ΛτΑ: Μέλημά μας η άρρηκτη σχέση του λιμανιού με την πόλη

limani tis agonias logo

Ανακοίνωση της δημοτικής κίνησης «το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας»


Μετά από επανειλημμένα αιτήματα της δημοτικής κίνησης «το Λιμάνι της Αγωνίας – Πειραιάς η πόλη μας» αλλά και πιέσεις συλλογικοτήτων του Πειραιά, εντάχθηκε στα θέματα της ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου της 18ης Ιουλίου 2018 η συζήτηση και η λήψη απόφασης επί των προτάσεων της δημοτικής αρχής σχετικά με το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα και τη Μελέτη Διαχείρισης Λιμένων Διεθνούς Ενδιαφέροντος (master plan) της OΛΠ Α.Ε.

Η εισήγηση του –μέχρι πρότινος αποστασιοποιημένου από τα σχεδιαζόμενα έργα στο λιμάνι– Δημάρχου κ. Γιάννη Μώραλη προσεγγίζει τις θέσεις του ΛτΑ σε ένα μεγάλο τμήμα τους, διαφοροποιείται, ωστόσο, σε τρία σημαντικά σημεία:
α) την επέκταση του λιμανιού προς την Πειραϊκή για να αγκυροβολούν τα κρουαζιερόπλοια. Έστω και αν πρόκειται για δεσμευτική επένδυση, το ΛτΑ εκτιμά ότι η προσθήκη προβλητών δεν είναι απαραίτητη, καθώς οι υπάρχουσες προβλήτες υπερκαλύπτουν τις ανάγκες της κρουαζιέρας, στη ζήτηση της οποίας έχουν επέλθει αλλαγές τα τελευταία χρόνια, όπως συζητείται ευρέως.
β) τον αριθμό των ξενοδοχειακών μονάδων μέσα στο λιμάνι και τη μετατροπή της Παγόδας σε ξενοδοχείο. Το ΛτΑ κρίνει ότι τα ξενοδοχεία στο χώρο του λιμανιού δεν μπορούν να ξεπεράσουν τα δύο γιατί θέλουμε να λειτουργήσουν επίσης τα ξενοδοχεία της πόλης ή και πιθανώς να δημιουργηθούν νέα σ’ αυτήν. Υποστηρίζουμε, εξάλλου, ότι η χρήση της Παγόδας όχι μόνο δεν πρέπει να αλλάξει και να παραμείνει χώρος διεξαγωγής συνεδρίων και υποδοχής επισκεπτών, αλλά και να συνδεθεί άμεσα με τα «Ποσειδώνια»
γ) τα έργα της πολιτιστικής ακτής. Το ΛτΑ γνωρίζει βεβαίως ότι δεν έχει προβλεφθεί κανένα από αυτά και ούτε υφίσταται προηγούμενη δέσμευση της ΟΛΠ Α.Ε. Ωστόσο, εξακολουθούμε να ισχυριζόμαστε ότι μόνο σημαντικά και επωφελή είναι τόσο για την πόλη όσο και τις δικές της επενδύσεις και γι’ αυτό το λόγο πρέπει να επιδιώξουμε να ανοίξει ο σχετικός διάλογος.

Κατά τη συνεδρίαση καταγράφηκαν οι ανησυχίες των πολιτών για τις επιπτώσεις του master plan στις ζωές μας και αναδείχτηκαν με απόλυτη σαφήνεια οι βασικοί όροι της συνύπαρξης της πόλης με το λιμάνι, που μαζί με την ποιότητα ζωής, τον πολιτισμό, την αναψυχή και την ελεύθερη πρόσβαση στη θάλασσα σηματοδοτούν την έννοια «λιμάνι ανοιχτό στην πόλη». Και είναι ακριβώς αυτή η άρρηκτη σχέση που απομακρύνει κάθε ενδεχόμενο δημιουργίας μιας δεύτερης περιχαρακωμένης και αποκομμένης πόλης στο λιμάνι ή μιας ζωντανής πόλης με γυρισμένη την πλάτη στο λιμάνι της.
Τέλος, οφείλουμε να επισημάνουμε ότι τη χθεσινή συνεδρίαση, όπως και πολλές προηγούμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, σημάδεψαν και οι άστοχες λεκτικές επιθέσεις ενάντια σε απόντες πολίτες ή πολιτικά πρόσωπα, γεγονός που υποβαθμίζει την ποιότητα του διαλόγου και δεν τιμά εκείνους που τις εκτοξεύουν.
Το πολιτικό σκέλος των συζητήσεων στα δημοτικά συμβούλια είναι και θεμιτό και απαραίτητο, προκειμένου να λειτουργεί η δημοκρατία και η πολιτική, αλλά και να αναζητείται διέξοδος στους προβληματισμούς αυτών που συμμετέχουν, αφού τα τοπικά ζητήματα συνδέονται με τα κεντρικά πολιτικά. Όμως, είναι τελείως διαφορετικό το νόημα αυτό και το αποτέλεσμα που επέρχεται αν πρόκειται για επιλογή απολύτως στοχευμένης πολιτικής αντιπαράθεσης. Κι αυτό γιατί τότε, γίνεται χρήση του βήματος του δημοτικού συμβουλίου λόγω ισχύος και μόνο και όχι λόγω δημοκρατικής και πολιτικής λειτουργίας. Γατί τότε, μετακυλύει σκόπιμα το βάρος των ευθυνών, με τρόπο πρόσφορο στην προχειρότητα, την ευκολία και την προπαγάνδα. Και εμείς δεν βλέπουμε στην τοπική αυτοδιοίκηση το ρόλο του προπαγανδιστή, αλλά του δημοκράτη συνδιαλεγόμενου και αυτού που εμπνέει στην κοινωνία τη συμμετοχή της και την πολιτική καλλιέργειά της.

eep logo