Ξεκίνησαν κι επίσημα οι «Ημέρες Θάλασσας 2017»

hmeres thalassas moralis

Η επίσημη τελετή έναρξης των εκδηλώσεων «Ημέρες Θάλασσας 2017», πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη μπροστά από την επιβλητική τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», στη Μαρίνα Ζέας, από τον Δήμαρχο Πειραιά Γιάννη Μώραλη.

 

Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017», ξεκίνησαν στις 24 Μαΐου και θα ολοκληρωθούν στις 28 Μαΐου 2017. Διοργανώνονται για τρίτη συνεχόμενη χρονιά από τον Δήμο Πειραιά σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους της πόλης.
Περιλαμβάνουν περισσότερες από 50 εκδηλώσεις δωρεάν για όλους, με επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση και απευθύνονται σε δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πειραιά κ. Γιώργος Γαβρίλης, σε σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε:
«Καλημέρα σας, «Ημέρες Θάλασσας» στον Πειραιά, ένα πλούσιο σε περιεχόμενο «event» έχει γίνει θεσμός, ο οποίος πέραν των άλλων βοηθάει γιατί προβάλλει την πόλη. Και χρειαζόμαστε να προβάλλουμε την πόλη για να αποκτήσει, ως οφείλουμε, την διακριτή της ταυτότητα. Θέλουμε η πόλη αυτή να αποκτήσει ένα διακριτό ρόλο και να μετατραπεί σε πόλο πολιτισμού, ναυτιλιακό πόλο, οικονομικό πόλο. Η σχέση της πόλης με τη θάλασσα αυτή τη στιγμή είναι δεδομένη, αλλά πρέπει να εξελίσσεται και να αποκτά κάθε φορά νέα ποιοτικά χαρακτηριστικά. Αλλά στις νέες συνθήκες τη σχέση αυτή πρέπει να την υπερασπιστούμε και δεν μπορεί η πόλη αυτή να αποκοπεί από τη θάλασσά της. Οι «Ημέρες Θάλασσας» μας δίνουν αυτή την ευκαιρία της επανασύνδεσης της πόλης με τη θάλασσα. Να της προσδώσουμε νέο περιεχόμενο και να κοιτάξουμε την επόμενη μέρα. Ευχαριστούμε που είσαστε εδώ. Στηρίζουμε τέτοιες πρωτοβουλίες. Η Περιφέρεια συνδιοργανώνει, υποστηρίζει, αν θέλετε, τις «Ημέρες Θάλασσας» του Δήμου Πειραιά. Ευχόμαστε καλή επιτυχία σε όλες τις δράσεις που έχουν προγραμματιστεί, οι οποίες είναι εξαιρετικού ενδιαφέροντος. Να είστε καλά, καλή συνέχεια».

