Ένα ιστορικό κτίριο «ζωντανεύει» στον Πειραιά!

saponopoiia perdikh

Η Σαπωνοποιία Περδίκη στην οδό Ρετσίνα μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο συγκρότημα γραφείων - Εγκρίθηκε το αίτημα του Δήμου Πειραιά για ένταξη του έργου και χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ

Το ιστορικό κτίριο της Σαπωνοποιίας Περδίκη, δίπλα ακριβώς στο γκαράζ του Δήμου Πειραιά στην Ρετσίνα, στην περιοχή της Λεύκας, ξαναπαίρνει ζωή και μετατρέπεται σε ένα σύγχρονο κτίριο που θα στεγάσει υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά. Συγκεκριμένα, η σχετική πρόταση της δημοτικής αρχής Μώραλη εντάχθηκε –μαζί με άλλα 14 ανενεργά εμβληματικά δημοτικά κτίρια – σε Ειδικό Πρόγραμμα του υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης που χρηματοδοτεί με 31 εκατομμύρια ευρώ από ευρωπαϊκούς πόρους την αποκατάσταση και ανάδειξή τους προκειμένου να λειτουργήσουν ως εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Πρόκειται αναμφισβήτητα για μια ακόμη επιτυχία της δημοτικής αρχής Πειραιά η οποία εγγράφεται στη στρατηγική ολοκληρωμένης ανάδειξης και ανάπλασης κομβικών περιοχών της πόλης. Η συγκεκριμένη χρηματοδότηση, που δεν έχει σχέση με την εξασφαλισμένη χρηματοδότηση από ΟΧΕ και Περιφέρεια για άλλες παρεμβάσεις στρατηγικής σημασίας συνολικού ύψους σχεδόν 130 εκατ. ευρώ, έχει ιδιαίτερη σημασία για τον Πειραιά καθώς βρίσκεται μέσα στη ζώνη της ολιστικής ανάπλασης της ευρύτερης περιοχής Λεύκα-Παπαστράτου-Αγίου Διονυσίου που προωθούν από κοινού η Περιφερειακή Ενότητα Πειραιά και ο Δήμος της πόλης.

Μάλιστα ξεχωριστή «παραπολιτική» σημασία έχει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες του Portnet, η εξέλιξη αυτή ξάφνιασε ευχάριστα τα στελέχη της δημοτικής αρχής Πειραιά, αφού στην αρχή υπήρχαν φόβοι ότι δεν θα εγκρινόταν. Τελικά, όχι μόνο εγκρίθηκε, αλλά αποτελεί και το μοναδικό ανενεργό δημοτικό κτίριο του πολεοδομικού συγκροτήματος του ευρύτερου λεκανοπεδίου που χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα. Στην υπόλοιπη δε Αττική εγκρίθηκαν μόνο δύο ακόμη προτάσεις, του Δήμου Λαυρίου και του Δήμου Σπάτων, ενώ οι υπόλοιπες περιπτώσεις αφορούν δημοτικά κτίρια άλλων πόλεων της Περιφέρειας.

Συγκεκριμένα, ο κατάλογος των έργων που εντάσσονται στη δεύτερη φάση της δράσης «Δημιουργική Επανάχρηση Δημοτικής Ακίνητης Περιουσίας» του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανταγωνιστικότητα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία» (ΕΠΑνΕΚ), είναι ο εξής:
- Δημοτικό κτίριο στο Λαύριο (Ηρώων Πολυτεχνείου και Δανουκάρα) - Πολιτιστικές δραστηριότητες
- Παλαιό Νοσοκομείο Ρόδου - Υπηρεσίες Δήμου
-Κτίριο Ησυχάκη στον Πλατανιά - Πολιτιστικές δραστηριότητες και δραστηριότητες κοινωνικού χαρακτήρα
-Παλαιό Νοσοκομείο Θήβας – Κέντρο Τουριστικής Πληροφόρησης
-Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Δημοτικό σχολείο Μελιγούς στη Βόρεια Κυνουρία – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Πρώην 1ο Δημοτικό σχολείο Σπάτων/Αρτέμιδος – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Παλαιό Γυμνάσιο Πύλου – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Δημοτικό κτίριο στα Άγραφα – Υπηρεσίες Δήμου
-Παλαιά βιομηχανική μονάδα της Ελαιουργικής ΚΣΕΠ στην Στυλίδα – Υπηρεσίες Δήμου
-Παλαιές Αποθήκες Οργανισμού Κωπαΐδας στο Δήμο Αλιάρτου-Θεσπιέων – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Αποθήκη ΚΣΟΣ στη Νεμέα – Πολιτιστικές δραστηριότητες
-Διοικητήριο ΑΕΒΑΛ στο Δήμο Εορδαίας – Υπηρεσίες Δήμου
-Τμήμα εργοστασίου σαπωνοποιίας Περδίκη στον Πειραιά – Υπηρεσίες Δήμου
-Αποθήκες ΑΣΣΟ στη Μεσσήνη – Πολιτιστικές δραστηριότητες

Για τα νέα έργα, ο Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Αλέξης Χαρίτσης, δήλωσε:
«Στηρίζουμε έμπρακτα τις τοπικές οικονομίες και χρηματοδοτούμε παρεμβάσεις που στοχεύουν στην αξιοποίηση σημαντικών ανενεργών δημοτικών κτιρίων, συμβάλλοντας στην οικονομική και κοινωνική αναζωογόνηση αστικών περιοχών. Σε συνεργασία με τους Δήμους, προχωρούμε στην υλοποίηση νέων έργων που αναδεικνύουν και μετατρέπουν αναξιοποίητα κτίρια ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής αξίας σε εστίες πολιτιστικής, τουριστικής και επιχειρηματικής δραστηριότητας».

Ο συνολικός προϋπολογισμός της Δράσης αυξήθηκε στα 90 εκατ. ευρώ από τα 50 εκατ. ευρώ που ήταν αρχικά, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που εκδηλώθηκε από τους Δήμους, για την ανάδειξη και νέα χρήση παλιών κτιρίων.