Β’ Πειραιά: Τάσεις και δημοσκοπήσεις

limani peiraia dytika2

Ανάλυση Ειδικού Συνεργάτη

Στον Δήμο Νίκαιας - Ρέντη για παράδειγμα, «τα έχει πάρει όλα» ο Γ. Ιωακειμίδης ο οποίος είχε εκλεγεί από τον πρώτο γύρο κατερχόμενος σαν ανεξάρτητος. Φαίνεται δε να έχει εξασφαλίσει την στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ , κάτι που δεν είχε την προηγούμενη φορά. Διστακτικούς κάνουν απέναντί του την Ν.Δ, το ΚΙΝΑΛ, το ΠΟΤΑΜΙ ο ισχυρισμός ότι ενώ εκλέχτηκε σαν ανεξάρτητος εμφανίστηκε στην πορεία σαν ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, ο Γ. Ιωακειμίδης είναι έμπειρος, ικανός, αποτελεσματικός, συγκεντρώνει κοινωνική στήριξη , πολύ περισσότερο που κανένας δεν του άσκησε συστηματική κριτική και Αντιπολίτευση αυτά τα τέσσερα χρόνια. Δεν είναι τυχαίο, ότι εμφανίζει δυναμική που έχει εμποδίσει μέχρι την στιγμή την επίσημη παρουσία άλλης υποψηφιότητας. Ο Κ. Βρετάκος είναι σκεπτικός . ο Κ. Τούντας που ακουγόταν, δεν έχει ανακοινώσει κάτι και όλα είναι ανοικτά.

Στον Δήμο Κερατσινίου – Δραπετσώνας ο Χ. Βρεττάκος εμφανίζεται στις δημοσκοπήσεις με καλές επιδόσεις. Φαίνεται να βοηθιέται πολύ από το ευνοϊκό περιβάλλον που βρήκε (στήριξη Κυβέρνησης και Περιφέρειας, μεγάλο Ταμείο και δρομολογημένα έργα που βρήκε έτοιμα). Ιδιαίτερα όμως βοηθιέται από το γεγονός ότι συγκρίνεται με ένα Δήμαρχο σαν τον Λ. Τζανή που στα μάτια της κοινής γνώμης « τα διέλυσε όλα». Οι δημοσκοπήσεις αυτές φαίνεται να έχουν φουσκώσει πολύ στο πως μεταφέρονται σαν σπασμένο τηλέφωνο και για να διασφαλιστεί η συνοχή της παράταξης του Δημάρχου( Έχουν παραιτηθεί ήδη 3 δημοτικοί σύμβουλοί του), αλλά και για να ξαναεξασφαλιστεί η στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο, όλα είναι ανοικτά. Έχουν ακουστεί πολλά ονόματα ως υποψήφιοι (Μελάς, Πέτσας, Διαλυνάκης από τον χώρο της Ν.Δ , Ζούπης κ.ά) Ωστόσο αυτός που φαίνεται ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αυτοδιοικητικά και πολιτικά τον αξιόμαχο Χρ.Βρεττάκο είναι μάλλον μόνο ο Ζ. Ζούπης, ο οποίος έχει το πλεονέκτημα να διατηρεί «ζωντανή» την αυτοδιοικητική κίνηση της οποίας είναι επικεφαλής και να έχει ο ίδιος μια συνεχή παρουσία στα δημοτικά πράγματα. Προϋπόθεση βέβαια για κάτι τέτοιο είναι να εξασφαλίσει μια διακομματική στήριξη, μια μεγάλη συμμαχία από τον χώρο της Κεντροαριστεράς και της Κεντροδεξιάς. Πολλοί άλλωστε στην περιοχή λένε, ότι πέρα από το ΚΙΝΑΛ και το ΠΟΤΑΜΙ, θα μπορούσε να τον στηρίξει και η Ν.Δ.

Στο Πέραμα ο Γ. Λαγουδάκης έχει το «μειονέκτημα» (έναντι του πλεονεκτήματος προ πενταετίας) να είναι μέλος του ΣΥΡΙΖΑ. Η λεγόμενη «τοξικότητα», η αντιπάθεια προς το κυβερνών κόμμα, η ανάγκη έκφρασης της αποδοκιμασίας προς ότι το εκφράζει μπορεί να στοιχίσει στον συμπαθέστατο κατά τα λοιπά δήμαρχο. Από την άλλη κι εδώ υπάρχει ένα έλλειμμα στον χώρο της αντιπολίτευσης, το οποίο μάλιστα καταγράφεται έντονα σε έρευνα που έγινε πριν το καλοκαίρι. Δεν γνωρίζουμε τι σκέφτεται ο Γ. Λαγουδάκος που πάντα θεωρείται ως ένας ισχυρός παίκτης, ενώ ακούγονται και άλλα ονόματα , όπως του Θ. Τερζή.

Στον Κορυδαλλό, τέλος ο Σ. Κασιμάτης εμφανίζεται σε σχετικά καλά επίπεδα αποδοχής του έργου του. Εμφανίζεται όμως και με φθορές μετά την δεύτερη θητεία του, ενώ ήδη αμφισβητείται ανοιχτά από τον Γ. Δημόπουλο. Εδώ επίσης θα κριθεί αν η όποια «τοξικότητα» του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να τον επηρεάσει, δεδομένου ότι η βουλευτής της περιοχής με το κυβερνών κόμμα (πρώτη μάλιστα σε σταυρούς στην Β’ Πειραιά) Νίνα Κασιμάτη, είναι ανηψιά του. Από την άλλη ο Υπάρχει και ένα άλλο θέμα που ίσως κοστίσει στον τωρινό Δήμαρχο. Εκτέθηκε πολύ κομματικά για Δήμαρχος προσπαθώντας να βοηθήσει την ανηψιά του Ν. Κασιμάτη στις εκλογές του 2015 ταυτιζόμενος έτσι με τον δήμαρχος διατηρεί πολύ γερές βάσεις στον χώρο του ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝΑΛ στοιχείο που μπορεί να λειτουργήσει εξισορροπητικά. Αν και προς το παρόν δημοσκοπικά φαίνεται να οδηγεί σε μια θολή κομματική εικόνα με διστακτικά σημαντικά ακροατήρια και από τον ΣΥΡΙΖΑ και από το ΚΙΝΑΛ.

Αυτή είναι η εικόνα και για τους δήμους της Β’ Πειραιά, ενώ από τον Σεπτέμβριο οι δημοσκόποι «ξαναπιάνουν δουλειά» και θα καταγραφούν οι νέες τάσεις…