Συνάντηση Κουρουμπλή – Μέρκελ στο Αμβούργο

1 Kouroumplis Merkel

Διμερείς επαφές γύρω από θέματα ναυτιλιακής οικονομίας και πολιτικής με εκπροσώπους της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας και του Ομοσπονδιακού Κρατιδίου του Αμβούργου, είχε ο υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με την ευκαιρία της συμμετοχής του στο 10ο Εθνικό Ναυτιλιακό Συνέδριο της Γερμανίας, στο περιθώριο του οποίου είχε και σύντομη συνάντηση με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης, ο κ. Υπουργός συναντήθηκε στο Δημαρχείο του Αμβούργου με τον κυβερνώντα Επικεφαλής Δήμαρχο του κρατιδίου του Αμβούργου, Olaf Scholz και στο Εμπορικό Επιμελητήριο του Αμβούργου με τον Κοινοβουλευτικό Υφυπουργό του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Οικονομίας και Ενέργειας της Γερμανίας και Συντονιστή επί θεμάτων Ναυτιλίας της Ομοσπονδιακής Κυβέρνησης της Γερμανίας, Uwe Beckmeyer.

Ο κ. Κουρουμπλής είχε την ευκαιρία να ανταλλάξει με τους υψηλόβαθμους συνομιλητές του απόψεις επί θεμάτων αμοιβαίου ναυτιλιακού, οικονομικού και εμπορικού ενδιαφέροντος, με επίκεντρο την οικονομική και ναυτιλιακή συνεργασία, καθώς και την διαμόρφωση της ναυτιλιακής στρατηγικής των δύο χωρών. Στο πλαίσιο αυτό, αποδόθηκε έμφαση στην ανταγωνιστικότητα του ευρωπαϊκού στόλου που λειτουργεί σε συνθήκες έντονου ανταγωνισμού από τρίτες χώρες, στις τεχνολογικές εξελίξεις στη διεθνή ναυτιλία - που αναμένεται να επηρεάσουν και την οικονομική της δραστηριοποίηση - στα θέματα υποδομών και λειτουργίας λιμένων, καθώς και σε θέματα σχετιζόμενα με τον ανθρώπινο παράγοντα στη ναυτιλία και στη ναυτική εκπαίδευση. Από γερμανικής πλευράς, ιδιαίτερη έμφαση αποδόθηκε στην προώθηση, από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση της Γερμανίας, του εγγράφου ναυτιλιακής στρατηγικής της Γερμανίας για την οριοθέτηση προτεραιοτήτων έως το έτος 2025 “Maritime Agenda 2025”. Οι συναντήσεις πραγματοποιήθηκαν σε εξαιρετικό κλίμα, με τις δυο πλευρές να συμφωνούν στη συνέχιση και ενίσχυση της εποικοδομητικής διμερούς συνεργασίας τους επί θεμάτων ναυτιλιακού ενδιαφέροντος, αλλά και εντός πλαισίου της Ε.Ε. και του ΙΜΟ.

Ο κ. Κουρουμπλής παρακολούθησε τις εργασίες του 10oυ Εθνικού Ναυτιλιακού Συνεδρίου της Γερμανίας, στο οποίο συμμετείχε η Ομοσπονδιακή Υπουργός Οικονομικών Υποθέσεων & Ενέργειας της Γερμανίας, Brigitte Zypries και ο Ομοσπονδιακός Υπουργός Μεταφορών και Ψηφιακών Υποδομών, Alexander Dobrindt. Στο συνέδριο συμμετείχαν και απηύθυναν επίσημο χαιρετισμό, η καγκελάριος της Γερμανίας, Angela Merkel και ο Γενικός Γραμματέας του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), Kitack Lim.

Κατά τις εργασίες του Συνεδρίου τέθηκαν προς συζήτηση επίκαιρες εξελίξεις για την ενίσχυση της ναυτιλιακής οικονομίας και της ανταγωνιστικότητας της ναυτιλίας, με έμφαση στις ηλεκτρονικές και ψηφιακές υπηρεσίες, ενώ υπεγράφη και Κοινό Έγγραφο της Γερμανικής Κυβέρνησης και φορέων με τίτλο «Ναυτιλιακή Βιομηχανία και Ψηφιοποίηση».
Ο Γ.Γ. του ΙΜΟ Kitack Lim, μιλώντας στο Συνέδριο, τόνισε τη στοχοθεσία και επιτευχθείσα πρόοδο του Οργανισμού αναφορικά με θέματα προστασίας θαλασσίου περιβάλλοντος και εκπομπών αερίων ρύπων της ναυτιλίας, αλλά και σε συνάρτηση με την αναγκαιότητα να υιοθετηθούν αποκλειστικά και μόνο διεθνείς κανόνες για την παγκόσμια ναυτιλία.

Στην παρέμβασή της η Γερμανίδα Καγκελάριος, Dr. Angela Merkel, έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην παρουσία του Έλληνα υπουργού και στη σημασία της Ελληνικής Ναυτιλίας για το παγκόσμιο θαλάσσιο εμπόριο και την παγκόσμια οικονομία.

Υπογράμμισε τον καθοριστικό ρόλο της Ελλάδας στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και προσφυγικού ζητήματος στην Ευρώπη, κάνοντας ειδική θετική αναφορά στο έργο του Λιμενικού Σώματος για την επιτήρηση των Ευρωπαϊκών θαλασσίων συνόρων και την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης των τελευταίων ετών, η οποία αναφορά και έτυχε θερμότατης αποδοχής από το σύνολο του ακροατηρίου.

Μεταξύ άλλων η Γερμανίδα Καγκελάριος απέδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα σε πολιτικές που διασφαλίζουν την ανταγωνιστικότητα της ναυτιλίας στις χώρες της Ε.Ε., συμπεριλαμβάνοντας την υποστήριξη των εθνικών νηολογίων, την αντιμετώπιση μέτρων προστατευτισμού στις διεθνείς εμπορικές σχέσεις, την υποστήριξη του ρόλου του ΙΜΟ ως αποκλειστικού υπεύθυνου φορέα για την υιοθέτηση μέτρων για τη διεθνή ναυτιλία, καθώς και τη διασφάλιση επαρκών μέτρων ναυτικής ασφάλειας για τη δραστηριοποίηση της παγκόσμιας ναυτιλίας, προτεραιότητες που συνάδουν πλήρως με αντίστοιχες της Ελλάδας στον τομέα της ναυτιλιακής πολιτικής.

Στο περιθώριο του Συνεδρίου, ο υπουργός κ. Κουρουμπλής είχε την ευκαιρία να πραγματοποιήσει επαφές με εκπροσώπους των εγκατεστημένων στο Αμβούργο ναυτιλιακών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένων ελληνικών εταιριών, που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ναυτιλίας, διανομής ναυτιλιακών καυσίμων και πετρέλευσης (bunkering), καθώς και με θεσμικούς φορείς της ελληνικής ομογένειας.

eep logo