Κουρουμπλής: Σύντομα στους δήμους οι εκτάσεις του ΟΛΠ που δεν παραχωρήθηκαν στην Cosco

lipasmata keratsiniou

Tην διαβεβαίωση ότι πολύ σύντομα θα υπογραφεί από όλους τους συναρμόδιους υπουργούς

και θα δημοσιευτεί, η κοινή υπουργική απόφαση με την οποία θα παραχωρηθούν στους Δήμους της Περιφέρειας Πειραιά για αξιοποίηση, όλες οι εκτάσεις που εξαιρούνται από τη σύμβαση μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ, έδωσε στη Βουλή ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής. Όπως επεσήμανε ο κ. Κουρουμπλής, "η κυβέρνηση καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να αποδώσει στην Τοπική Αυτοδιοίκηση εκτάσεις που δεν συμπεριλαμβάνονται στα μάστερ πλαν των λιμανιών".

"Η βούληση της κυβέρνησης είναι δεδομένη και κατηγορηματική και δεν πρέπει να υπάρχει ανησυχία. Η απόφασή της αυτή, που θα δώσει λύση στο πρόβλημα των υποβαθμισμένων περιοχών, δεν έχει γυρισμό" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Αφορμή ήταν η επίκαιρη ερώτηση της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, Ειρήνης Κασιμάτη, που έκανε λόγο "για επιτακτική ανάγκη να προχωρήσει συντεταγμένα η ανάπλαση των υποβαθμισμένων αυτών περιοχών" και τόνισε ότι "άμεσα πρέπει να προχωρήσουν οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της απόδοσης των εξαιρούμενων εκτάσεων στους Δήμους της Β΄ Πειραιά Κερατσινίου-Δραπετσώνας, Περάματος, Σαλαμίνας, καθώς και στον Δήμο Πειραιά".
"Έχει υπογραφεί από εμένα η κοινή υπουργική απόφαση και βρίσκεται στην πορεία για την συγκέντρωση των υπόλοιπων υπογραφών, του υπουργού Οικονομικών και του υπουργού Ενέργειας. Ξεκίνησε η διαδικασία και πολύ σύντομα θα δημοσιευτεί η απόφαση. Έτσι, αυτό το πολύχρονο και ζωτικό για τους κατοίκους της περιοχής του Πειραιά ζήτημα, που ήταν και διαχρονική διεκδίκηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, θα υλοποιηθεί", απάντησε ο υπουργός Ναυτιλίας.Ακόμα, ο κ. Κουρουμπλής διαβεβαίωσε, ότι το υπουργείο του βρίσκεται σε συνεχή διαβούλευση με τους αρμόδιους φορείς, όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και του Περάματος και της Σαλαμίνας.

Όπως είπε, την ερχόμενη Τετάρτη έχει συνάντηση με όλους τους δημάρχους της περιοχής, για να προσδιοριστούν οι εκτάσεις που θα τους παραχωρηθούν, σημειώνοντας πάντως ότι πρέπει και οι Δήμοι από εκεί και πέρα να ενεργοποιηθούν και να μην τις αφήσουν αναξιοποίητες.Από την πλευρά της, η κ. Κασιμάτη εξέφρασε την ικανοποίηση της για "την δεδομένη πολιτική βούληση της κυβέρνησης" σημειώνοντας ότι και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αφουγκράστηκε τα αιτήματα της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των φορέων και των κατοίκων για την αξιοποίηση αυτών των εκτάσεων, με στόχο την ανάπτυξη υποβαθμισμένων περιοχών."Στο πλαίσιο της ενίσχυσης της ανάπτυξης, η κυβέρνηση έχει πάρει απόφαση να παραχωρήσει αυτούς του χώρους και αυτές τις εκτάσεις και γίνεται μια συνεχής προσπάθεια για να ανταποκριθούμε σε αυτά τα αιτήματα. Όπως παραδώσαμε στον Δήμο Ηγουμενίτσας 365 στρέμματα, το ίδιο θα γίνει και με όσες εκτάσεις δεν είναι αναγκαίο να χρησιμοποιηθούν για αξιοποίηση, από τα λιμάνια. Θα παραχωρηθούν στους Δήμους και ελπίζω ότι θα τις αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", ανέφερε ο κ. Κουρουμπλής και κατέληξε:
"Είναι δεδομένο ότι θα τα κάνουμε. Το υπουργείο Ναυτιλίας είναι διατεθειμένο να στηρίξει αυτή την περιοχή που δοκιμάστηκε και από την ανεργία και από την κρίση. Είμαστε πολύ κοντά σε πρωτοβουλίες και προσπάθειες, που σιγά-σιγά θα δώσουνε ελπίδα στη περιοχή. Υπάρχει συνολικό και συλλογικό ενδιαφέρον και πολύ σύντομα θα είναι μια πραγματικότητα και θα είναι στη διάθεση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για να την διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο".

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