Το Λιμάνι της Αγωνίας αποχαιρετά την Ελένη Μπενά

mpena eleni

Πλήρης ημερών έφυγε από τη ζωή η Ελένη Μπενά-Κελτεμλίδου. Μια εμβληματική, όσο και χαμηλόφωνη προσωπικότητα της αριστεράς

από την αντίσταση στην Κατοχή, τα ξερονήσια, τις φυλακές και τις διώξεις του μετεμφυλιοπολεμικού κράτους μέχρι την αντιδικτατορική της δράση και στη συνέχεια τους αγώνες της για τον δημοκρατικό σοσιαλισμό μέσα από τις γραμμές του Κ.Κ.Εσωτερικού.
Η Ελένη Μπενά είχε συνδέσει τη ζωή της με τον Πειραιά, ενώ τα αρκετά τελευταία χρόνια βρισκόταν δίπλα στην αυτοδιοικητική προσπάθεια του Λιμανιού της Αγωνίας, το οποίο της αποχαιρετά με το παρακάτω περιεκτικό κείμενο:

"Η δημοτική κίνηση το «Λιμάνι της Αγωνίας - Πειραιάς η πόλη μας» αποχαιρετά με απεριόριστο σεβασμό μία μεγάλη μορφή της πειραϊκής Αριστεράς, την Ελένη Μπενά - Κελτεμλίδου.

Όσες και όσοι είχαμε την τύχη να μοιραστούμε μαζί της τις αγωνίες και τα όνειρα για τον τόπο και την κοινωνία μας, για τον Πειραιά, γνωρίσαμε έναν άνθρωπο, που ενσάρκωνε τις αξίες της ελευθερίας και της αντίστασης, της κοινωνικής χειραφέτησης και της προόδου.

Μαχητική μέσα στους αγώνες του λαού μας, ανυπότακτη στα βασανιστήρια, στις φυλακές και στα ξερονήσια της Κατοχής, του Εμφυλίου, της Δικτατορίας, νηφάλια στις ιδέες για το μέλλον, δημοκράτισσα και φεμινίστρια, από τη μικρή της νιότη μέχρι το τέλος της πλούσιας σε προσφορά ζωής της.

Ελένη, σ' ευχαριστούμε που τα τελευταία χρόνια, ήσουν μαζί μας στην ωραία πειραιώτικη αυτοδιοικητική περιπέτεια του «Λιμανιού της Αγωνίας». Σ’ευχαριστούμε για όσα μας δίδαξες με την ιστορική, καταξιωμένη πλέον πορεία σου, στα δύσκολα αλλά και στα όμορφα χρόνια.

Η σκέψη μας βρίσκεται δίπλα στην αγαπημένη σου κόρη Μαρία".

Ο αποχαιρετισμός της Ελένης Μπενά-Κελτεμλίδου θα γίνει στον Άγιο Κωνσταντίνο Πειραιά (Δημοτικό Θέατρο) την Τετάρτη 16 Αυγούστου στις 12:00 το μεσημέρι και η ταφή στο Κοιμητήριο Σχιστού.

eep logo