Ο Δήμαρχος Πειραιά κ. Γιάννης Μώραλης στην ομιλία του τόνισε:
«Κυρίες και κύριοι καλημέρα σας,
Με ιδιαίτερη χαρά, συγκίνηση και ικανοποίηση υποδεχόμαστε τις Ημέρες Θάλασσας για τρίτη συνεχόμενη χρονιά στον Πειραιά. Οι Ημέρες θάλασσας που πραγματοποιήθηκαν για πρώτη φορά το 2015 στον Πειραιά, στο πλαίσιο του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας, αποτελούν σήμερα μια από τις μεγαλύτερες και πιο σημαντικές διοργανώσεις για την πόλη μας. Είναι ένας θεσμός που χρόνο με το χρόνο ενδυναμώνεται. Μια μεγάλη γιορτή για τον Πειραιά για την οποία έχουν δουλέψει πάρα πολλοί άνθρωποι, δεκάδες φορείς, σύλλογοι, οργανισμοί, πολίτες. Με τον συντονισμό από τον Δήμο Πειραιά, συνεργαστήκαμε όλοι μαζί κάτω από τον ίδιο σκοπό: να παρουσιάσουμε και φέτος ένα άρτιο και ελκυστικό πρόγραμμα εκδηλώσεων στην πόλη μας. Ένα πενθήμερο με περισσότερες από 50 εκδηλώσεις με επίκεντρο τη θάλασσα, τον αθλητισμό, τον πολιτισμό, τη ναυτιλία, την ψυχαγωγία, την εκπαίδευση, δωρεάν για όλους, δημότες και επισκέπτες της πόλης, όλων των ηλικιών. Εκδηλώσεις που είναι αποτέλεσμα της στενής συνεργασίας όλων των φορέων της πόλης.
Οι «Ημέρες Θάλασσας 2017» περιλαμβάνουν πολλές νέες ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις αλλά και κάποιες καθιερωμένες πλέον, όπως είναι οι κολυμβητικοί αγώνες στο Πασαλιμάνι και το street party στην Τρούμπα, το οποίο θα γίνει το Σάββατο 27 Μαΐου. Την Κυριακή 28 Μαΐου στο Μικρολίμανο θα στηθεί ένα μεγάλο υπαίθριο φεστιβάλ γεύσης μουσικής και τέχνης με πολλά χάπενιγκς και εκπλήξεις στο δρόμο για μικρούς και μεγάλους, αλλά και με συναυλίες γνωστών καλλιτεχνών. Είναι μια πρωτοβουλία των καταστηματαρχών του Μικρολίμανου, που γίνεται για τις Ημέρες Θάλασσας και μας χαροποιεί ιδιαίτερα γιατί θα συμβάλλει στην περαιτέρω προβολή και ανάδειξη της περιοχής.
Έχουμε τη χαρά να φιλοξενούμε στον Πειραιά, εδώ στη Μαρίνα Ζέας, για τις Ημέρες Θάλασσας, δύο πλοία σύμβολα για τη ναυτική ιστορία του Πειραιά, τα οποία θα είναι ανοιχτά για επισκέψεις στο κοινό. Την τριήρη Ολυμπιάς του Πολεμικού Ναυτικού, το πλοίο σύμβολο για τη ναυτική ιστορία της πόλης μας και το Πλωτό Μουσείο Νεράιδα, το ιστορικό επιβατηγό πλοίο που πραγματοποιούσε δρομολόγια στον Αργοσαρωνικό τις δεκαετίες '50, '60 και '70. Μην ξεχνάμε ότι και φέτος, θα γίνουν δωρεάν ξεναγήσεις στο πλαίσιο των Ημερών Θάλασσας σε ένα ακόμα πλοίο με μεγάλη ιστορία, το πλωτό μουσείο Hellas Liberty, που είναι μόνιμα αγκυροβολημένο στο λιμάνι του Πειραιά στην Ακτή Βασιλειάδη.
Το ναυτικό μουσείο Ελλάδος με τις πολύτιμες συλλογές του, το αρχαιολογικό μουσείο, το ίδρυμα Λασκαρίδη, έχουν ανοίξει τις πύλες τους για τις Ημέρες Θάλασσας με δωρεάν επισκέψεις για τους πολίτες. Το πανεπιστήμιο και το ΤΕΙ Πειραιά, το ΕΒΕΠ, το επαγγελματικό επιμελητήριο, ο εμπορικός και ο δικηγορικός σύλλογος, πολιτιστικά σωματεία, περιβαλλοντικές και εθελοντικές οργανώσεις, αθλητικοί σύλλογοι, ιδιώτες και επιχειρήσεις έχουν προγραμματίσει δράσεις και εκδηλώσεις συμμετέχοντας μαζικά στις Ημέρες Θάλασσας.
Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω θερμά. Όχι μόνο όσους συμμετέχουν με τις εκδηλώσεις τους στις Ημέρες Θάλασσας, αλλά και όλους όσοι κατέθεσαν προτάσεις, αλλά για κάποιους λόγους δεν μπόρεσαν να ενταχθούν στο πρόγραμμα. Σας ευχαριστώ πάρα πολύ που έχετε ανταποκριθεί στο κάλεσμά μας και έχετε γίνει κοινωνοί στη μεγάλη μας προσπάθεια να αναδείξουμε και να προβάλλουμε τον Πειραιά και να τονίσουμε τη σημασία που έχει η θάλασσα για την ανάπτυξη της πόλης μας.
Να ευχαριστήσω επίσης την Περιφέρεια Αττικής που και φέτος στηρίζει τις Ημέρες Θάλασσας και τον Αντιπεριφερειάρχη Πειραιά κ. Γαβρίλη για την άψογη συνεργασία που έχουμε. Τον Εντεταλμένο Σύμβουλο κ. Πέτρο Κόκκαλη που έχει την εποπτεία της διοργάνωσης και όλους τους ανθρώπους του Δήμου που συνέβαλαν για να έχουμε αυτό το αποτέλεσμα.
Θα ήθελα κλείνοντας να καλέσω τους δημότες του Πειραιά αλλά και τους κατοίκους της Αττικής και των γύρω Δήμων να έρθουν στην πόλη μας και να συμμετέχουν στις εκδηλώσεις «Ημέρες Θάλασσας 2017».
Σας ευχαριστώ πολύ».

