Συζήτηση στη Βουλή για την αντιπυρική προετοιμασία

pyrkagia pyrosvestes

Μετά από επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Πειραιά Κ.Κατσαφάδου

 

Η αντιπυρική προετοιμασία στη χώρα μας εν όψει του καλοκαιριού συζητήθηκε στη Βουλή μετά από Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε ο Βουλευτής της ΝΔ Α΄ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.
Κατά την ομιλία του, ο Βουλευτής αναφέρθηκε στο περσινό καλοκαίρι όπου χιλιάδες στρέμματα σε όλη τη χώρα έγιναν στάχτη και απειλήθηκαν ανθρώπινες ζωές, για να τονίσει ότι εγείρονται σοβαρές ανησυχίες σχετικά με την προετοιμασία της χώρας μας και τον σχεδιασμό της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση σοβαρών πυρκαγιών.

«Κατηγορείτε τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, τους φορείς και τους πολίτες οι οποίοι αγανάκτησαν από αυτήν την ανικανότητα στη διαχείριση που είχε η Πυροσβεστική στα περυσινά φαινόμενα με τις πυρκαγιές. Εσείς, όμως, ήσασταν, κύριε Υπουργέ, ο οποίος δηλώσατε για την αναποτελεσματικότητα του Πυροσβεστικού Σώματος. Δικές σας δηλώσεις ήταν πέρυσι το καλοκαίρι. Βέβαια μέσα σε εννιά μήνες μας λέτε ότι πλέον το Πυροσβεστικό Σώμα έχει τις δυνατότητες και τα στελέχη του είναι ικανά για να αντιμετωπίσουν όλες αυτές τις πυρκαγιές. Εσείς, όταν σας λέγαμε για το έλλειμμα και για τον περυσινό επιχειρησιακό Υπαρχηγό, τον οποίο είχατε ορίσει εσείς, κύριε Υπουργέ, και σας μιλάγαμε για την ανικανότητα και ότι σε αυτόν οφειλόταν η έλλειψη διαχείρισης και σωστής οργάνωσης, τότε λέγατε ότι δεν ίσχυε, αλλά βέβαια μετά τον αποστρατεύσατε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος ζήτησε ευθέως από τον αναπληρωτή Υπουργό Εσωτερικών να απαντήσει με νούμερα για την επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.
«Εγώ, λοιπόν, σας κατέθεσα αυτήν την ερώτηση και ζητάω να μου απαντήσετε κ. Υπουργέ, ποια είναι η κατάσταση στα πτητικά μέσα με νούμερα και με αριθμούς. Πόσα αεροπλάνα πετάνε τώρα; Ποια είναι η κατάσταση στα θαλάσσια μέσα; Πόσα οχήματα επιχειρησιακά μπορούν να λειτουργήσουν στην Πυροσβεστική; Και, τι γίνεται με το έμψυχο δυναμικό; Αλλά θέλω να σας παρακαλέσω να μην λέμε το τι έκαναν οι προηγούμενοι. Να μας πείτε με νούμερα αυτήν την στιγμή ποια είναι η επιχειρησιακή δυνατότητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας», είπε ο κ. Κατσαφάδος.

Στη συνέχεια ο Βουλευτής της ΝΔ ανέφερε ότι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα υπάρχουν μόνο πέντε αεροσκάφη καναντέρ, τη στιγμή που ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών είχε δηλώσει ότι μέχρι τον Μάιο επρόκειτο να υπάρχουν δώδεκα αεροσκάφη. Μάλιστα, ο κ. Κατσαφάδος κατέθεσε στα Πρακτικά και τη σχετική δήλωση του Υπουργού.
«Συγκεκριμένα χθες ένα μπορούσε να πετάξει. Το λέω αυτό για να είμαστε ακριβείς και να μιλάμε με νούμερα. Ό,τι έχει να κάνει, λοιπόν, με τα αεροσκάφη, που είπατε ότι δώσατε τα 10 εκατομμύρια, μάλλον θα τα χρησιμοποιήσουμε για την επόμενη αντιπυρική περίοδο. Σε αυτήν δεν προβλέπεται κάτι. Μιλήσατε για τα ελικόπτερα που κάποιοι έκαναν βόλτες, όπως λέτε, για VIP. Το Πυροσβεστικό Σώμα, λοιπόν, διαθέτει πέντε ιδιόκτητα ελικόπτερα. Πόσα είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα; Τρία! Γιατί δεν υπάρχουν πιλότοι. Αν υπάρχουν πιλότοι, κύριε Υπουργέ, πείτε μου πώς μπορούν και τα πέντε να είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα είκοσι τέσσερις ώρες το εικοσιτετράωρο με δέκα πιλότους; Δεν έχετε βγάλει διαγωνισμό για να πάρετε τρεις ιδιώτες πιλότους για να μπορούν; Άρα, δεν είναι σε επιχειρησιακή ετοιμότητα. Εσείς ο ίδιος το παραδέχεστε. Μπορεί να είναι ικανά να πετάξουν, δεν έχουν τα στελέχη για να μπορέσουν να πετάξουν. Γιατί βγάλατε τον διαγωνισμό για τους τρεις πιλότους τώρα και δεν τον είχατε βγάλει νωρίτερα για να είναι όντως σε επιχειρησιακή ετοιμότητα και τα πέντε και να μην λέτε ότι κάποιοι τα παίρνουν για να κάνουν βόλτες;», ρώτησε ο Βουλευτής της ΝΔ.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος αναφερόμενος στα οχήματα του Πυροσβεστικού Σώματος, τόνισε ότι περίπου το 30% των οχημάτων είναι εκτός λειτουργίας και αναφέρθηκε συγκεκριμένα στο νησί των Κυθήρων όπου λειτουργούν 2 από τα 7 οχήματα της Πυροσβεστικής.
«Στα Κύθηρα αυτή τη στιγμή λειτουργούν δυο από τα επτά απαρχαιωμένα οχήματα άνω των είκοσι πέντε ετών. Πριν από λίγο καιρό δόθηκαν πινακίδες σε ένα άλλο όχημα μιας δασικής υπηρεσίας είκοσι πέντε ετών. Θα έρθει ο κύριος Υπουργός, -ή να τον ενημερώσω- και θα μας πει ότι επισκευάστηκαν άλλα τέσσερα οχήματα. Για να καταλάβετε την τραγικότητα και πώς επισκευάζονται αυτά τα οχήματα και τι επιχειρησιακές δυνατότητες έχουν, από τα τέσσερα οχήματα τα οποία επισκευάστηκαν για τον Πυροσβεστικό Σταθμό των Κυθήρων, τα δυο έμειναν στον δρόμο, δεν μπορούσαν να φτάσουν στα Κύθηρα. Κύριε Υπουργέ, από τα τέσσερα που επισκευάστηκαν, τα δυο δεν μπόρεσαν να φτάσουν στα Κύθηρα», ανέφερε ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος μάλιστα είπε ότι όταν ανώτατοι αξιωματικοί είχαν καταγγείλει τον πλημμελή επιχειρησιακό σχεδιασμό, είχαν τιμωρηθεί.

 

eep logo