Ερώτηση στη Βουλή για τη σύνδεση των Ραλλείων Δημοτικών με το Ζάννειο Γυμνάσιο

ralleios neo ktirio

Από τον βουλευτή της ΝΔ Α΄ Πειραιά και Νήσων Κώστα Κατσαφάδο

 

Στη Βουλή συζητήθηκε η Επίκαιρη Ερώτηση που είχε καταθέσει ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος για τη σύνδεση των Ραλλείων Πειραματικών Δημοτικών Σχολείων με το Ζάννειο Πειραματικό Γυμνάσιο Πειραιά.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος έκανε λόγο για μια κατάφωρη αδικία που γίνεται σε βάρος των μαθητών που φοιτούν στα Ράλλεια Δημοτικά Σχολεία, καθώς, όπως είπε, ενώ ο νόμος τους δίνει τη δυνατότητα, όπως και σε άλλους μαθητές των πειραματικών δημοτικών σχολείων να συνεχίζουν τη φοίτησή τους σε πειραματικά γυμνάσια, εντούτοις πρέπει να μπαίνουν σε κλήρωση.

«Όπως γνωρίζετε πολύ καλά, στο άρθρο 11 του ν. 4327/2015, όπου τροποποιήσατε τον ν. 3966/2011, λέτε ότι υπάρχει δυνατότητα στους μαθητές των πειραματικών δημοτικών να προχωράνε στο γυμνάσιο και στο λύκειο σε πειραματικά σχολεία. Αυτό ισχύει για όλα σχεδόν τα πειραματικά δημοτικά εκτός από το Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Ραλλείου, που είναι και το μοναδικό. Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι εδώ μιλάμε για μια κατάφωρη αδικία η οποία γίνεται εις βάρος των μαθητών που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο και των γονιών τους,», τόνισε ο κ. Κατσαφάδος.

Παράλληλα, ο Βουλευτής της ΝΔ, επικαλούμενος το καθεστώς ισονομίας που επιβάλλει το Σύνταγμα, αναφέρθηκε και σε άλλα πειραματικά δημοτικά σχολεία που συνδέονται απευθείας με πειραματικά γυμνάσια, απαντώντας στον Υπουργό Παιδείας Κωνσταντίνο Γαβρόγλου, ο οποίος υποστήριξε ότι μόνο το Μαράσλειο συνδέεται με το 1ο Πειραματικό της Πλάκας.

«Θα σας διαψεύσω, κ. Υπουργέ, γιατί μου είπατε μόνο για το Μαράσλειο. Με τον δικό σας νόμο, το οκταθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών έχει την αντιστοίχιση με το Μεικτό Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γυμνάσιο, το διθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών με το Μεικτό Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Πατρών, το Γυμνάσιο και το εξαθέσιο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, με το Πειραματικό Σχολείο του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, το Γυμνάσιο.
Άρα, δεν είναι μόνο για το Μαράσλειο. Είχατε καταθέσει έναν πίνακα με τα σχολεία τα οποία συνδέονται κατευθείαν από το δημοτικό στο γυμνάσιο. Όπως καταλαβαίνετε, μόνο με αυτά που σας είπα, αποδεικνύεται ότι δεν είναι μόνο το Μαράσλειο.
Εγώ να δεχθώ ότι έχετε ανοίξει αυτόν τον διάλογο και αυτή τη συζήτηση. Είναι άδικο ή δεν είναι να εφαρμόζεται για το ένα σχολείο και να μην εφαρμόζεται για το άλλο; Να σας πω ότι και το Ράλλειο Δημοτικό υπάγεται στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, όπως και το Μαράσλειο, οπότε δεν μπορεί να έχουμε δυο διαφορετικά μέτρα και δυο διαφορετικά σταθμά για το ίδιο θέμα, για το ίδιο αντικείμενο», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος στη συνέχεια πρόσθεσε ότι δεν μπορεί να εφαρμόζεται ο νόμος για τη διαδοχική σύνδεση των πειραματικών δημοτικών σχολείων με τα πειραματικά γυμνάσια, για κάποια σχολεία και όχι για όλα.
«Σας είπα ότι αυτό προσβάλλει την ισότητα μεταξύ των πολιτών, όπως είναι συνταγματικά κατοχυρωμένη. Θέλετε να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση; Να πούμε αν πρέπει ή δεν πρέπει; Καταργήστε τον νόμο που εσείς φέρατε. Εσείς το κάνατε αυτό, κύριε Υπουργέ, η δική σας Κυβέρνηση. Δεν το κάναμε εμείς. Εσείς βγάλατε μια απόφαση ότι θα υπάρχει μια διαδοχική σύνδεση των πειραματικών δημοτικών σχολείων με τα πειραματικά γυμνάσια και τα πειραματικά λύκεια. Δεν μπορεί να ισχύει και να εφαρμόζεται για κάποια σχολεία και για κάποια άλλα να μην εφαρμόζεται. Εσείς έχετε τη νομοθετική πρωτοβουλία. Εσείς θα πρέπει να πάρετε μια απόφαση.
Φυσικά, η απάντηση την οποία δίνει η ΔΕΠΠΣ, που είναι αρμόδια γι’ αυτά τα θέματα, στον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων της Ραλλείου, νομίζω ότι υποβιβάζει τη νοημοσύνη τους. Δεν μπορεί να τους λέει ότι αυτά είναι μία ευρύτερη πολιτική, η οποία θα συζητηθεί και ότι υπάρχουν διάφορα νομοθετήματα που θα έρθουν στο μέλλον και θα λύσουν το θέμα. Γιατί έχετε φέρει τέσσερα νομοσχέδια, κύριε Υπουργέ, και το θέμα δεν λύθηκε. Αυτή είναι, δυστυχώς, η πραγματικότητα. Δεν είναι, λοιπόν, μόνο το Μαράσλειο. Σας ανέφερα και τα υπόλοιπα σχολεία, τα οποία μπαίνουν μέσα σε αυτή τη διαδικασία», επισήμανε ο Βουλευτής.
Τέλος, ο κ. Κατσαφάδος ζήτησε από τον Υπουργό Παιδείας είτε να εφαρμοστεί ο νόμος για όλα τα πειραματικά δημοτικά σχολεία, είτε να καταργηθεί.
«Σας παρακαλώ πάρα πολύ, θέλουμε μία λύση γι’ αυτό το πρόβλημα. Καταλαβαίνω ότι μπορεί να μην είναι μείζον για εσάς, αλλά είναι σημαντικό για τον Πειραιά, που έχει μόνο ένα πειραματικό δημοτικό και αυτό είναι το Ράλλειο και έχει ένα πρότυπο σχολείο, την Ιωνίδειο Σχολή, όπου μπαίνεις με εξετάσεις, όπως και το Πειραματικό του Ζαννείου, όπου μπαίνεις με κλήρωση. Νομίζω ότι αυτά τα παιδιά δεν είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.
Θα πρέπει να πάρετε μία απόφαση ή να καταργηθεί για όλα ή να εφαρμοστεί σε όλα. Αυτό ζητάω, λοιπόν, σήμερα, κύριε Υπουργέ, μία δέσμευση από εσάς, ένα ναι ή ένα όχι, αν θα καταργήσετε τη διαδικασία που υπάρχει για τα υπόλοιπα σχολεία ή αν θα την προεκτείνετε και για το Ράλλειο Πειραματικό Δημοτικό, που το δικαιούται, με βάση τον νόμο», τόνισε ο Βουλευτής.