Συνεργασία ΥΝΑ με Μ.Κ.Ο. SAFE WATERSPORTS

1 yna water sports

Δημιουργία διαδικτυακής εφαρμογής για τη νόμιμη και ασφαλή διενέργεια των θαλάσσιων σπορ και την πρόσληψη ναυαγοσωστών στις πολυσύχναστες παραλίες

Στο κτίριο του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή συνάντηση του Υπουργού ΥΝΑΝΠ Θοδωρή Δρίτσα, του Γενικού Γραμματέα ΥΝΑΝΠ Ιωάννη Θεοτικά, του Γενικού Γραμματέα Λιμένων και Λιμενικής Πολιτικής Χρήστου Λαμπρίδη, της Στρατιωτικής Ηγεσίας Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και των Διευθύνσεων Λιμενικής Αστυνομίας (ΔΛΑ), Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Επικοινωνιών (ΔΗΔΕΠ) και Ναυτιλιακών Επενδύσεων και Θαλασσίου Τουρισμού (ΔΙΝΕΘΑΤ) με τους εκπροσώπους του κοινωνικού μη κερδοσκοπικού οργανισμού SAFEWATERSPORTS (SWS), τον Πρόεδρο Παναγιώτη Πασχαλάκη και τον Αντιπρόεδρο Απόστολο Καγκελάρη.

Κατά τη συνάντηση, η οποία διεξήχθη σε ιδιαίτερα θετικό κλίμα, έγινε παρουσίαση διαδικτυακής εφαρμογής που έχει δημιουργηθεί σε συνεργασία με το SWS και των επιτελών της ΔΛΑ και της ΔΙΝΕΘΑΤ με τη συνδρομή της ΔΗΔΕΠ και στην οποία καταχωρίζονται σε πραγματικό χρόνο (real time) τα εξής στοιχεία:
Οι νόμιμα λειτουργούσες επιχειρήσεις εκμίσθωσης θαλασσίων μέσων αναψυχής (θ.μ.α.).
Οι παραλίες που υπάρχουν ανά την Επικράτεια, με τη διαμόρφωσή τους (αμμώδης, βραχώδης κ.λ.π.), τις επικρατούσες τοπικές καιρικές συνθήκες, τους χώρους προσβασιμότητας για ΑΜΕΑ και γενικά πολλές πληροφορίες και υπηρεσίες που αφορούν την εξυπηρέτηση των τουριστών και κάθε ενδιαφερομένου που προσέρχεται σε αυτές, είτε μέσω κάποιου ημερόπλοιου είτε για λήψη θαλάσσιου λουτρού, καθώς και τον ελάχιστο αριθμό ναυαγοσωστών που θα πρέπει να απασχολούνται στις πολυσύχναστες από αυτές παραλίες.
Οι νόμιμα αδειοδοτημένοι τουριστικοί λιμένες.
Τα νόμιμα δραστηριοποιούμενα ανά την Επικράτεια ημερόπλοια.

Σκοπός της ανάπτυξης της ανωτέρω εφαρμογής είναι η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της σωματικής ακεραιότητας των λουομένων πολιτών, με πρόληψη και αποτροπή ατυχημάτων στις ελληνικές παραλίες, μέσω της ευαισθητοποίησης και της ενημέρωσης των πολιτών και των επιχειρήσεων θαλάσσιων σπορ για τα θέματα ασφάλειας στον χώρο των θαλάσσιων μέσων αναψυχής αλλά και των θαλασσίων δραστηριοτήτων αναψυχής γενικότερα.

Περαιτέρω και στο πλαίσιο της διαρκούς αναβάθμισης της εφαρμογής, σημειώθηκε ότι, τελεί σε εξέλιξη η διαδικασία εμπλουτισμού της με θεματικά αντικείμενα σχετικά με τις καταδύσεις αναψυχής και τις επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον τομέα αυτόν, τα σκάφη και τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την εξυπηρέτηση των τουριστών (θαλάσσια ταξί, ενοικιαζόμενες μικρές λέμβοι, πλωτά καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, Αλιευτικός τουρισμός κ.ά.).

Η εν λόγω εφαρμογή διασυνδέεται με διαδικτυακή ηλεκτρονική πλατφόρμα της προαναφερόμενης Μ.Κ.Ο., στην οποία αναρτώνται ψηφιακά τα παραπάνω στοιχεία, με αντικειμενικό σκοπό την πλήρη και διαρκή ενημέρωση των επισκεπτών των τουριστικών περιοχών της χώρας, είτε είναι απλοί περιηγητές, είτε χειριστές σκάφους, είτε λουόμενοι, τόσο ημεδαποί όσο και αλλοδαποί, καθώς η εν λόγω πλατφόρμα έχει δημιουργηθεί σε δύο εκδόσεις, Ελληνική και Αγγλική. Από τον Αντιπρόεδρο του SWS κ. Απόστολο Καγκελάρη, έγινε διαδραστική επίδειξη της διαδικτυακής αυτής ηλεκτρονικής πλατφόρμας, μέσω εφαρμογής κινητού τηλεφώνου ‘’mobile app’’ συμβατής με λειτουργικά iOS και Android, καταδεικνύοντας το φιλικό περιβάλλον που προσφέρει στον επισκέπτη, παρέχοντάς του παράλληλα δυνατότητες για την άμεση επικοινωνία με τις αρμόδιες, κατά τόπο, Υπηρεσίες (Λιμενικές Αρχές, Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας).

