Γιατί τιμωρήθηκε ο διαιτητής που ζήτησε αυτόγραφο από τον Χάαλαντ

diaithths haaland

Ο Έρλινγκ Χάαλαντ είναι από τα πλέον «καυτά» ονόματα του ποδοσφαίρου. O Νορβηγός φορ, που καλά καλά δεν έχει ακόμα κλείσει τα 21, έχει κάνει την Ευρώπη να παραμιλάει και η Ντόρτμουντ ξέρει ότι έχει στα χέρια της ένα χρυσωρυχείο. Ρεάλ Μαδρίτης, Μπαρτσελόνα, Τσέλσι, Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ, Μάντσεστερ Σίτι και Λίβερπουλ ερίζουν για την απόκτησή του, ενώ χιλιάδες παιδιά αγοράζουν τη φανέλα του και θέλουν ένα αυτόγραφο. Οπως ένα αυτόγραφο ζήτησε και ο Ρουμάνος βοηθός διαιτητής Οκτάβιαν Σόβρε, κάτι που του βγήκε ξινό, αφού τιμωρήθηκε και αντικαταστάθηκε από τον Ράνου Γκινγκουλεάκ στο χθεσινό ματς της Κραϊόλα με την Κλουζ.

Οταν δημοσιοποιήθηκε η φωτογραφία με τον Χάαλαντ να υπογράφει το αυτόγραφο, υπήρξαν αντιδράσεις, αφού κάτι τέτοιο θα μπορούσε να φέρει ζήτημα αξιοπιστίας στο αγωνιστικό κομμάτι, όσο και στο στοίχημα Τσάμπιονς Λιγκ. Ωστόσο η πραγματικότητα ήταν πολύ πιο ρομαντική.

Ο Σόβρε, βοηθός διαιτητής στο παιχνίδι του Τσάμπιονς Λιγκ μεταξύ Μάντσεστερ Σίτι και Ντόρτμουντ την περασμένη βδομάδα, ζήτησε αυτόγραφο από τον Νορβηγό, με σκοπό να το διαθέσει σε δημοπρασία που διεξάγει κέντρο υποστήριξης ανθρώπων με αυτισμό. Η κίνησή του είχε σαφώς ευγενές κίνητρο, όμως ο επικεφαλής της επιτροπής διαιτησίας της χώρας, ο δικός μας Κύρος Βασσάρας, επισήμανε ότι ο κανονισμός είναι κανονισμός και έπρεπε να προχωρήσει σε αυτήν την κίνηση. Dura lex, sed lex, που έλεγαν και οι Ρωμαίοι. Σκληρός νόμος, αλλά νόμος.

«Ο Σόβρε θα μείνει εκτός επειδή συμφωνήσαμε πως για την ώρα δεν μπορεί να συγκεντρωθεί στο ποδόσφαιρο. Ξέρω γιατί ζήτησε αυτόγραφο, ωστόσο εγώ δεν ενθαρρύνω τέτοιες κινήσεις σε αγώνες ποδοσφαίρου», ανακοίνωσε ο πρώην διεθνής διαιτητής.

Ακόμα δεν είναι ξεκάθαρο αν ο αποκλεισμός του αφορά μία αγωνιστική, ή αν θα έχει διάρκεια. Να σημειωθεί ότι ο Σόβρε διανύει ούτως ή άλλως τις τελευταίες του βδομάδες ως διαιτητής στις επαγγελματικές κατηγορίες, αφού το καλοκαίρι τον πιάνει το όριο ηλικίας και θα αποχωρήσει, έπειτα από 16 χρόνια ως διεθνής διαιτητής.

Οσο κι αν η τιμωρία αυτή βάζει έναν αστερίσκο στο φινάλε της καριέρας του, η στήριξη που έχει λάβει μετά τη γνωστοποίηση του σκοπού του είναι μεγάλη.

eep logo