δυο πράγματα: Η υποκρισία και οι φόροι». 
Αυτό τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς & Νήσων και αναπληρωτής Τομεάρχης Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστας Κατσαφάδος, μιλώντας, χθες, στη Βουλή, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου του Υπ. Εργασίας για τις ασφαλιστικές εισφορές και πρόσθεσε:
«Φέρατε έναν Προϋπολογισμό που στην ουσία ανατρέπει σε αρκετά σημεία και μάλιστα σε βάρος των πολιτών, αυτά που εσείς πριν από λίγους μήνες είχατε καταθέσει στο προσχέδιο του Προϋπολογισμού σας. Διότι μπορεί να θέλετε να πείσετε τους Έλληνες ότι περιέχει μόνο θετικά μέτρα, τα οποία διορθώνουν απλώς τα δικά σας λάθη, αλλά υπάρχουν και κάποιες λεπτομέρειες που κρύβετε. Και αυτές είναι περισσότεροι φόροι και λιγότερες κοινωνικές παροχές, από όσες εσείς οι ίδιοι είχατε δεσμευτεί στον ελληνικό λαό τον Ιούλιο».

«Για το 2018 προβλέπονταν φορολογικά έσοδα του Κρατικού Προϋπολογισμού 50,17 δισεκατομμύρια ευρώ και εισπράχθηκαν 51,26 δισεκατομμύρια ευρώ. Πήρατε δηλαδή 1,1 δισεκατομμύριο ευρώ περισσότερα και είναι αυτά που έρχεστε τάχα να μας μοιράσετε. Είναι οι άδικοι φόροι, η άδικη υπερφορολόγηση, η οποία έπληξε όλη την ελληνική κοινωνία, και έρχεστε τώρα, ως αντίδωρο, να την επιστρέψετε πίσω σε κάποιους», επεσήμανε ο Κ. Κατσαφάδος και πρόσθεσε: «Δυστυχώς, όμως, το ψέμα δεν τελειώνει μόνο εδώ. Και το 2019 προβλέπονταν στο Μεσοπρόθεσμο 50,19 δισεκατομμύρια ευρώ, αλλά ο στόχος πλέον ανεβαίνει στα 51,11 δισεκατομμύρια ευρώ. Δηλαδή και το 2019 σκοπεύετε να βάλετε 920 εκατομμύρια ευρώ φόρους παραπάνω, που είναι σχεδόν ένα δισεκατομμύριο. Αυτά, όμως, δεν μας τα λέτε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι».
Ειδικά για τις κοινωνικές παροχές, τις οποίες η Κυβέρνηση λέει ότι θα είναι δήθεν αυξημένες, ο Κ. Κατσαφάδος αντέτεινε: «Στο Μεσοπρόθεσμο προβλέπατε να δοθούν 2,425 δισεκατομμύρια ευρώ. Τώρα, μας λέτε ότι δίνετε 1,676 δισεκατομμύρια ευρώ, δηλαδή 30% λιγότερα, που είναι 800 εκατομμύρια ευρώ. Αυτά τα 800 εκατομμύρια ευρώ, βέβαια, κόπηκαν για να χρηματοδοτηθεί η μη περικοπή των συντάξεων, που εσείς με δικό σας νόμο θέλατε να κόψετε περαιτέρω και τώρα πανηγυρίζετε ότι δεν κόβονται».

Αναφερόμενος στο σχέδιο νόμου του Υπ. Εργασίας κατηγόρησε την Κυβέρνηση πως χρησιμοποιεί ένα μεγάλο θέμα, όπως είναι το ασφαλιστικό, με προεκλογικούς όρους και επικοινωνιακά πυροτεχνήματα και πρόσθεσε πως η Κυβέρνηση δεν είχε το πολιτικό θάρρος να καταργήσει τον νόμο Κατρούγκαλου και να ζητήσει από την κοινωνία μία τεράστια συγνώμη. Αντί γι’ αυτό, τον σαλαμοποιεί, τον κόβει κομμάτι-κομμάτι και το παρόν νομοσχέδιο ξηλώνει ένα ακόμα λάθος της:
«Χρειαστήκατε, δυστυχώς, δυόμισι και πλέον χρόνια για να καταλάβετε το αυτονόητο, αυτό που σας φωνάζαμε από την πρώτη στιγμή, τόσο εμείς, όσο και οι παραγωγικοί φορείς και οι ασφαλισμένοι, ότι ο νόμος Κατρούγκαλου απλά δεν βγαίνει, οδηγεί σε αδιέξοδο, αφού ούτε ασφαλιστική δικαιοσύνη παρέχει ούτε λύνει προβλήματα», είπε ο Κ. Κατσαφάδος και πρόσθεσε: «Ούτε τώρα έχετε την τόλμη να φέρετε μια γενναία ρύθμιση, η οποία θα βοηθούσε εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους, ελεύθερους επαγγελματίες, που πήγατε να ‘’εκτελέσετε’’ οικονομικά με τις εισφορές που τους επιβάλατε». Και το χειρότερο που έκανε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ_ΑΝΕΛ, είναι ότι εφάρμοζε τον κοινωνικό αυτοματισμό, στρέφοντας το ένα κομμάτι της κοινωνίας, απέναντι στο άλλο.

Ο Βουλευτής υπενθύμισε πως ήταν η ίδια Κυβέρνηση που το 2016, επέβαλε ενιαία και οριζόντια εξοντωτικές εισφορές, που οδήγησαν σε αδιέξοδο και ασφυξία τους επαγγελματίες: «Καταφέρατε, με αυτή την εξοντωτική αύξηση των εισφορών τους να μειωθεί ο αριθμός των αυτοαπασχολουμένων και των ελεύθερων επαγγελματιών όσο και των δηλωθέντων εισοδημάτων τους. Δηλαδή και καταστρέψατε τους ασφαλισμένους και δημιουργήσατε τεράστια προβλήματα στον ΕΦΚΑ», δήλωσε, ενώ αναφέρθηκε και σε όλους στους εργαζόμενους με μπλοκάκια που έσπευσαν να τα κλείσουν: «Όλοι αυτοί οι χιλιάδες που σας πίστεψαν και έπεσαν θύματα αυτού του νόμου, μετά την ψήφιση του συγκεκριμένου σημερινού νόμου τον οποίο συζητάμε, θα δεχθούν πιέσεις εξόδου από τον εργασιακό τους χώρο, καθώς θα είναι πλέον ασύμφοροι, λόγω του μεγάλου μη μισθολογικού κόστους συγκριτικά με τους υπόλοιπους», είπε.

Αναφερόμενος δε στις μειώσεις των ασφαλιστικών εισφορών που ευαγγελίζεται η Κυβέρνηση, ο Κ. Κατσαφάδος, τόνισε, πως η μείωση, κατά την εφαρμογή της θα είναι πολύ μικρότερη, ενώ οι εισφορές παραμένουν υψηλές:
«Από την 1η Ιανουαρίου 2019 καταργείται η έκπτωση ασφαλιστέου εισοδήματος κατά 15%, οπότε η μείωση η οποία φέρνετε ακόμα και τώρα σε λίγες ημέρες, δυστυχώς, θα συρρικνωθεί ως προς το αποτέλεσμά της. Παρά τη μείωση του 33,35% την οποία έχετε φέρει, οι εισφορές εξακολουθούν να είναι πολύ υψηλές για σημαντικές κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιστημόνων».

eep logo