Λιμάνι, Περιβάλλον και Ανάπτυξη στον Πειραιά

p e hmerida panel

Επιστημονική ημερίδα στο ΕΒΕΠ από την Περιφέρεια Αττικής

Γόνιμη και υψηλού επιπέδου συζήτηση έγινε την Τετάρτη 21 Νοεμβρίου στο πλαίσιο Ημερίδας, με θέμα: «Λιμάνι. Περιβάλλον και Ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά», που διοργάνωσε, στην αίθουσα εκδηλώσεων του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Πειραιά (ΕΒΕΠ), η Περιφέρεια Αττικής.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι εισηγήσεις πανεπιστημιακών για τις εμπειρίες και πρακτικές από μεγάλα λιμάνια της Ευρώπης αλλά και τα πρώτα συμπεράσματα από ερευνητικά προγράμματα του «Δημόκριτου»,του Ελληνικού Κέντρου Θαλασσίων Ερευνών (ΕΚΕΘΕ) και του Αστεροσκοπείου Αθηνών, που υλοποιούνται σε συνεργασία με την Περιφέρεια.

Η έναρξη της Ημερίδας έγινε από την Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου και ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον αναπληρωτή Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτη Φάμελλο, τον Γενικό Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής του Υπουργείου Ναυτιλίας Χρήστο Λαμπρίδη και τους Δημάρχους Πειραιά Γιάννη Μώραλη, Κερατσινίου- Δραπετσώνας Χρήστο Βρεττάκο και Περάματος Γιάννη Λαγουδάκη.
Επίσης, παρεμβάσεις έγιναν από τον Πρόεδρο του ΕΒΕΠ Βασίλη Κορκίδη και από την ΟΛΠ ΑΕ, ο κ. Νεκτάριος Δεμενόπουλος.

Στον εναρκτήριο χαιρετισμό του ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης υπογράμμισε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Για να σχεδιάσουμε την επόμενη μέρα χρειαζόμαστε ένα άλλο αναπτυξιακό μοντέλο, έναν διαφορετικό προσανατολισμό και μια άλλη κουλτούρα διαλόγου. Απαιτείται να θέσουμε ερωτήματα και να αναζητήσουμε απαντήσεις και συναινέσεις.
Η Αυτοδιοίκηση έχει να αντιμετωπίσει μια σοβαρή πρόκληση: να αναλάβει να εκπροσωπήσει την πόλη, τα συλλογικά συμφέροντα και τις προσδοκίες της, να διασφαλίσει μια πόλη περιβαλλοντικά βιώσιμη και λειτουργική, που να διεκδικεί ένα διαφορετικό παραγωγικό μοντέλο και προσανατολισμό. Η Αυτοδιοίκηση δεν καλείται απλά να διαχειριστεί τις συνέπειες και την «καθημερινότητα». Καλείται να σχεδιάσει και να οργανώσει, να παρέμβει και να κατευθύνει στη βάση ενός συλλογικού σχεδίου.
Γι’ αυτό, αναζητήσαμε τη συμβολή εξειδικευμένων επιστημονικών εργαστηρίων εγνωσμένου κύρους και αναθέσαμε τη διεξαγωγή συστηματικών μετρήσεων για την ποιότητα του αέρα και των θαλάσσιων υδάτων».

Στο πρώτο μέρος εισηγητές ήταν οι:
• Αμβούργο: Δρ. Volker Matthias, επικεφαλής του τμήματος Μοντελοποίησης Μεταφορών του Ινστιτούτου παράκτιας έρευνας Helmholtz- Zentrum Geesthacht GmbH
• Βενετία: Prof. Francesco Musco, Αναπληρωτής Καθηγητής, Αναπληρωτής Πρύτανης για την Έρευνα, Διευθυντής του προγράμματος Erasmus Mundus για το θαλάσσιο χωροταξικό σχεδιασμό του Πανεπιστημιακού Ινστιτούτο Αρχιτεκτονικής στη Βενετία.
• Ρότερνταμ: Prof. Harry Geerlings, Καθηγητής Διαχείρισης της Βιώσιμης Κινητικότητας στη Σχολή Δημόσιας Διοίκησης και Κοινωνιολογίας του Πανεπιστημίου Erasmus του Ρότερνταμ.

Στο δεύτερο μέρος με συντονίστρια την Δρ. Αργυρώ Παρασκευοπούλου, Γενική Διευθύντρια Βιώσιμης Ανάπτυξης και Κλιματικής Αλλαγής της Περιφέρειας έγινε ενημέρωση για τα τρία χρηματοδοτούμενα από την Περιφέρεια προγράμματα από τους εξής:
Δρ. Ευάγγελος Γερασόπουλος από το Αστεροσκοπείο, Δρ. Θωμάς Μάγγος, από το ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος, Δρ. Σουλτάνα Ζερβουδάκη, από το ΕΛΚΕΘΕ.

eep logo