Πλοία τριών ελληνικών εταιρειών στη δυναμική αγορά της Κούβας

cruiseship havana

Η μία μετά την άλλη, οι μεγάλες ξένες εταιρείες κρουαζιέρας και επιβατηγού ναυτιλίας βάζουν πλώρη για το λιμάνι της Αβάνας.

Παρά τα πολύ μεγάλα γραφειοκρατικά προβλήματα αλλά και τις σοβαρότατες ελλείψεις υποδομών στην Κούβα, είναι τέτοια η δυναμική της τουριστικής αγοράς, που η μία μετά την άλλη οι μεγάλες εταιρείες κρουαζιέρας και επιβατηγού ναυτιλίας βάζουν πλώρη για το λιμάνι της Αβάνας.

Μεταξύ αυτών και τρεις ελληνικού ενδιαφέροντος επιχειρήσεις και συγκεκριμένα οι Attica Group, United Caribbean και Celestyal Cruises, εκ των οποίων η τελευταία έχει ήδη χτίσει παρουσία εκεί από το 2013. Αυτή την εβδομάδα ήταν όμως η σειρά μιας μεγάλης διεθνούς εταιρείας κρουαζιέρας, της Norwegian Cruise Line, να ανακοινώσει ότι περιμένει άδεια από τις κουβανικές αρχές για να ξεκινήσει ταξίδια από τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Νωρίτερα φέτος, κρουαζιέρες από τις ΗΠΑ στην Κούβα δρομολόγησαν και οι Carnival Corporation και Pearl Sea Cruises. Οχι όμως χωρίς προβλήματα: το νομικό πλαίσιο της νησιωτικής χώρας δημιουργεί προβλήματα στην πρόσβαση των Αμερικανοκουβανών στη χώρα καταγωγής τους εξαιτίας διατάξεων που είχαν θεσπιστεί πριν από μισόν αιώνα στον απόηχο της επικράτησης του καθεστώτος του Φιντέλ Κάστρο και στην τότε μαζική έξοδο πολλών Κουβανών προς τις ΗΠΑ. Παρά ταύτα και με δεδομένο πως η κρουαζιέρα δεν αντιστοιχεί παρά σε σύντομη επίσκεψη, οι παραπάνω εταιρείες βρήκαν τρόπο να καλύψουν τις απαιτήσεις της κουβανικής κυβέρνησης.

Αντιθέτως εταιρείες όπως η Celestyal Cruises και η MSC Cruises, που κάνουν κυκλικές κρουαζιέρες στην Κούβα και στην Τζαμάικα χωρίς να πιάνουν σε λιμάνια των ΗΠΑ, κατάφεραν να δραστηριοποιηθούν νωρίτερα εκεί. Μάλιστα στους σχεδιασμούς της Celestyal Cruises για το 2017 επιδιώκεται η περαιτέρω ανάπτυξη εκεί με την παραμονή του κρουαζιερόπλοιου Celestyal Crystal για όλο τον χρόνο στην περιοχή. Η εταιρεία μιλάει για 12.500 επιβάτες το 2016, αύξηση 57% σε σχέση με πέρυσι και κάνει εκτιμήσεις για 39.000 επιβάτες το 2017.

Το 2017 αναμένονται ακόμα δύο ελληνικών συμφερόντων επιχειρήσεις να βρεθούν στα ίδια λιμάνια. Πρόκειται για ακτοπλοϊκές εταιρείες που επιδιώκουν να δουλέψουν στις γραμμές ΗΠΑ - Κούβας. Η μία είναι η ακτοπλοϊκή Attica Group, θυγατρική του ομίλου Marfin Investment Group, και η άλλη η United Caribbean Lines Florida, συμφερόντων του Αλέξανδρου Π. Παναγόπουλου. Ηδη από τα τέλη του 2016 οι δύο εταιρείες έλαβαν «πράσινο φως» από τις αμερικανικές αρχές για την έναρξη δρομολογίων. Ομως απαιτούνται και οι αντίστοιχες άδειες από την Αβάνα. Η Attica Group έλαβε την ειδική άδεια από το καθ’ ύλην αρμόδιο U.S. Department of the Treasury’s Office of Foreign Assets Control για την παροχή υπηρεσιών μεταφορών με επιβατηγά πλοία μεταξύ ΗΠΑ και Κούβας πριν από έναν ακριβώς χρόνο. Προσδιορίζει ως ορίζοντα για την εξασφάλιση των απαιτούμενων εγκρίσεων από την Κούβα το 2017. Και όπως αναφέρουν στην «Κ» κορυφαία στελέχη της, η εταιρεία εκτιμά ότι η προοπτική αυτής της αγοράς αξίζει την αναμονή. Το ίδιο πιστεύει και ο Αλέξανδρος Παναγόπουλος, ο οποίος επίσης έχει εξασφαλίσει άδεια από τις ΗΠΑ με την United Caribbean Lines Florida.

kathimerini.gr

eep logo