Εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονικης βιομηχανικά προϊόντα με προορισμό την πΓΔΜ

1 limani thessaloniki

Φορτία δεκάδων χιλιάδων τόνων με προορισμό τις βιομηχανίες της ΠΓΔΜ παρέμεναν το μεσημέρι της Παρασκευής εγκλωβισμένα στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης, λόγω του αποκλεισμού του τελωνείου των Ευζώνων από αγρότες.

Αν ο αποκλεισμός που ξεκίνησε το απόγευμα της Δευτέρας δεν λήξει στη διάρκεια του Σαββατοκύριακου, το λιμάνι θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα από την Τρίτη, δεδομένου ότι, λόγω και της έλευσης περισσότερων πλοίων από εβδομάδα, δεν θα υπάρχει πλέον ούτε ένα ελεύθερο κρηπίδωμα για εναπόθεση φορτίων, εξαιτίας των συσσωρευμένων πρώτων υλών.

Ακόμη σοβαρότερο θα είναι το πρόβλημα των βιομηχανιών στην ΠΓΔΜ, οι οποίες ενδέχεται να αναγκαστούν να αναστείλουν προσωρινά τη λειτουργία τους, λόγω έλλειψης πρώτων υλών, δήλωσε, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ), Κωνσταντίνος Μέλλιος.

Κατά τον ίδιο, μόλις 10% των φορτηγών που μεταφέρουν προϊόντα στην ΠΓΔΜ επιχειρούν να φτάσουν στον προορισμό τους από τις παρακαμπτήριες οδούς που οδηγούν στο τελωνείο της Δοϊράνης, οπότε ο κύριος όγκος των φορτίων παραμένουν εγκλωβισμένα στη Θεσσαλονίκη.

Σημειώνεται ότι οι αγρότες και κτηνοτρόφοι αποφάσισαν τις προηγούμενες ημέρες να επιτρέψουν τη διέλευση των 57 φορτηγών που είχαν εγκλωβιστεί, ζητώντας όσοι επιχειρούν να μεταβούν στο τελωνείο των Ευζώνων, να οδηγούνται στο εξής σε παρακαμπτήριους δρόμους προς το τελωνείο της Δοϊράνης.

«Μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν συσσωρευτεί στο συμβατικό λιμάνι 15.000 τόνοι νικελίου, 10.000 τόνοι αλατιού και 7.000 τόνοι χαλυβουργικών υλών, όλα με προορισμό τις βιομηχανίες της γειτονικής χώρας. Τη Δευτέρα αναμένουμε στο λιμάνι άλλα δύο πλοία, που μεταφέρουν το ένα 35.000 τόνους νικελίου και το δεύτερο 7.000-8.000 τόνους. Αυτό σημαίνει ότι αν δεν αλλάξει κάτι, από την Τρίτη δεν θα έχουμε ούτε ένα ελεύθερο κρηπίδωμα στο συμβατικό λιμάνι» εξήγησε ο κ. Μέλλιος, σύμφωνα με τον οποίο φορτία εν αναμονή υπάρχουν και στον Σταθμό Εμπορευματοκιβωτίων (ΣΕΜΠΟ), αλλά εκεί δεν υφίσταται πρόβλημα χωρητικότητας.

Σύμφωνα με τον κ. Μέλλιο, «αν την Τρίτη δεν μπορούμε να αποθηκεύσουμε πια τα φορτία στα κρηπιδώματα, τα πλοία θα αλλάξουν ρότα, με ό,τι αυτό σημαίνει για την αξιοπιστία του λιμανιού και τελικά για την προοπτική του». Ο ίδιος κάλεσε τους αγρότες να αντιληφθούν ότι τα αιτήματά τους προς την πολιτεία δεν είναι δυνατόν να προωθούνται με τρόπους που επηρεάζουν άλλους κλάδους ή και επιχειρήσεις άλλων χωρών, ενώ σημείωσε ότι η διοίκηση του λιμένος δεν μπορεί να παρέμβει για να αντιμετωπιστεί το θέμα, αφού «οι μόνοι που μπορούν πραγματικά να κάνουν κάτι είναι οι παραγωγικοί φορείς».

Η στάση των αγροτών ως προς τον αποκλεισμό του τελωνείου των Ευζώνων αναμένεται να ξεκαθαρίσει το Σάββατο, στη διάρκεια νέας συνάντησης στις 12 το μεσημέρι. Προς το παρόν, η εθνική οδός Θεσσαλονίκης-Ευζώνων, στο ύψος του τελωνείου, παραμένει και σήμερα κλειστή, για πέμπτη ημέρα.

tovima.gr