Η Ελένη Σταματάκη στα εγκαίνια της έκθεσης «Η τέχνη δεν φυλακίζεται»

stamataki ekthesi

Στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά


Την 1η Νοεμβρίου, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά, εγκαινιάστηκε η έκθεση ζωγραφικής με τον τίτλο «Η τέχνη δε φυλακίζεται», με έργα ζωγραφικής από μαθητές και μαθήτριες του 2ου Σχολείου Δεύτερης Ευκαιρίας φυλακών Κορυδαλλού «Γ. Ζουγανέλης». Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι τις 12 Νοέμβριου και η είσοδος είναι ελεύθερη για τους επισκέπτες.

Η έκθεση υπενθυμίζει στον επισκέπτη, ότι η ελευθερία της έκφρασης και της σκέψης δεν φυλακίζεται και πως μπορεί, δραπετεύοντας, να ξεπεράσει και τα πιο ψηλά τείχη της φυλακής. «Η παρούσα συνεργασία του Ιδρύματος της Βουλής των Ελλήνων για τον Κοινοβουλευτισμό και τη Δημοκρατία με την Περιφερειακή Ενότητα και το Δήμο Πειραιά […], υπογραμμίζει τη σημασία της εκπαιδευτικής διαδικασίας, της πολιτιστικής δημιουργίας και έκφρασης, υπενθυμίζοντας πως οι κρατούμενοι συμπολίτες μας είναι επίσης πολίτες με δικαιώματα, τα οποία η κοινωνία οφείλει να αναγνωρίζει και να υπερασπίζεται» αναφέρει σε μήνυμά του, ο Γενικός Γραμματέας του Ιδρύματος, Παύλος Σούρλας.

Τα σχολεία στις φυλακές δίνουν στα άτομα μια δεύτερη ευκαιρία να αποκτήσουν νέες δεξιότητες, να καλλιεργήσουν νέες σχέσεις αλληλεγγύης και συνεργασίας, να βρουν διεξόδους έκφρασης των σκέψεων και των συναισθημάτων τους και να αποκτήσουν εφόδια για την επανένταξή στην κοινωνία μετά την αποφυλάκισή τους. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές των σχολείων αυτών είναι άξιοι υποστήριξης και είναι σημαντικό, οι εκπαιδευτικές δομές να επεκταθούν και να ενισχυθούν, ώστε να απευθύνονται σε όλους τους κρατούμενους που το επιθυμούν.

Στα εγκαίνια της έκθεσης παραβρέθηκε η βουλευτής Α΄ Πειραιά και Νήσων, Ελένη Σταματάκη, εκπροσωπώντας τον πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων κ. Νίκο Βούτση και μετέφερε τη στήριξή του και την ευχή του να συνεχιστεί αυτή η προσπάθεια.

 

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