Κ.Κατσαφάδος: Ο Ν.Τόσκας να παραιτηθεί εδώ και τώρα!

katsafados vouli

Ο βουλευτής ΝΔ στην Α΄ Πειραιώς είχε προειδοποιήσει από τον Ιούνιο για την ανεπάρκεια αντιπυρικής προστασίας

Την παραίτηση του αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα ζητεί ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος, ο οποίος όπως επισημαίνει, από τις 21 Ιουνίου με Επίκαιρη Ερώτησή του είχε κρούσει των κώδωνα του κινδύνου, σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών πυρκαγιών.

Σε δήλωσή του, ο κ. Κατσαφάδος αναφέρει :
«Ο κ. Τόσκας οφείλει να παραιτηθεί εδώ και τώρα. Από τις 21 Ιουνίου με Επίκαιρη Ερώτησή μου στη Βουλή, είχα κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου, για την ανυπαρξία αντιπυρικής προετοιμασίας, αλλά ο Υπουργός κώφευε συνειδητά, εξαπατώντας το ελληνικό κοινοβούλιο, για να δικαιολογήσει την ανικανότητά του. Οι ευθύνες του Υπουργού είναι τεράστιες για το έγκλημα στο Μάτι, και δεν παραγράφονται ούτε συγχωρούνται. Και αντί ο κ. Τσίπρας να κάνει…περιοδείες στα καμένα, να αναλάβει πραγματικά τις ευθύνες του, στέλνοντας σήμερα τον Υπουργό του στο σπίτι του».

Στη συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης στις 21 Ιουνίου, ο Βουλευτής της ΝΔ Κώστας Κατσαφάδος, είχε αναφερθεί στο περσινό καλοκαίρι, όπου χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα είχαν γίνει στάχτη και είχαν απειληθεί ανθρώπινες ζωές. Παράλληλα, είχε επισημάνει ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών πυρκαγιών.
«Κατηγορείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους φορείς και τους πολίτες οι οποίοι αγανάκτησαν από αυτήν την ανικανότητα στη διαχείριση που είχε η Πυροσβεστική στα περυσινά φαινόμενα με τις πυρκαγιές. Εσείς, όμως, ήσασταν, κύριε Υπουργέ, ο οποίος δηλώσατε για την αναποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Δικές σας δηλώσεις ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Βέβαια μέσα σε εννιά μήνες μας λέτε ότι πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τις δυνατότητες και τα στελέχη του είναι ικανά για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις πυρκαγιές. Εσείς, όταν σας λέγαμε για το έλλειμμα και για τον περυσινό επιχειρησιακό Υπαρχηγό, τον οποίο είχατε ορίσει εσείς, κύριε Υπουργέ, και σας μιλάγαμε για την ανικανότητα και ότι σε αυτόν οφειλόταν η έλλειψη διαχείρισης και σωστής οργάνωσης, τότε λέγατε ότι δεν ίσχυε, αλλά βέβαια μετά τον αποστρατεύσατε», είχε επισημάνει ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος είχε ζητήσει ευθέως από τον αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη να απαντήσει με νούμερα για την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Εγώ, λοιπόν, σας κατέθεσα αυτήν την ερώτηση και ζητάω να μου απαντήσετε κ. Υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση στα πτητικά μέσα με νούμερα και με αριθμούς. Πόσα αεροπλάνα πετάνε τώρα; Ποια είναι η κατάσταση στα θαλάσσια μέσα; Πόσα οχήματα επιχειρησιακά μπορούν να λειτουργήσουν στην Πυροσβεστική; Και, τι γίνεται με το έμψυχο δυναμικό; Αλλά θέλω να σας παρακαλέσω να μην λέμε το τι έκαναν οι προηγούμενοι. Να μας πείτε με νούμερα αυτήν την στιγμή ποια είναι η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος.
Στη συνέχεια ο Βουλευτής της ΝΔ, είχε τονίσει ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα υπάρχουν μόνο πέντε αεροσκάφη καναντέρ, τη στιγμή που ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, είχε δηλώσει ότι μέχρι τον Μάιο επρόκειτο να υπάρχουν δώδεκα αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κατσαφάδος κατέθεσε στα Πρακτικά και τη σχετική δήλωση του Υπουργού.
«Συγκεκριμένα χθες ένα μπορούσε να πετάξει. Το λέω αυτό για να είμαστε ακριβείς και να μιλάμε με νούμερα. Ό,τι έχει να κάνει, λοιπόν, με τα αεροσκάφη, που είπατε ότι δώσατε τα 10 εκατομμύρια, μάλλον θα τα χρησιμοποιήσουμε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σε αυτήν δεν προβλέπεται κάτι. Μιλήσατε για τα ελικόπτερα που κάποιοι έκαναν βόλτες, όπως λέτε, για VIP. Το Πυροσβεστικό Σώμα, λοιπόν, διαθέτει πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα. Πόσα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; Τρία! Γιατί δεν υπάρχουν πιλότοι. Αν υπάρχουν πιλότοι, κύριε Υπουργέ, πείτε μου πώς μπορούν και τα πέντε να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με δέκα πιλότους; Δεν έχετε βγάλει διαγωνισμό για να πάρετε τρεις ιδιώτες πιλότους για να μπορούν; Άρα, δεν είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εσείς ο ίδιος το παραδέχεστε. Μπορεί να είναι ικανά να πετάξουν, δεν έχουν τα στελέχη για να μπορέσουν να πετάξουν. Γιατί βγάλατε τον διαγωνισμό για τους τρεις πιλότους τώρα και δεν τον είχατε βγάλει νωρίτερα για να είναι όντως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα πέντε και να μην λέτε ότι κάποιοι τα παίρνουν για να κάνουν βόλτες;», είχε ρωτήσει τότε ο Βουλευτής της ΝΔ.
Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος αναφερόμενος στα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, είχε τονίσει ότι περίπου το 30% των οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας και μάλιστα, είχε αναφερθεί συγκεκριμένα στο νησί των Κυθήρων όπου λειτουργούν 2 από τα 7.

 

eep logo