ΔΝΕ: Υποστελεχωμένη η πλοηγική Υπηρεσία

1 ploigida

Με νέα της επιστολή προς το υπουργείο Ναυτιλίας η Διεθνής Ναυτική Ένωση επισημαίνει προβλήματα υποστελέχωσης στην πλοηγική υπηρεσία που έχουν αρνητικές συνέπειες στην εξυπηρέτηση των εμπορευματικών και επιβατικών πλοίων. Η ΔΝΕ υποστηρίζει την άμεση πρόσληψη πλοηγών, αλλά και προμήθειας πλοηγίδων.

Δείτε παρακάτω την επιστολή της ΔΝΕ

Υπενθυμίζουμε ότι με τις ανωτέρω σχετικές επιστολές μας, είχαμε υπογραμμίσει ότι στον χώρο των εμπορικών λιμένων, αλλά και των επιβατηγών πλοίων Κρουαζιέρας, οι δυσλειτουργίες στον τομέα της πλοηγικής Υπηρεσίας, με τις συχνές καθυστερήσεις πλοήγησης των πλοίων, έχουν λάβει σχεδόν μόνιμο χαρακτήρα, λόγω έλλειψης του αναγκαιούντος αριθμού πλοηγών, με ότι αυτό συνεπάγεται για την γενικότερη εικόνα της αναξιοπιστίας που εκπέμπεται από τα εμπορικά και τουριστικά λιμάνια της Χώρας μας στο εξωτερικό.

Στα ως άνω αρνητικά επίπεδα των παρεχομένων υπηρεσιών από πλευράς Πλοηγικής Υπηρεσίας, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες των πλοηγών, που κατ’ επανάληψη έχουν επισημανθεί από την Ένωσή μας στις αρμόδιες Υπηρεσίες του ΥΝΑΝΠ, θα πρέπει να προστεθούν και τα προβλήματα που ανακύπτουν αφ’ ενός μεν από την έλλειψη του αναγκαίου αριθμού πλοηγίδων, αφ’ ετέρου δε από συχνές μηχανολογικές βλάβες αυτών, λόγω παλαιότητας ή και έλλειψης εκτεταμένου προγράμματος συντήρησης προς εξασφάλιση της ετοιμότητας και της αξιοπλοΐας αυτών.

Η πρόσφατη μετά την υποβολή των υπομνημάτων μας, προώθηση από τις Υπηρεσίες σας της διαδικασίας πρόσληψης τριών μόνο πλοηγών, και μάλιστα όχι για τον λιμένα Πειραιώς, όπως αντιλαμβάνεσθε δεν επιλύει το όλο πρόβλημα, με συνέπεια να παραμένουν υποβαθμισμένα τα επίπεδα των παρεχομένων υπηρεσιών από πλευράς πλοηγικής Υπηρεσίας.

Δεν παραλείπουμε να σημειώσουμε κ. Υπουργέ ότι οι δηλώσεις σας στην Βουλή, επί του συγκεκριμένου θέματος, όπως προκύπτει από δημοσιεύματα του τύπου, προς λήψη των αναγκαίων μέτρων για την αύξηση των οργανικών θέσεων των πλοηγών, την πρόσληψη του αναγκαιούντος αριθμού αυτών ως και την ανανέωση και συντήρηση των πλοηγίδων, ικανοποιεί απόλυτα την Διοίκηση της Ενώσεώς μας.

Παρά δε το γεγονός ότι επί του συγκεκριμένου θέματος δεν περιήλθε στην Ένωσή μας καμία σχετική επιστολή - απάντησή σας επί των υπομνημάτων μας, ευελπιστούμε για την κατά το δυνατόν ταχύτερη και πλήρη υλοποίηση των εξαγγελθέντων μέτρων, προκειμένου να παρέχονται ασφαλείς υπηρεσίες πλοήγησης στον πρώτο λιμένα της Χώρας, σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα και τους κανόνες ασφαλείας.