Τ.Καλαφάτης: Ξεπερασμένα τα κομματικά χρίσματα!

kalafatis tasos

Ο Γραμματέας του ΚΙΝΑΛ στην Α’ Πειραιά μιλάει στο Portnet


Συναντήσαμε τον Γραμματέα Α΄ Πειραιά του ΚΙΝΑΛ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, Τάσο Καλαφάτη, στο πολύ ωραίο Crème Bar που διατηρεί στην Καλλιθέα, έχοντας συμφωνήσει να κάνουμε μια χαλαρή συζήτηση εν όψει του εκλογικού κύκλου που ανοίγει. «Στοίχημα για το ΚΙΝΑΛ είναι να πάει ο κόσμος στις κάλπες, να ψηφίσει», υπογραμμίζει. Και προσθέτει ότι η λύση για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα δεν μπορεί να είναι ούτε το δίπολο ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ, ούτε η αποχή. Σημειώνει δε ότι μπορεί ίσως να μην προβάλλεται όσο θα έπρεπε, αλλά το Κίνημα Αλλαγής έχει καταθέσει μια σειρά από προτάσεις, τόσο σε επίπεδο Βουλής όσο και σε επίπεδο κοινωνίας που δείχνουν ότι ο πολιτικός του λόγος είναι και τεκμηριωμένος και ρεαλιστικός.

Όταν του θέτουμε την πιθανότητα να έχουμε την άνοιξη τρεις ή και τέσσερεις κάλπες, δεν δείχνει να προβληματίζεται. «Αντίθετα», λέει. «Για μας αυτό είναι μάλλον καλύτερο. Γιατί όντως υπάρχει ένας κόσμος κουρασμένος και απογοητευμένος, κόσμος που ιστορικά ψήφιζε ΠΑΣΟΚ και στις τελευταίες εκλογές απείχε. Όμως, στις δημοτικές εκλογές, αλλά και τις περιφερειακές, όπου σημειωτέον συγκρατούμε πολύ ισχυρές δυνάμεις, ο κόσμος αυτός συμμετέχει ενεργά. Έχει έναν συγγενή, έναν φίλο, έναν γνωστό που μπορεί να ένιαι υποψήφιος στον Δήμο του ή την Περιφέρεια. Ε, είναι πολύ δύσκολο να ψηφίσει σε αυτές τις κάλπες και να μην ψηφίσει στην κάλπη των εθνικών εκλογών ή των ευρωεκλογών».

Ο Τάσος Καλαφάτης υποστηρίζει ότι σε όλα τα ψηφοδέλτια, σε όλες τις εκλογές που έχουμε μπροστά μας, ο κανόνας που πρέπει το ΚΙΝΑΛ να ακολουθήσει συμπυκνώνεται σε δυο λέξεις: Ανανέωση – Εμπειρία. «Ο συνδυασμός ανανέωσης και εμπειρίας, τονίζει, είναι το κλειδί για να φέρουμε τον κόσμο στην κάλπη. Πρέπει βεβαίως να προωθήσουμε νέους ανθρώπους, αλλά ταυτόχρονα οφείλουμε να αντλήσουμε δυνάμεις και ιδέες από την εμπειρία που φέρουν μαζί τους διαχρονικά δοκιμασμένα στελέχη μας σε όλα τα επίπεδα».

Μοιραία, η συζήτηση φτάνει στις αυτοδιοικητικές εκλογές και ειδικότερα στο μεγαλύτερο δήμο της Περιφέρειας, τον Δήμο Πειραιά. «Τα κομματικά χρίσματα είναι ξεπερασμένα», υπογραμμίζει με έμφαση ο Τάσος Καλαφάτης. Και προσθέτει ότι αυτό έχει γίνει συνείδηση στα κομματικά επιτελεία και αποτελεί μια πραγματικότητα εδώ και πολλά χρόνια. «Δεν νομίζω ότι ούτε οι ίδιοι οι υποψήφιοι θέλουν κομματικό χρίσμα, συνεχίζει. Είναι άλλο πράγμα η πολιτική στήριξη στον α΄ ή τον β΄ συνδυασμό και άλλο πράγμα το κομματικό χρίσμα, ή πολύ περισσότερο η κομματική γραμμή».
Σε ότι αφορά τον Δήμο Πειραιά άλλωστε, το είδαμε αυτό και στις προηγούμενες εκλογές, σημειώνει. «Η συμπαράταξη εκπροσώπων φορέων της πόλης, επιστημόνων, στελεχών της ναυτιλίας και του λιμανιού και φυσικά κοινωνικών δυνάμεων με αναφορά στην μεγαλύτερη ομάδα της χώρας, τον Ολυμπιακό, αλλά και ευρύτερες διακομματικές συσπειρώσεις, οδήγησαν στη νίκη του Γιάννη Μώραλη το 2014», καταλήγει.