«Η Ουκρανία με το βλέμμα των νέων»

dp 2019 1506

Έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας στην Φιλολογική Στέγη Πειραιώς

Τα εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας «Η Ουκρανία με το βλέμμα των νέων», των Ουκρανών καλλιτεχνών Anastasiia Karatsuba και Vladyslav Kuchak, πραγματοποιήθηκαν χθες, στην αίθουσα πολιτισμού της Φιλολογικής Στέγης Πειραιώς «Γιάννης Χατζημανωλάκης». Τον Δήμο Πειραιά εκπροσώπησε η Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού κα Ειρήνη Νταϊφά.

Την έκθεση ζωγραφικής και φωτογραφίας, διοργανώνουν η Πρεσβεία της Ουκρανίας στην Ελλάδα, το Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο και η Φιλολογική Στέγη Πειραιώς.

Σημειώνεται ότι ο Δήμος Πειραιά, παραχώρησε την αίθουσα στη Φιλολογική Στέγη Πειραιώς επί της οδού Κολοκοτρώνη, προκειμένου να έχει η Φιλολογική Στέγη έναν χώρο, στο οποίο θα αναπτύσσει την πολιτιστική της δραστηριότητα.

H Εντεταλμένη Δημοτική Σύμβουλος Πολιτισμού του Δήμου Πειραιά κα Ειρήνη Νταϊφά, στον χαιρετισμό της, τόνισε μεταξύ άλλων, πως η τέχνη έχει πάντα την ικανότητα να φέρνει πιο κοντά κουλτούρες και να αναδεικνύει ομοιότητες. «Είμαι βέβαιη ότι αυτός ακριβώς είναι και ο ρόλος της έκθεσης ζωγραφικής και φωτογραφίας, που εγκαινιάζουμε σήμερα», υπογράμμισε. Ανέφερε επίσης πως οι δεσμοί φιλίας και συνεργασίας που ενώνουν την Ελλάδα και την Ουκρανία, αναπτύσσονται πάντα σε γόνιμο έδαφος, όπως αυτό στο οποίο «ανθίζουν» οι σχέσεις μεταξύ των αδελφοποιημένων πόλεων, του Πειραιά και της Οδησσού. «Από το «μεγάλο λιμάνι» άλλωστε, ξεκίνησε το 1990, μια ομάδα Πειραιωτών, με επικεφαλής τον τότε Πρόεδρο του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιώς, κύριο Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, για την Ουκρανία και την Οδησσό, με σκοπό να εντοπίσουν εκεί και να αναστηλώσουν την οικία Μαρασλή, στην οποία τελούνταν οι μυστικές συσκέψεις της Φιλικής Εταιρείας για την προετοιμασία της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Η οικία πράγματι, εντοπίσθηκε και αναστηλώθηκε με δαπάνες που, κατά το μεγαλύτερο μέρος, αναλήφθηκαν από τον κύριο Πολυχρονόπουλο και σήμερα λειτουργεί ως Μουσείο», επεσήμανε η κα Νταϊφά και συνέχισε λέγοντας:
«Το 1993 ιδρύθηκε ο Ελληνο-Ουκρανικός Σύνδεσμος, που αργότερα έδωσε την θέση του στο Ελληνο-Ουκρανικό Επιμελητήριο, με έδρα τον Πειραιά και σκοπό την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών. Από τον Πειραιά άλλωστε, ξεκίνησε, πριν από εκατό χρόνια, και η πρώτη Ουκρανική Διπλωματική Αποστολή στην Ελλάδα. Η αδελφοποίηση και οι δεσμοί του Πειραιά με την Οδησσό, δεν είναι παρά ένα δείγμα της σχέσης φιλίας και συνεργασίας που διέπει Ελλάδα και Ουκρανία».

Στα εγκαίνια παρευρέθηκαν: η Επιτετραμμένη της Ουκρανικής Πρεσβείας στην Ελλάδα κα Νatalia Kosenko, ο Πρόεδρος της Φιλολογικής Στέγης Πειραιά κ. Στέφανος Μίλεσης, ο Γενικός Γραμματέας του Ελληνο-Ουκρανικού Επιμελητηρίου κ. Γεράσιμος Μπουγάς, ο οποίος εκπροσώπησε τον Πρόεδρο κ. Ιωάννη Πολυχρονόπουλο, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά κ. Κυριάκος Σιγαλάκος, ο Πρόεδρος της ΔΗ.ΡΑ.Π κ. Τάκης Αβραμίδης κ.α.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 20/6/2018.

Αίθουσα Πολιτισμού «Γιάννης Χατζημανωλάκης»
Διεύθυνση: Κολοκοτρώνη 75, Πειραιάς.

Ώρες λειτουργίας: 11:00-14:00 &18:30-20:30.
Επικ.: 210-4119340 & 210 68.00.230.

eep logo