Οι ΗΠΑ βραβεύουν την ελληνική ναυτιλία

naftilia prooptiki

Παρουσία του νέου Αμερικανού πρέσβη Geoffrey Pyatt πραγματοποιήθηκε χθες η τελετή απονομής των περίφημων βραβείων AMVER για 170 και πλέον ελληνικές ναυτιλιακές επιχειρήσεις, που συνεισέφεραν με τη συμμετοχή πάνω από 1700 ποντοπόρων πλοίων στη διάσωση ανθρωπίνων ζωών και περιουσίας στη θάλασσα. 

Μαζί με τον νέο Αμερικανό πρέσβη, παρών στην τελετή ήταν και ο αντιναύαρχος της αμερικανικής ακτοφυλακής Charles Ray ενώ την κυβέρνηση εκπροσώπησε ο υπουργός ναυτιλίας Θ. Δρίτσας.

Η εκδήλωση που συνέπεσε με τον εορτασμό των 80 ετών από την ίδρυση του ελληνικού τμήματος του "The International Propeller Club of United States of America - Port of Piraeus", πραγματοποιήθηκε υπό την αιγίδα της Ενώσεως Ελλήνων Εφοπλιστών, του Ναυτικού Επιμελητηρίου Ελλάδας και του Υπουργείου Ναυτιλίας και σε αυτήν έδωσε το παρών σημαντικός αριθμός επιχειρηματιών του κλάδου καθώς και Ελλήνων αξιωματικών.

Μέσω των βραβείων AMVER (Automated Mutual Assistance Vessel Rescue) επιβραβεύονται πλοίαρχοι, πληρώματα και ναυτιλιακές που συμμετέχουν στο πρόγραμμα των ΗΠΑ και είχαν τις περισσότερες ανταποκρίσεις σε σήματα κινδύνου τόσο την περασμένη χρονιά όσο και την τελευταία δεκαετία. Υπογραμμίζεται ότι ο ελληνόκτητος στόλος ως ο μεγαλύτερος διεθνώς σε αριθμό πλοίων αλλά και σε όγκο αλλά και οι Έλληνες ναυτικοί πρωταγωνίστησαν για μια ακόμη χρονιά στις θαλάσσιες διασώσεις.

Αξίζει να αναφερθεί ότι από το 1971 η Αμερικανική Ακτοφυλακή προκειμένου να πετύχει την εθελοντική συμμετοχή στη διάσωση και προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα για τα πλοία που προσεγγίζουν τις Ηνωμένες Πολιτείες, έχει συγκροτήσει το Propeller Club και το σύστημα Amver μέσω του οποίου συντονίζονται όσα πλοία συμμετέχουν.

Μεταξύ των ελληνικών ναυτιλιακών που συμμετέχουν με τα περισσότερα πλοία στο σύστημα Amver βρέθηκαν την περασμένη χρονιά στην πρώτη 20άδα οι εταιρείες: Minerva Marine, Danaos Shipping, Thenamaris, Star Bulk, Tsakos Columbia Shipmanagement, Anangel, Enterprises Shipping & Trading, Euronav Shipmanagement, Navios Shipmanagement, Eastern Mediterranean, Technomar, Navarone, TMS, Diana, Maran, AMNomikos, Golden Union, Allseas, Chart World και Dynacom.

Τέλος να σημειωθεί ότι στη φετινή εκδήλωση των βραβείων Amver που διοργανώθηκε από τον πρόεδρο του Propeller Club - Port of Piraeus, Γιώργο Ξηραδάκη σε συνεργασία με την Αμερικανική Πρεσβεία και την Αμερικανική Ακτοφυλακή, καταγράφηκε σημαντική αύξηση τόσο του αριθμού των πλοίων όσο και των εταιρειών που συμμετέχουν στο σύστημα σε σχέση με το 2015 και παράλληλα καταγράφηκε αξιοσημείωτη αύξηση και στον αριθμό των διασώσεων που πραγματοποιήθηκαν από πλοία του ελληνόκτητου στόλου.

capital.gr