Αλλαγές για την κρουαζιέρα από το αποτυχημένο πραξικόπημα

celstyal olympia front

Σοβαρές εξελίξεις έχουν δρομολογηθεί για τον θαλάσσιο τουρισμό, μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία. Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας ακυρώνουν τις προσεγγίσεις τους στα Τουρκικά λιμάνια, αλλά και σε ορισμένα μικρά Ελληνικά.
Προς το παρόν η Ρόδος, η Κρήτη, ο Πειραιάς και το Κατάκολο φαίνεται να κερδίζουν από τις ακυρώσεις, ωστόσο ουδείς δικαιούται να χαίρεται, διότι τα λιμάνια της Τουρκίας (κυρίως η Κωνσταντινούπολη) πάντα «πωλούνται» ως «πακέτο» με τα αντίστοιχα της Ελλάδας. Χθες πάντως, στο λιμάνι της Ρόδου προσέγγισε το κρουαζιερόπλοιο «Queen Victoria», το οποίο αποφασίσθηκε να παραμείνει δεμένο στην Ακαντιά για 48 ώρες, αντί να αποπλεύσει για τη Μαρμαρίδα.

Πιο αναλυτικά, είναι πρώτη φορά που ένα κρουαζιερόπλοιο της εταιρείας Cunard παραμένει για διανυκτέρευση στο λιμάνι της Ρόδου. Το «Queen Victoria» είναι γεμάτο με Βρετανούς τουρίστες, οι οποίοι στις συνομιλίες που είχαν χθες με καταστηματάρχες, εμφανίσθηκαν ικανοποιημένοι από την απόφαση της εταιρείας να μην πραγματοποιήσει την προγραμματισμένη προσέγγιση στο λιμάνι της Μαρμαρίδας. «Δεν αξίζει το ρίσκο επίσκεψης στη Μαρμαρίδα» ήταν η φράση που κυριάρχησε χθες στις συζητήσεις που γινόντουσαν στην αγορά.

Ωστόσο, εάν το κλίμα παραμείνει αρνητικό στη γείτονα χώρα, τότε αυτό είναι σίγουρο ότι θα επηρεάσει και τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Οι λόγοι που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε γενικότερες ανατροπές στο πρόγραμμα του θαλάσσιου τουρισμού είναι πολλοί και αφορούν: α) Στις οδηγίες που εδόθησαν προς τους Αμερικανούς για να μείνουν μακριά από την Τουρκία, β) στη θέληση των εφοπλιστικών εταιρειών να μη ρισκάρουν σε πακέτα τουρισμού που ίσως να μην είναι τόσο ελκυστικά λόγω εγγύτητας με την Τουρκία και γ) στην αδυναμία προσέγγισης στην Κωνσταντινούπολη, που οι ίδιοι οι ταξιδιώτες την κατατάσσουν ως έναν από τους κορυφαίους προορισμούς του κόσμου.

Οι εταιρείες που ακυρώνουν προσεγγίσεις στην Τουρκία και στρέφονται στα νησιά μας

Οι εταιρείες κρουαζιέρας που έχουν ήδη ανακοινώσει την ακύρωση των προσεγγίσεων για τον Ιούλιο στην Τουρκία είναι οι: Holland – American Line, Carnival Cruise Line, Royal Caribbean International, Princess Cruises και Celebrity Cruises.
Οι ανακοινώσεις των ακυρώσεων ξεκίνησαν προχθές και συνεχίσθηκαν χθες καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας. Στις ανακοινώσεις τους γίνεται σαφής αναφορά στην απόπειρα πραξικοπήματος, καθώς και στη γενικότερη αναταραχή που επικρατεί τελευταία στην Τουρκία. Σε όλες τις ανακοινώσεις ξεκαθαρίζεται ότι οι εταιρείες παρακολουθούν τις εξελίξεις στην Τουρκία και ανάλογα θα επανακαθορίσουν τα προγράμματα Αυγούστου, Σεπτεμβρίου και Οκτωβρίου.
Η «δημοκρατική» εξασφάλισε για τους αναγνώστες της, τα σημαντικότερα σημεία των ανακοινώσεων που αφορούν στον προγραμματισμό, που εκτάκτως έχει γίνει για τις κρουαζιέρες στο Αιγαίο. Αναλυτικά οι εταιρείες αναφέρουν:

Holland America Line
Το κρουαζιερόπλοιο Eurodam δεν θα πραγματοποιήσει την προσέγγιση για τις 23 Ιουλίου στο Κουσάντασι. Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι «παρακολουθούμε στενά τα γεγονότα που έγιναν σε Κωνσταντινούπολη και γι’ αυτό αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τις προσεγγίσεις σε Κωνσταντινόπουλη και Λέσβο και αντί αυτών το πλοίο θα προσεγγίσει στις 22 Ιουλίου τη Μύκονο, το Κουσάντασι στις 23 Ιουλίου, τη Ρόδο στις 24 Ιουλίου και την Κρήτη στις 25 Ιουλίου».
Σημειώνεται ότι η ανακοίνωση, που δόθηκε στη δημοσιότητα προχθές το βράδυ, αφορά στην κρουαζιέρα που βρίσκεται σε εξέλιξη και προς το παρόν δεν ξεκαθαρίζεται αν οι ακυρώσεις στη Λέσβο θα συνεχιστούν για το πρόγραμμα του Αυγούστου.

Royal Caribbean Cruises
Η «μαμά» εταιρεία της Royal Caribbean International και Celebrity Cruises ανακοίνωσε ότι «μετά τις εξελίξεις στην Τουρκία αποφασίσαμε να ακυρώσουμε τις τρεις προσεχείς προσεγγίσεις σε τουρκικά λιμάνια».
Ετσι, τα κρουαζιερόπλοια “Vision of the Seas” και “Brilliance of the Seas” δεν προσέγγισαν χθες και προχθές το Κουσάντασι και αντί αυτών προσέγγισαν το λιμάνι των Χανίων.
Το κρουαζιερόπλοιο “Celebrity Reflection” αντί για τις προσεγγίσεις σε Κουσάντασι και Μπόντρουμ στις 24 και 25 Ιουλίου, θα προσεγγίσουν τις ημέρες εκείνες τα λιμάνια της Ρόδου και της Σικελίας αντίστοιχα.

Celestyal Cruises
Τα κρουαζιερόπλοια Celestyal Olympia και Celestyal Crystal κατά την τρέχουσα κρουαζιέρα δεν θα προσεγγίσουν τα λιμάνια Κουσάντασι και Τσεσμέ. Αντί γι’ αυτών των προσεγγίσουν τα νησιά Σάμος και Χίος.
Στην ανακοίνωση αναφέρεται μεταξύ άλλων: «Η εταιρεία μας παρακολουθεί στενά την όλη κατάσταση και θα ενημερώσει για περαιτέρω αλλαγές που πιθανόν να γίνουν, με γνώμονα την ασφάλεια και την άνεση των επιβατών και του πληρώματος»

Carnival Cruise Line
Η εταιρεία προχώρησε σε ακύρωση της προσέγγισης που είχε προγραμματιστεί για σήμερα στο Κουσάντασι και αντί για λιμάνι, το κρουαζιερόπλοιο Carnival Vista θα παραμείνει σε πλεύση στα διεθνή ύδατα. Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Carnival «συνεχίζουμε να παρακολουθούμε τις εξελίξεις και είμαστε αποφασισμένοι να τηρήσουμε τους διεθνείς κανονισμούς που αφορούν την ασφάλεια των επιβατών και του πληρώματος». Αυτό σημαίνει ότι η εταιρεία είναι πιθανό να προχωρήσει σε περαιτέρω ακυρώσεις προσεγγίσεων στην Τουρκία για το υπόλοιπο του Ιουλίου και τον Αύγουστο.

Princess Cruises
Το κρουαζιερόπλοιο Royal Princess στις 28 Ιουλίου θα επισκεφθεί τη Ρόδο αντί για την Κωνσταντινούπολη. Το πλάνο της εταιρείας περιελάμβανε ολιγόωρη προσέγγιση στο Κουσάντασι στις 29 Ιουλίου και αυτή φαίνεται ότι θα αντικατασταθεί με ολοήμερη παραμονή του κρουαζιερόπλοιου στη Μύκονο.
Στην ανακοίνωση ξεκαθαρίζεται πως «είναι πιθανές περαιτέρω αλλαγές στο πρόγραμμα του πλοίου εξαιτίας των γεγονότων μεταξύ στρατού και κυβέρνησης της Τουρκίας. Παρακολουθούμε την κατάσταση από κοντά».

dimokratiki.gr

eep logo