Ο Εντεταλμένος Δημοτικός Σύμβουλος Τοπικής, Οικονομικής Ανάπτυξης και Επιχειρηματικότητας κ. Πέτρος Κόκκαλης, ανέφερε:
«Καλημέρα, καλώς ήρθατε στις Ημέρες Θάλασσας του Πειραιά 2017.
Πριν από δύο χρόνια, τέτοιες ημέρες είχαμε τα εγκαίνια της Ευρωπαϊκής Ημέρας Θάλασσας στο άλλο μεγάλο λιμάνι της πόλης μας, τον λιμένα του Κανθάρου, τον κεντρικό λιμένα, με την παρουσία του Επιτρόπου για τις Θαλάσσιες Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κ. Vella. Από εκείνη την υποχρέωση που είχε η πόλη γεννήθηκε ο θεσμός τον οποίο συνεχίζουμε σήμερα, οι Ημέρες Θάλασσας του Πειραιά. Όπως ήδη ειπώθηκε έχουν μια διπλή σημασία, τόσο για την εξωστρέφεια της πόλης όσο και για την ενίσχυση της συλλογικότητας και της συνεργασίας.
Η θάλασσα του Πειραιά είναι αυτό που όχι μόνο μας ενώνει, αλλά κι αυτό που μας δίνει τη δυνατότητα να κοιτάμε μπροστά και να ονειρευόμαστε στη θαλάσσια πρωτεύουσα μιας χώρας με μεγάλη ναυτική παράδοση και βλέπουμε τη συνεργασία που επιτυγχάνεται μέσα από αυτήν την διαδικασία. Είμαστε σε ένα δημόσιο, ιστορικό χώρο τον οποίο όμως διαχειρίζεται, με μεγάλη επιτυχία, μια ιδιωτική επιχείρηση, σε μια διοργάνωση που διοργανώνει η Τοπική Αυτοδιοίκηση και με τα δύο της μάλιστα επίπεδα. Πίσω μας έχουμε την «Ολυμπιάδα», η οποία ανήκει στο Πολεμικό Ναυτικό και δίπλα μας έχουμε το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα», το οποίο διαχειρίζεται ένας κοινωφελής οργανισμός το ίδρυμα Λάτση.
Βλέπω λοιπόν, πως είναι μια ευκαιρία να έρθουμε όλοι μαζί πιο κοντά και να μπορέσουμε να προσφέρουμε στους πολίτες της πόλης, όχι μόνο μια ωραία εμπειρία και ένα ωραίο τετραήμερο, που σίγουρα είναι με όλες αυτές τις εκδηλώσεις που όλοι οι φορείς της πόλης έχουν διοργανώσει, αλλά και ένα παράδειγμα για το πώς μπορούμε να εκμεταλλευτούμε καλύτερα το μεγάλο δώρο που έχει αυτή η πόλη : τη θάλασσα και τους ανθρώπους της.
Δεν θέλω να σας καθυστερήσω πολύ γιατί έχουμε να ξεναγηθούμε σε αυτά τα δύο υπέροχα πλοία. Ήθελα απλώς με τη σειρά μου να ευχαριστήσω όλους όσους εργάστηκαν και μέσα στο Δήμο και τους αιρετούς και την ομάδα εργασίας και όλους όσους συνεργάζονται για να γίνουν αυτές οι εκδηλώσεις. Ελπίζω και εύχομαι να συνεργαστεί και ο καιρός και να έχουμε ένα υπέροχο τετραήμερο.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ και καλές Ημέρες Θάλασσας».

Tην τελετή έναρξης πλαισίωσε η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου, παίζοντας αγαπημένες μελωδίες. Μετά το πέρας της τελετής οι προσκεκλημένοι επισκέφθηκαν την Αθηναϊκή τριήρη «ΟΛΥΜΠΙΑΣ», καθώς και το πλωτό Μουσείο «ΝΕΡΑΪΔΑ».


