Αντιπεριφέρεια Πειραιά: Σύσκεψη για την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής "Ιχθυόσκαλας-Σκλαβενίτη"

p e 170718

Συνεργασία όλων των φορέων για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δικτύου ομβρίων στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας

Σύσκεψη εργασίας πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 18 Ιουλίου στα Γραφεία της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά για το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας στο Δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας και ειδικότερα στην περιοχή της "Ιχθυόσκαλας - Σκλαβενίτη", με τη συμμετοχών των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφερειακής Ενότητας Πειραιά, του Δήμου Κερατσινίου Δραπετσώνας, του ΟΛΠ, μελετητών και κατασκευαστών για λογαριασμό του ΟΛΠ και της Περιφέρειας.

Η περιοχή αυτή παρουσιάζει πλημμυρικά φαινόμενα από την περίοδο του 1977, που οδήγησαν και σε απώλειες ανθρώπινων ζωών. Στη συνέχεια, ιδίως μετά την επέκταση - επιχωμάτωση της προβλήτας εντός της λιμενικής ζώνης του ΟΛΠ την περίοδο του 2004, το φαινόμενο κατέστη οξύτερο, με αποτέλεσμα στην περιοχή να εκδηλώνονται με ένταση επαναλαμβανόμενα πλημμυρικά φαινόμενα που καταστρέφουν επιχειρήσεις, θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή τις ανθρώπινες ζωές και διαταράσσουν την λειτουργία της πόλης.

Η Περιφέρεια από την ανάληψη των καθηκόντων της ανέθεσε σε μελετητή την εκπόνηση συνολικής μελέτης για την ευρύτερη περιοχή, προϋπολογισμού 614 χιλιάδων €.

Παράλληλα, σε συνεργασία με την ΕΥΔΑΠ προχώρησε στην ολοκληρωμένη αποτύπωση του υφιστάμενου δικτύου ομβρίων υδάτων και στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που οφείλονταν σε τεχνικές αστοχίες, φθορές και ανεπάρκειες του υφισταμένου δικτύου.

Μετά από αυτοψία των Τεχνικών Υπηρεσιών της Περιφέρειας ζητήθηκε από τον ΟΛΠ να προβεί σε επείγουσες ενέργειες για την αποκατάσταση της λειτουργικότητας του δικτύου ομβρίων στην περιοχή πέριξ της προβλήτας, Οι εργασίες αυτές βρίσκονται σε εξέλιξη, θα ολοκληρωθούν στις αρχές του Φθινοπώρου και αφορούν στην ενίσχυση του υφιστάμενου δικτύου με νέους αγωγούς, σε καθαρισμούς του υφισταμένου δικτύου από φερτά υλικά και στην εξασφάλιση της λειτουργικότητας και επάρκειας του δικτύου στις περιπτώσεις έντονων βροχοπτώσεων χωρίς σοβαρά προβλήματα.

Παράλληλα, με τις παρεμβάσεις αυτές θα έχει ολοκληρωθεί και παραδοθεί η μελέτη για την ευρύτερη περιοχή. Η Περιφέρεια αναγνωρίζοντας τον ειδικό και επείγοντα χαρακτήρα που έχει το έργο, δίνει απόλυτη προτεραιότητα στη χρηματοδότησή για να εξασφαλιστούν πιστώσεις 8,5 εκατ. για τη δημοπράτησή του.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γ. Γαβρίλης σε δήλωσή του αναφέρθηκε ότι η Περιφέρεια κινείται ταυτόχρονα και συμπληρωματικά σε δύο επίπεδα παρεμβάσεων. Στο πρώτο και άμεσο επίπεδο στόχος είναι η βελτιστοποίηση της λειτουργίας και της παροχετευτικής ικανότητας του υφιστάμενου δικτύου, ενώ παράλληλα η υπό εκπόνηση μελέτη επιδιώκει να διαχειριστεί το ζήτημα στην ευρύτητά του διασφαλίζοντας την αντιπλημμυρική προστασία της περιοχής συνολικά. Η συνεργασία και η προσέγγιση των λύσεων από κοινή αφετηρία διασφαλίζει ότι η φιλοσοφία που διέπει τις παρεμβάσεις θα λειτουργεί συμπληρωματικά και θα εξασφαλίζει τις απαιτήσεις της διαλειτουργικότητας των δικτύων εντός και εκτός λιμενικής ζώνης, παλαιών και νέων.

eep logo