Η καταχώριση των δεδομένων στην εφαρμογή, διενεργείται μόνον από στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., όπου μέρος αυτών δημοσιοποιείται υπό τη μορφή πληροφοριών στη Μ.Κ.Ο. SWS, για την ανάρτησή τους στην εφαρμογή, ενώ έχει εξασφαλιστεί η αποκλειστική χρήση πληροφοριών και στοιχείων από το Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., τα οποία παραμένουν στη διάθεση, τόσο των Λιμενικών Αρχών σε τακτικό επίπεδο, όσο και των εμπλεκόμενων Υπηρεσιών του Α.Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. σε επιτελικό επίπεδο, ώστε να υπάρχει διαρκής και επικαιροποιημένη ανά πάσα ώρα και στιγμή, ενημέρωση των Λιμενικών Αρχών στον τομέα αυτό, αλλά και ενημέρωσή μας ως προς την αξιολόγηση της αστυνομικής απόδοσης των Λιμενικών Αρχών.

Από πλευράς Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. έχουν κινηθεί οι διαδικασίες για την υπογραφή σχετικού Μνημονίου Συνεργασίας με τη Μ.Κ.Ο. SWS, που μεταξύ των άλλων προβλέπει την από πλευράς του SWS διάθεση λογισμικού εφαρμογών για τη μηχανογραφική υποστήριξη των επιχειρησιακών αναγκών του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής και της υπαγόμενης σε αυτό Δ.Λ.Α., με στόχο την καταγραφή, οργάνωση, προβολή και παρακολούθηση των επιχειρήσεων και επαγγελματιών που δραστηριοποιούνται στον ευρύτερο χώρο των θαλάσσιων σπορ και μέσων αναψυχής, των παραλιών, και λοιπών συναφών πληροφοριών καθώς και για τον συντονισμό του αστυνομικού έργου της ανωτέρω Διεύθυνσης στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της και ιδίως εκείνων που αφορούν στις θαλάσσιες δραστηριότητες αναψυχής. Επισημαίνεται ότι τα στοιχεία που θα τηρούνται στη web εφαρμογή ενημέρωσης αποτελούν ιδιοκτησία του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. και θα διατίθενται είτε στην SWS είτε σε τρίτους προς περαιτέρω χρήση κατόπιν σύμφωνης γνώμης της Δ.Λ.Α./Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Παράλληλα και όσον αφορά τον πυλώνα της κατάλληλης ενημέρωσης – εκπαίδευσης των μαθητών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης σε θέματα που σχετίζονται με την τήρηση κανόνων ασφαλείας κατά τη λήψη θαλασσίου λουτρού και τη διενέργεια θαλασσίων σπορ, συζητήθηκε το σχετικό διαδραστικό πρόγραμμα εκπαίδευσης- ενημέρωσης μαθητών που ήδη από το 2011 παρουσιάζεται από το ΛΣ-ΕΛ.ΑΚΤ στα σχολεία όλης της χώρας και το οποίο, σε συνεργασία με τον προαναφερόμενο Μ.Κ.Ο. και κατόπιν σχετικών εγκρίσεων από το Υπουργείο Παιδείας αναβαθμίστηκε ως προς την εκπαιδευτική – ενημερωτική του ύλη, στην οποία εντάχθηκε, μεταξύ άλλων, και σχετικό οπτικοακουστικό υλικό (βίντεο κλίπς) με ολυμπιονίκες, παγκόσμιους πρωταθλητές κ.λπ (όπως, Αφρουδάκης, Κακλαμανάκης, Καραπατάκη).

Στο πλαίσιο της διαρκούς αναπτυσσόμενης αυτής δράσης, τέθηκε υπόψη ο σχεδιασμός της ΔΛΑ αναφορικά με τη δρομολόγηση των αναγκαίων διαδικασιών για την ένταξη στο ήδη αναβαθμισμένο πρόγραμμα, των ολυμπιονικών, παγκοσμίων πρωταθλητών κ.λπ, οι οποίοι υπηρετούν στο ΛΣ-ΕΛΑΚΤ., ώστε, να αποτελέσουν τους πρεσβευτές του προγράμματος και να προσδώσουν ακόμα περισσότερη προστιθέμενη αξία στον επιδιωκόμενο αντικειμενικό σκοπό, που δεν μπορεί να είναι άλλος από την εμπέδωση εκ μέρους των μαθητών, των κανόνων ασφάλειας που πρέπει να τηρούνται από αυτούς κατά τη διενέργεια των θαλάσσιων σπορ και κατά το χρόνο που βρίσκονται στη θάλασσα και στην παραλία.

Σύσσωμη η Πολιτική και Στρατιωτική Ηγεσία του Υπουργείου και του Αρχηγείου Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. χαιρέτησε στο σύνολό της την αναπτυσσόμενη αυτή συνεργασία, εκφράζοντας παράλληλα την – αυτονόητη – πρόθεση του ΥΝΑΝΠ η συνεργασία αυτή να είναι διαχρονική, άρρηκτη και αποδοτική, επενεργώντας επ΄ ωφελείας κυρίως των πολιτών-τουριστών που επισκέπτονται τις νησιωτικές περιοχές της Χώρας και της, συνακόλουθα, τουριστικής και οικονομικής ανάπτυξης των περιοχών αυτών.

Η συνάντηση ολοκληρώθηκε με τις δύο πλευρές να επιβεβαιώνουν τη σημασία της συνέχισης του εποικοδομητικού επίπεδου συνεργασίας που εγκαθιδρύεται με τη συνάντηση αυτή, ευελπιστώντας και προσβλέποντας και σε άλλες παρόμοιες συνέργειες στο μέλλον.

Pin It

eep logo