«Η Lila λέει…»

lila says

Διάλεξη με θέμα : «Η Lila λέει…» θα πραγματοποιηθεί στη Δημοτική Πινακοθήκη Πειραιά την Τρίτη 10 Μαρτίου στις 7.30 το απόγευμα. Ένα «θεατρικό» κείμενο για τα παρισινά γκέτο: αφορμή για στοχασμό πάνω στις αποτρόπαιες συνθήκες που υιοθετεί ο νέο-αποικιοκρατισμός.
Εισηγήτρια η θεατρολόγος Ελένη Κουτσιλαίου.

Η εκδήλωση εντάσσεται στις Δράσεις Πολιτισμού 2015 και οργανώνεται από το Τμήμα Θεάτρων και Κινηματογράφων της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δήμου Πειραιά και τον Οργανισμό Πολιτισμού Αθλητισμού Νεολαίας του Δήμου.

Δυο λόγια για την εισήγηση

«Από τώρα ο δρόμος δεν θα συγχωρεί πλέον
Δεν έχουμε τίποτε να χάσουμε,
γιατί τίποτε δεν μας ανήκει
Στον δικό σας τόπο δεν μπορώ να ξεκουραστώ

Που είναι οι ρίζες μας;
Ποια είναι τα πρότυπά μας;
Κάψατε τα φτερά μιας ολόκληρης γενιάς
Τα θρυμματισμένα όνειρα έχουν χαλάσει
τον σπόρο της ελπίδας.»

Το πρόσχημα της καταγραφής ενός εφηβικού έρωτα που συνθλίβεται από τις αποτρόπαιες συνθήκες ζωής των παρισινών γκέτο σκιαγραφημένο μέσα από το προκλητικά σκληρό, άσεμνα τρυφερό και, εν τέλει, βαθιά ποιητικό κείμενο με τον σχεδόν παιδικό τίτλο: «Η Λίλα λέει», χρησιμοποιεί - ο μυστικοπαθής ως προς την ταυτότητα του - συγγραφέας για να χαρτογραφήσει ένα ζοφερό κοινωνιολογικό ταξίδι στον κόσμο των νέων ανισοτήτων που βιώνουν οι 3ης και 4ης γενιάς μεταναστών στα παρισινά προάστια, που ο κόσμος του «διαφωτισμού» έχει μετατρέψει σε ανθρώπινες χωματερές, ενταφιάζοντας γενιές και επιμένοντας σε ένα νέο-αποικιακό τρόπο αντίληψης, που οδήγησε στις εξεγέρσεις του Νοεμβρίου του 2007.
Το ακραίο γεγονός των δολοφονιών στο σατυρικό περιοδικό “Charlie Ebdo” αναζωπύρωσε με τον πιο τρομακτικό τρόπο ερωτήματα πάνω στον ανάπηρο τρόπο που αντιλαμβάνεται η Δύση τη σχέση της με τους άλλους πολιτισμούς.

Ο άγνωστος συγγραφέας που υπογράφει με το ψευδώνυμο "Σιμώ", αντλώντας από το πένθος και την ποιητική αποφορά του σύμπαντος του B.M Koltès, δημιουργεί μια γραφή ποιητική που όμως στον πυρήνα της κρατά συμπυκνωμένο πολιτικό στοχασμό: μιλά για τις πόλεις των σύγχρονων «Αθλίων», που εγκλωβίζονται σε καινούρια «ταξικά και πολιτιστικά απαρτχάιντ», καθώς η παρωχημένη νοοτροπία των αυτοκρατοριών ξαναχτίζει αποικίες στα περίχωρα του Παρισιού δημιουργώντας νέες και πιο ζοφερές συνθήκες σκλαβιάς.

eep logo