Μελβούρνη – Πειραιάς 10-0;

1 Port of Melbourne

Σχεδόν 10 δισεκατομμύρια δολάρια πουλήθηκε το λιμάνι της Μελβούρνης!
Τρία δισεκατομμύρια περισσότερα από την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού, στο ύψος των 9.7 δισεκατομμυρίων δολαρίων παραχωρήθηκε για 50 χρόνια το λιμάνι της Μελβούρνης στο Lonsdale Consortium, στο οποίο συμμετέχουν τα σχήματα Global Infrastructure Partners και Queensland Investment Corporation. Σημειωτέον ότι περίπου 20% του Consortium κατέχει το China Investment Fund. 

Σύμφωνα με το ABC News, που μετέδωσε πρώτο την είδηση, ο Πρωθυπουργός της Βικτώρια Ντάνιελ Άντριους χαρακτήρισε την εξέλιξη μια ευχάριστη έκπληξη, καθώς είναι, όπως είπε, μια μαζική ψήφος εμπιστοσύνης ύψουν σχεδόν 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων και πέραν πάσης αμφιβολίας η ισχυρότερη ώθηση στην οικονομία της Αυστραλίας, ενώ επίσης έχει μια απίστευτα καλή (εν. οικονομική) σημασία για τους φορολογούμενους της Βικτώρια.

Σημειώνεται ότι κύκλοι της αγοράς εκτιμούν πως το λιμάνι της Μελβούρνης είναι σε γενικές γραμμές αναλόγου μεγέθους με το λιμάνι του Πειραιά, αν και με βάση την κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων το πρώτο λιμάνι της χώρας εμφανίζεται να προηγείται σημαντικά του Αυστραλιανού λιμανιού, καθώς από τον Πειραιά με βάση τα στοιχεία του 2014 (και πριν τα αλλεπάλληλα διαδοχικά ρεκόρ των τελευταίων μηνών) διακινήθηκαν  περίπου 3.5 εκατ. TEU’s, ενώ από τη Μελβούρνη ανεπίσημα στοιχεία καταγράφουν ετήσια διακίνηση 2.5 εκατομμυρίων TEU’s.

eep logo

ΗΜΕΡΑ ΚΑΡΙΕΡΑΣ - ΠΕΙΡΑΙΑΣ