Στην τελετή έναρξης των εκδηλώσεων των «Ημερών Θάλασσας» παρευρέθηκαν:
Ο πρώην Υπουργός και Βουλευτής κ. Θοδωρής Δρίτσας. Η Βουλευτής κα Ελένη Σταματάκη. Ο εκπρόσωπος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρώην βουλευτής κ. Δημήτρης Καρύδης.
Ο Αντιπεριφερειάρχης Νήσων κ. Παναγιώτης Χατζηπέρος.
Ο κ. Σπύρος Σπυρίδων μέλος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Γιώργος Δαβάκης.
Ο Γραμματέας του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Νίκος Αγγελόπουλος.
Ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου κ. Βασίλης Ταταρόπουλος.
Οι Αντιδήμαρχοι: κα Αθηνά Γλύκα – Χαρβαλάκου και κ.κ. Χρήστος Αγραπίδης, Γιάννης Μελάς, Παναγιώτης Καλογερόγιαννης, Αλέξανδρος Αργουδέλης και Σταύρος Βοϊδονικόλας.

Οι εντεταλμένοι Δημοτικοί Σύμβουλοι κα Χαραλαμπία Ζηλάκου και κ.κ. Νίκος Καρβουνάς και Ανδρέας Βεντούρης.

Η Πρόεδρος της ΚΟ.Δ.Ε.Π. κα Κορίνα Λαουλάκου και η Πρόεδρος του Ο.Π.Α.Ν. κα Σταυρούλα Αντωνάκου.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι: κα Μελίνα Φύκια, κ. Δημήτρης Γκερλές, κα Σταυρούλα Μελά, κ. Ηλίας Σαλπέας, κ. Ηλίας Κατσαφάδος και κ. Ιωσήφ Βουράκης.

Οι Πρόεδροι : Α΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Νικήτας Γκόλφης, της Β΄ Δημοτικής Κοινότητας κα Ευαγγελία Αθανασίου και Γ΄ Δημοτικής Κοινότητας κ. Χαράλαμπος Λιακόσταυρος.

Ο Διοικητής της Σχολής Ναυτικών Δοκίμων, Υποναύαρχος κ. Γεώργιος Πελεκανάκης και η Πλωτάρχης κα Αθανασία Σαμαρτζή.
Εκ μέρους του κ. Λιμενάρχη, ο Πλωτάρχης , Διοικητής της Μαρίνας Ζέας κ. Αντώνης Μηνάς.
Ο Ανθυπασπιστής Λιμενικού Σώματος κ. Μιλτιάδης Καλύβας.
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού κ. Αντώνης Στελλιάτος. Ο Διευθυντής της Μαρίνας Ζέας κ. Άγγελος Κόπιτσας.
Ο Αντιπρόεδρος της Ένωσης Εφοπλιστών Κρουαζιερόπλοιων κ. Νικόλαος Πανταζής.

Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΠ κ. Βασίλης Κορκίδης. Ο Πρόεδρος του Βιοτεχνικού Επιμελητηρίου κ. Ανδριανός Μιχάλαρος. Ο Πρόεδρος Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Πειραιά κ. Γιώργος Μπενέτος. Ο Πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά κ. Νίκος Μανεσιώτης.

Ο Αντιπρόεδρος του Ολυμπιακός Σ.Φ.Π. κ. Ιωάννης Πολυκανδριώτης.

Η Πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου Ελλάδος κα Αναστασία Αναγνωστοπούλου –Παλούμπη.
Ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα» κ. Βαγγέλης Χρόνης.
Η Πρόεδρος του «ΕΞΑΛΕΙΠΤΡΟΝ» κα Νανά Λάτση.
Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Μικρών Κυκλαδονήσων κ. Πασχάλης Συρίγος.
Η Πρόεδρος του Συνδέσμου Απανταχού Μηλίων κα Χρυσούλα Ευρυπίδου.
Από την Ένωση Σπετσιωτών η κα Μοσχοβίτου.
Ο Πρόεδρος του Εκπαιδευτικού Οργανισμού Aegean Όμηρος College κ. Νίκος Μακρυπλίδης. Ο κ. Κώστας Τριανταφύλλου από την Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλασσίου Περιβάλλοντος HELMEPA.

eep logo