Η ανάπτυξη των νησιών πυλώνας στήριξης της εθνικής μας οικονομίας

1 nhsiotikotita

Τοποθέτηση Ν.Σαντορινιού στη Συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων στη Μάλτα

Στο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Νήσων και του Πολιτικού Γραφείου της Ένωσης Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR Islands Commission Annual General Meeting), που έλαβε χώρα στη Μάλτα την Πέμπτη 9 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, τοποθετήθηκε, σαν κεντρικός ομιλητής, σχετικά με το σχέδιο για τη νησιωτικότητα της Ελληνικής Κυβέρνησης και τις πρωτοβουλίες που έχουν αναληφθεί σε ευρωπαϊκό επίπεδο από πλευράς Υπουργείου.
Στην ομιλία του, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε πόσο σημαντική είναι η ανταλλαγή απόψεων και η συνεννόηση ανάμεσα στους νησιώτες της Ευρώπης, αφού, ειδικά την περίοδο αυτή, με όχημα τη Μαλτέζικη προεδρία, μπορεί να πάρουν σχήμα και μορφή, διεκδικήσεις χρόνων για την εφαρμογή πολιτικών για την ισότητα των πολιτών Ευρώπης και για τη συνοχή των κοινωνιών της.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, υπογράμμισε ότι τα ελληνικά νησιά έχουν έντονες εποχιακές διακυμάνσεις που πολλαπλασιάζουν τις ανάγκες σε πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, τους θερινούς μήνες, ενώ καταλήγουν σε συνθήκες απομόνωσης τους χειμερινούς μήνες.
Ενώπιον της Επιτροπής Νήσων και του Πολιτικού Γραφείου της Ένωσης Παραθαλάσσιων Περιφερειών της Ευρώπης, παρέθεσε, με ενάργεια, καταστάσεις που αντιμετωπίζουν τα νησιά, λόγω της γεωγραφικής απομόνωσης: «Στους Αρκιούς ένα παιδί αναγκάζεται να κάνει ξανά τη τελευταία τάξη του Δημοτικού γιατί όλη η οικογένεια δε μπορεί να μετακινηθεί στο διπλανό νησί που έχει Γυμνάσιο. Η Κάσος έμεινε, πρόσφατα, για μέρες, χωρίς ακτοπλοϊκή σύνδεση κάτι που σημαίνει ότι οι κάτοικοι έμειναν, επίσης, επί μέρες χωρίς ανεφοδιασμό βασικών αγαθών».
Η Ελληνική Κυβέρνηση, ανέφερε, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, κατανοώντας αυτές τις ιδιάζουσες συνθήκες της νησιωτικότητας αλλά και θέτοντας ως πολιτικό στόχο την κάλυψη των αναγκών των νησιωτών, ανακοίνωσε πρόσφατα και ήδη έχει εκκινήσει την υλοποίηση, μιας δέσμη μέτρων για την ενίσχυση των νησιών, έτσι ώστε η νησιωτικότητα να μετατραπεί σε πλεονέκτημα και ευκαιρία ανάπτυξης. Εντάσσουμε στον στρατηγικό σχεδιασμό των Υπουργείων μας, εξήγησε ο Νεκτάριος Σαντορινιός, νομοθετικές πρωτοβουλίες και ρυθμίσεις, μεταξύ άλλων, όπως ειδικά μέτρα μέτρων για την διευκόλυνση της παραμονής των μονίμων κατοίκων, ιδιαίτερα στα μικρά νησιά,της προστασίας της περιουσίας τους, προώθησης φοροελαφρύνσεων, την ενίσχυση με έμψυχο προσωπικό των δομών Υγείας και Παιδείας των νησιών μας, επιχορήγηση των νησιωτικών ΟΤΑ, ειδικό αναπτυξιακό ύψους 50εκ. € για το Βόρειο και Νότιο Αιγαίο, που θα στοχεύουν σε έργα σχετικά με την υλοποίηση βασικών υποδομών, αντιμετώπισης λειψυδρίας και δράσεις ενίσχυσης της νησιωτικής επιχειρηματικότητας. Τέλος, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, στάθηκε ιδιαίτερα στις δράσεις, από πλευράς Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, που στόχο έχουν την υδατική αυτονομία των νησιών μέσω της εγκατάστασης και λειτουργίας μονάδων αφαλάτωσης στα άνυδρα νησιά και της μεταρρύθμισης όλου του δικτύου μεταφορών, με άξονες τον επανασχεδιασμότου ακτοπλοϊκού και της λειτουργίας υδατοδρομείων.
Ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, επισήμανε, επίσης, και τις πρωτοβουλίες που έχει λάβει η Ελληνική Κυβέρνηση, με αφορμή την έναρξη της Μαλτέζικης Προεδρίας, ζητώντας την υλοποίηση μιας προσεκτικά σχεδιασμένης πολιτικής για τα νησιά στην Ευρώπη, όπως η διεκδίκηση της εφαρμογής της ρήτρας νησιωτικότητας, την πρόβλεψη για ευελιξία αναφορικά με τις κρατικές ενισχύσεις και την κατανομή πόρων στα νησιά, τη δημιουργία, ενόψει της νέας προγραμματικής περιόδου, ενός ταμείου για τη νησιωτική συνοχή και ανάπτυξη που θα αντικατοπτρίζει και τη βούληση της Ε.Ε. για κοινή νησιωτική πολιτική στην Ευρώπη.
Ολοκληρώνοντας την παρέμβασή του στην συνεδρίαση της Επιτροπής Νήσων, ο Νεκτάριος Σαντορινιός, τόνισε την άποψη του πως η νησιωτικότητα ούτε βάρος, ούτε πρόβλημα. Αυτή η Ελληνική Κυβέρνηση, υπογράμμισε, πιστεύει στους νησιώτες και στα νησιά μας, θεωρώντας ότι μπορούν να γίνουν πυλώνες στήριξης της εθνικής μας οικονομίας, αν τους δοθούν οι κατάλληλες εκείνες ευκαιρίες για να ανθίσουν και να δημιουργήσουν. «Αισθανόμαστε ιδιαίτερα τυχεροί για τον πολυνησιακό χαρακτήρα της χώρας μας, γιατί είναι αναπόσπαστο μέρος της ελληνικότητας», είπε κλείνοντας.