Το προφίλ των αστέγων του Πειραιά

astegos pagkaki

Λίγα, εξαρτημένα και δυστυχισμένα άτομα...

 

Αν και ο αριθμός των αστέγων στον Πειραιά έχει μειωθεί τους τελευταίους μήνες, όταν οι Κοινωνικοί Λειτουργοί στις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά εντοπίζουν αστέγους, τους ενημερώνουν για τους χώρους φιλοξενίας στην πόλη και τους καθοδηγούν, έτσι ώστε να βρουν στέγη και φαγητό, να σταματήσουν να κοιμούνται στους δρόμους και μέσω σωστής καθοδήγησης, να αλλάξουν τη ζωή τους προς το καλύτερο.

Με φόντο το πρόσφατο περιστατικό με την τραγική δολοφονία αστέγου στον Πειραιά θα πρέπει να σημειωθεί πως οι άστεγοι που έχουν καταγράψει οι Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά αγγίζουν τους 60 και το 99% των περιπτώσεων, αφορά εξαρτημένα άτομα και συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν ψυχολογικά προβλήματα.
Εντυπωσιακό στοιχείο, αποτελεί επίσης το γεγονός, ότι οι περισσότεροι άστεγοι που εντοπίζονται από τις Κοινωνικές Υπηρεσίες του Δήμου Πειραιά, αρνούνται την οποιαδήποτε βοήθεια και δεν θέλουν να φιλοξενηθούν στις κοινωνικές δομές της πόλης.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως στις περισσότερες έρευνες των Κοινωνικών Λειτουργών του Δήμου Πειραιά, εντοπίζονται τα ίδια πρόσωπα, τα οποία φαίνεται πως έχουν υιοθετήσει αυτόν τον τρόπο ζωής και δεν επιθυμούν βοήθεια.

Από τη στιγμή που θα δεχθούν βοήθεια, οι άστεγοι στον Δήμο Πειραιά, μπορούν να φιλοξενηθούν στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων της Κοινωφελούς Δημοτικής Επιχείρησης Πειραιά, ο οποίος παρέχει στέγη, διατροφή, συμβουλευτική, ψυχοκοινωνική στήριξη καθώς και κοινωνική και προνοιακή κάλυψη. Σύμφωνα με πληροφορίες, αυτή τη στιγμή φιλοξενούνται 12 άστεγοι ενώ στον Χώρο Φιλοξενίας Αστέγων μπορούν να διαμείνουν έως 35 άτομα.

Επίσης ο Δήμος σε συνεργασία με τον Όμιλο Unesco Πειραιώς και Νήσων, λειτουργεί Υπνωτήριο στον Πύργο Πειραιά, όπου εκεί μπορούν να διαμείνουν άστεγοι. Αυτή τη στιγμή φιλοξενεί 63 άτομα ενώ μπορεί να φιλοξενήσει συνολικά 65 άτομα. Μια ακόμα σημαντική παροχή που αφορά μεταξύ άλλων και τους άστεγους στον Πειραιά, είναι το πρόγραμμα «Εστία και Εργασία», το οποίο υλοποιεί η ΚΟ.Δ.Ε.Π. (χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους του Υπ. Εργασίας) το οποίο έχει στόχο, μεταξύ άλλων, την υποστήριξη αστέγων και απειλουμένων από έλλειψη στέγης.

Φυσικά υπάρχουν και ιδιάζουσες περιπτώσεις αστέγων, με ψυχολογικά προβλήματα, χρόνιες εξαρτήσεις, σοβαρά προβλήματα υγείας, για τις οποίες οφείλουν να φροντίζουν εξειδικευμένα, οι κοινωνικές υπηρεσίες της κεντρικής διοίκησης, καθώς ο Δήμος Πειραιά δεν έχει τέτοιου είδους αρμοδιότητες.
Αναμφισβήτητα το πρόβλημα των αστέγων είναι μια χρόνια κοινωνική μάστιγα με πολλές παραμέτρους, το οποίο δεν λύνεται από τη μια μέρα στην άλλη. Είναι αναγκαίο η Πολιτεία να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη στήριξη των συνανθρώπων μας που επιθυμούν αξιοπρεπή διαβίωση και καλύτερες συνθήκες ζωής.

cotommatae