Αναβάθμιση της ευρωπαϊκής νησιωτικής πολιτικής και της ασφάλειας των θαλασσίων μεταφορών

ploio shuttle tanker

Παρέμβαση Π.Κουρουμπλή στη Σύνοδο των υπουργών Μεταφορών από τις Βρυξέλλες

H ασφάλεια των θαλασσίων μεταφορών -για επιβάτες και αγαθά- ήταν το κέντρο βάρους της παρέμβασης που έκανε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, στη Σύνοδο των Υπουργών Μεταφορών, στις Βρυξέλλες. Στο ίδιο Συμβούλιο συζητήθηκαν και άλλα θέματα θαλασσίων μεταφορών, όπως νομοθετικές προτάσεις για τη βελτίωση και την απλοποίηση των κανόνων ασφάλειας των επιβατηγών πλοίων.

Ο κ. Κουρουμπλής υπογράμμισε ότι Η Ελλάδα, «η οποία κατέχει το μεγαλύτερο ακτοπλοϊκό δίκτυο στην Ε.Ε, θέτει σε υψηλή προτεραιότητα την ασφαλή μεταφορά των επιβατών», αποδίδοντας παράλληλα έμφαση στην επιδίωξη ύπαρξης ποιοτικής επιβατηγού ναυτιλίας στην ΕΕ, με την υιοθέτηση υψηλών προτύπων ασφάλειας στα επιβατηγά πλοία και αποτελεσματικού συστήματος επιθεωρήσεων, ώστε να διασφαλίζεται η εφαρμογή των προτύπων αυτών. Όπως είπε, πρόκειται ουσιαστικά για έναν «σχεδόν αυτονόητο στόχο τόσο -και πρωτίστως- για την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, όσο και για τη συγκοινωνιακή εξυπηρέτηση των νησιωτικών περιοχών, αλλά και για την εξυπηρέτηση του τουρισμού, που αποτελεί, από κοινού με τη ναυτιλία, βασικούς οικονομικούς πυλώνες για την Ελλάδα».

Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας τοποθετήθηκε και επί θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια στον τομέα των μεταφορών και μείωσης εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου από τα πλοία. Έδωσε ιδιαίτερη έμφαση, στον κρίσιμο θεσμικό ρόλο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ) για τη ρύθμιση όλων των θεμάτων που αφορούν τη διεθνή ναυτιλία. Παράλληλα υπογράμμισε ότι παγίως η Ελλάδα επιδιώκει την υιοθέτηση διεθνών μέτρων για τις επιβατικές μεταφορές και το θαλάσσιο εμπόριο, τα οποία θα διασφαλίζουν ίσους όρους ανταγωνισμού στη παγκόσμια ναυτιλία, χωρίς να επιβαρύνουν δυσανάλογα τη λειτουργία της.

Στο περιθώριο της Συνόδου του Συμβουλίου Υπουργών Μεταφορών της ΕΕ ο κ. Κουρουμπλής συναντήθηκε με τους αρμόδιους για θέματα ναυτιλίας Υπουργούς της Βρετανίας, Chris Grayling, της Μάλτας, Joe Mizzi, της Κύπρου, Μάριο Δημητριάδη, της Ισπανίας, Inigo de la Serna Hernaiz και της Πορτογαλίας, Ana Paula Vitorino. Ο Έλληνας υπουργός Ναυτιλίας, επισήμανε στους ομολόγους του ότι η επερχόμενη ανάληψη της προεδρίας της ΕΕ από τη Μάλτα, είναι μοναδική ευκαιρία για τη σύμπηξη μετώπου των χωρών του Ευρωπαϊκού Νότου, ώστε να διεκδικήσουν την αναβάθμιση της νησιωτικής πολιτικής της ΕΕ, μέσω ειδικής χρηματοδότησης των λιμενικών υποδομών, των θαλάσσιων μεταφορών, αλλά και δράσεων κυκλικής οικονομίας και εδαφικής συνοχής. «Οι χώρες με πολλά νησιά πρέπει από κοινού να διεκδικήσουν την εφαρμογή πολιτικών που θα διασφαλίζουν την ισοπολιτεία των νησιωτών εντός της ΕΕ», τόνισε χαρακτηριστικά.

Οι Υπουργοί αντάλλαξαν απόψεις πάνω σε επίκαιρα ναυτιλιακά θέματα κοινού ενδιαφέροντος και επιβεβαίωσαν τη σκοπιμότητα περαιτέρω διεύρυνσης της ναυτιλιακής τους συνεργασίας, στο πλαίσιο της ΕΕ και του ΙΜΟ.

eep logo