Ερώτηση για αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ

katsafados vouli

Από τον βουλευτή Πειραιά Κώστα Κατσαφάδο

 

Η αδιαφάνεια στις τοποθετήσεις προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ είναι το θέμα της επίκαιρης ερώτησης που έφερε στη Βουλή ο Βουλευτής της ΝΔ Α’ Πειραιώς και Νήσων Κώστας Κατσαφάδος.

Κατά την ομιλία του, ο κ. Κατσαφάδος, αφού πρώτα εξέφρασε την οδύνη του για τον πρόσφατο άδικο χαμό του Σμηναγού Γιώργου Μπαλταδώρου, ρώτησε τον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο με ποια αξιολόγηση και με ποιους όρους έγιναν οι τοποθετήσεις των νέων διευθυντών και των νέων προϊσταμένων στο ΣΔΟΕ.

«Τοποθετήσατε Διευθυντή Τεχνικών Υπηρεσιών έναν απόφοιτο της Σχολής Εμποροπλοιάρχων. Επίσης, τοποθετήσατε προϊσταμένους τμημάτων με β΄ βαθμό και τοποθετήσατε υποδιευθυντές με πολύ λίγα χρόνια υπηρεσίας, την ίδια ώρα που παράνομα αποκλείστηκαν υπηρετούντες προϊστάμενοι με άριστο υπηρεσιακό φάκελο, χωρίς πειθαρχικά παραπτώματα, πτυχιούχοι πανεπιστήμιων, με πρόσθετα προσόντα και μόρια. Τοποθετήσατε προϊστάμενο τμήματος απόφοιτο Γεωργικής Σχολής Μηχανημάτων.
Πραγματικά μου κάνει πολύ μεγάλη εντύπωση με ποια κριτήρια γίνεται και πώς όλοι αυτοί μπορούν να σταθούν στο επαγγελματικό ύψος, το οποίο πρέπει να έχουν όλοι αυτοί, οι οποίοι αναλαμβάνουν τέτοιες θέσεις ευθύνης για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και του μαύρου χρήματος», είπε ο Βουλευτής της ΝΔ.

Ο κ. Κατσαφάδος, ο οποίος πριν από τρεις μήνες, και συγκεκριμένα στις 10 Ιανουαρίου 2018, είχε καταθέσει ερώτηση στον Υπουργό Οικονομικών για το ίδιο θέμα και δεν είχε λάβει απάντηση, υποστήριξε ότι εδώ και τρία χρόνια είκοσι πέντε χιλιάδες υποθέσεις που αντιμετωπίζουν κίνδυνο παραγραφής μετά το πέρας της πενταετίας, δεν έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.
«Ξέρετε κάτι, κύριε Υπουργέ; Ενώ έχετε αναδειχθεί πρωταθλητής στην επιβολή φόρων, δυστυχώς αυτή η Κυβέρνηση παρουσιάζεται ως ουραγός στην αντιμετώπιση του μαύρου χρήματος και της καταπολέμησης, αν θέλετε, των αδιαφανών διαδικασιών των οικονομικών.
Εγώ δεν θα σταθώ στις δηλώσεις τις οποίες είχατε κάνει, όταν αναλάβατε την Κυβέρνηση το 2015, ότι μέσα σε έξι μήνες θα μπορέσετε να βρείτε 3 δισεκατομμύρια ευρώ από το μαύρο χρήμα. Δεν θα σταθώ στους πομπώδεις λόγους σας και για την λίστα Λαγκάρντ και για την λίστα Μπόργιανς, όπου τα αποτελέσματά τους είναι πενιχρά. Θα σταθώ στις είκοσι πέντε χιλιάδες υποθέσεις που, δυστυχώς, εδώ και τρία χρόνια - και αντιμετωπίζουν κίνδυνο παραγραφής μετά το πέρας της πενταετίας, όπως αποφάσισε το Συμβούλιο της Επικρατείας- δεν έχουν μεταφερθεί από το ΣΔΟΕ στην ΑΑΔΕ.
Αυτά είναι χρήματα τα οποία θα μπορούσαν να αποδοθούν στον δημόσιο κορβανά και θα μπορούσε να οδηγηθεί και σε μία αποφορολόγηση η ελληνική κοινωνία, η οποία πραγματικά στενάζει με την επιβολή όλων αυτών των φόρων», είπε ο Βουλευτής, ο οποίος, αφού κατέθεσε στα Πρακτικά την απόφαση του Υπουργού Οικονομικών και την ανακοίνωση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων, τόνισε:
«Κύριε Υπουργέ, όλοι κρινόμαστε. Κι εμείς κρινόμαστε και κριθήκαμε κατά το παρελθόν και για τα όποια λάθη κάναμε. Και εσείς θα κριθείτε. Είναι πραγματικά, όμως, πολύ μεγάλη αμαρτία, είναι πραγματικά άδικο σε μία κοινωνία η οποία στενάζει, οι νέοι άνθρωποι οι οποίοι φεύγουν και μεταναστεύουν στο εξωτερικό για μία καλύτερη μοίρα, ο ελεύθερος επαγγελματίας και ο νέος άνθρωπος ο οποίος προσπαθεί να ανοίξει μία επιχείρηση και δυστυχώς δεν μπορεί να ανταποκριθεί, με όλη αυτή την υπερφορολόγηση, να μην μπορούν να βρουν δίκιο.
Κανόνας δικαίου, όπως σας είπα, είναι να μπορέσουμε να βρούμε όλους αυτούς οι οποίοι φοροδιαφεύγουν, όλους αυτούς οι οποίοι με την κακή πρακτική την οποία εφαρμόζουν κάνουν όλους εμάς να πληρώνουμε τις απάτες τους, τις κλοπές τους. Και αντί για τα λεφτά τα οποία έπρεπε να αποδοθούν από τους υπεύθυνους στον δημόσιο κορβανά, δυστυχώς μπορούν να ξεφεύγουν και την πληρώνουν όσοι την πληρώνουν άδικα.
Από την πλευρά του, ο κ. Τσακαλώτος, αφού επικαλέστηκε τις διατάξεις του άρθρου 18 του ν. 4492/2017, με τις οποίες καθορίζεται η διαδικασία των μεταβατικών τοποθετήσεων προϊσταμένων στις νέες οργανωτικές δομές, ανέφερε ότι οι υπάλληλοι των οποίων η θητεία έληγε τον Δεκέμβριο του 2015, μεταβατικά τοποθετήθηκαν ως προϊστάμενοι του ΣΔΟΕ, «προφανώς γιατί πληρούν τις προϋποθέσεις τόσο του άρθρου 84 του Υπαλληλικού Κώδικα όσο και αυτές του Οργανισμού του Υπουργείου Οικονομικών.»