Κοντονής σε Μώραλη: Προχωράμε με το Δικαστικό Μέγαρο!

ralleios side apokl

Τηλεφωνική επικοινωνία είχε την Πέμπτη ο υπουργός Δικαιοσύνης Σταύρος Κοντονής με τον δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη

για το θέμα των δικαστηρίων. Ο υπουργός ενημέρωσε τον δήμαρχο ότι από την πλευρά του υπουργείου τρέχουν όλες οι διαδικασίες και τον διαβεβαίωσε ότι έχει εξασφαλιστεί το συγκεκριμένο κονδύλι για να γίνουν πλέον οι απαραίτητες εργασίες και να μετατραπεί το γιαπί της Ραλλείου σε ένα σύγχρονο Δικαστικό Μέγαρο. Ζήτησε δε να τρέξουν και από την πλευρά του Δήμου οι ανάλογες διαδικασίες.

Παράγοντες του νομικού κόσμου της πόλης εξηγούσαν ότι δύο είναι τα «λεπτά» σημεία που πρέπει πλέον να λυθούν. Να διευκρινιστεί από πότε ξεκινάει η περίοδος των 49 ετών παραχώρησης του κτιρίου και πως, μετά από αυτό το διάστημα, θα υπολογιστεί το αντίτιμο που θα εισπράττει ως κάποιου τύπου ενοίκιο ο Δήμος Πειραιά. Η περίοδος παραχώρησης ευλόγως θα πρέπει να ξεκινάει με την υπογραφή της σύμβασης, υποστηρίζουν στελέχη της δημοτικής αρχής, και όχι με την εγκατάσταση του εργολάβου, διαδικασία που μπορεί να κρατήσει κάποια χρόνια.
Σε ότι αφορά δε τον υπολογισμό του τιμήματος τα πράγματα είναι πιο δύσκολα, αφού κανείς εν ξέρει πως θα είναι η κτηματαγορά σε μισό αιώνα. Και που θα έχει φτάσει τότε στο κέντρο του Πειραιά η αξία της γης. Πάντως, οι αντικειμενικές αξίες που θα επικρατούν τότε θα μπορούσε να είναι ένας οδηγός για την λύση του θέματος, εξηγούσε στο Portnet παράγοντας της κτηματαγοράς.

Η εξέλιξη αυτή της τηλεφωνικής επικοινωνίας Κοντονή-Μώραλη, που είναι κατ’ αρχήν θετική πάντως, έρχεται ως συνέχεια ενός πλούσιου παρασκηνίου.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δήμαρχος είχε στείλει πριν από περισσότερο από ένα μήνα επιστολή στον υπουργό, στην οποία περιέγραφε τις καθυστερήσεις των υπηρεσιών του υπουργείου σε ότι αφορά την αξιοποίηση και την μετατροπή της Ραλλείου σε Δικαστικό Μέγαρο. Όλο αυτό το διάστημα, ο κ.Κοντονής αφ’ ενός μεν δεν απάντησε στον δήμαρχο, αφ’ ετέρου δε συναντήθηκε με την ΝΕ του ΣΥΡΙΖΑ Πειραιά, ακριβώς γι’ αυτό το θέμα, κάτι που θεωρήθηκε θεσμικό «φάουλ». Το οποίο, φαίνεται τώρα να διορθώνεται με την προσωπική επικοινωνία υπουργού-δημάρχου με πρωτοβουλία Κοντονή.