Συνάντηση Ελένης Σταματάκη με την Ένωση Τριτέκνων Πειραιώς και Νήσων

stamataki el

Σοβαρές συνέπειες στο παρόν και στο μέλλον από το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας

 

Η βουλεύτρια Α΄ Πειραιά και Νήσων του ΣΥΡΙΖΑ, Ελένη Σταματάκη, συναντήθηκε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017 με τον πρόεδρο της Ένωση Τριτέκνων Νομού Πειραιώς και Νήσων, Χαρίση Ιωάννη και τα μέλη του Δ.Σ. Λυμπερόπουλο Γεώργιο και Αθανασιάδη Θεοχάρη.

Ο πρόεδρος της ένωσης ενημέρωσε τη βουλεύτρια για τις σοβαρές συνέπειες στο παρόν και στο μέλλον του δημογραφικού προβλήματος της χώρας μας. Τόνισε ότι για έκτη συνεχή χρονιά στην πατρίδα μας οι θάνατοι υπερτερούν των γεννήσεων και ότι το ποσοστό του γερασμένου πληθυσμού στην Ελλάδα είναι διπλάσιο από αυτό του ποσοστού της ηλικίας 0-14 έτη. Οι συνέπειες τόσο στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, όσο και γενικότερα σε όλους τους τομείς της ζωής θα είναι δραματικές. Υπάρχει άμεση ανάγκη μιας εθνικής πολιτικής για την αντιμετώπιση της υπογεννητικότητας τη στήριξη της μητρότητας και της οικογένειας και γενικότερα της ενίσχυσης των δομών κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας.

Ειδικότερα επισήμανε τη σημασία της πλήρους νομοθετικής εξομοίωσης των τρίτεκνων και των πολύτεκνων οικογενειών, γεγονός που θα άρει σοβαρές αδικίες εις βάρος των τρίτεκνων οικογενειών. Πρότεινε, επίσης, την αύξηση των εισοδηματικών κριτηρίων για την ένταξη των τρίτεκνων στους δικαιούχους του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης και της κάρτας σίτισης, τη συνέχιση της χορήγησης του Επιδόματος Τριτέκνων και Πολυτέκνων, χωρίς τον περιορισμό των τριών κατ’ ελάχιστο προστατευόμενων τέκνων. την αποδοχή των προτάσεων των συλλόγων τριτέκνων και πολυτέκνων για την ένταξή τους ως κοινωνικούς εταίρους των κοινωνικών συμπράξεων ΕΠΙΧ/ΤΕΒΑ και τη δυνατότητα να δέχονται αιτήσεις ωφελουμένωντρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών και την εκπροσώπηση, όπου απαιτείται, των τριτέκνων και όχι διά των συλλόγων των πολυτέκνων. Έθεσε υπόψη της βουλεύτριας συγκριτικό πίνακα της Ομοσπονδίας Τριτέκνων παροχών και δικαιωμάτων πολύτεκνων και τρίτεκνων οικογενειών, στον οποίο καταγράφεται ότι σε αρκετές περιπτώσεις δεν έχει γίνει νομοθετική εξομοίωση.

Η βουλεύτρια, αφού άκουσε με προσοχή απάντησε ότι θεωρεί σημαντικό ζήτημα το δημογραφικό πρόβλημα της χώρας και ενημέρωσε ότι έχει ήδη συσταθεί Διακομματική Κοινοβουλευτική Επιτροπή για το θέμα αυτό. Σχετικά με τη νομοθετική εξομοίωση τρίτεκνων και πολύτεκνων οικογενειών ανέφερε ότι τα τελευταία χρόνια έχουν ληφθεί βελτιωτικές πρωτοβουλίες σε αυτή την κατεύθυνση, παρ’ όλα αυτά δεν έχουμε ακόμα πλήρη εξομοίωση. Ευχαρίστησε τον πρόεδρο και τα μέλη του Δ.Σ. για τη συνεργασία και την ενημέρωση και είπε ότι θα μεταφέρει τα αιτήματα, τις προτάσεις και τους προβληματισμούς τους στη βουλή και την κυβέρνηση.