ΟΛΠ – Cosco: Όλα στον αέρα!

1 olp

Ενώ ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να πάει μεθαύριο στο Πεκίνο, χειρισμοί της τελευταίας στιγμής απειλούν να τιναξουν στον αέρα τη Ελληνο-Κινεζική συμφωνία πώλησης του ΟΛΠ στην Cosco.
Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ένα διπλωματικό παρασκήνιο, η Κινέζικη πλευρά απειλεί με συνολική αποχώρηση από το ταμπλό των Ελληνο-Κινεζικών σχέσεων και μελλοντικών επενδύσεων, καθώς θεωρεί unfair τρία τουλάχιστον σημεία των επιλογών Δρίτσα στο σχέδιο που συζητήθηκε νωρίτερα το απόγευμα της Τετάρτης στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.
Το εργασιακό καθεστώς, οι επενδύσεις που πρέπει να γίνουν σε 90 ημέρες, αλλά και οι διαγωνισμοί που ο ΟΛΠ θα μπορεί να κάνει ως εταιρεία του Δημοσίου, είναι τα «αγκάθια» που βγάζουν την συμφωνία εκτός συμφωνηθέντος πλαισίου σύμφωνα με την Κινέζικη πλευρά. Μάλιστα, το Πεκίνο καλεί την Αθήνα να «συμμορφωθεί» με τα προσυμπεφωνηθέντα, «απειλώντας» άλλως με συνολική αποχώρηση από το ταμπλό των Κινεζικών επενδύσεων στην Ελλάδα. Κι όλα αυτά ενώ η εξαγορά του πλειοψηφικού πακέτου του ΟΛΠ από την Cosco, θεωρείται και είναι η πρώτη μεγάλη ιδιωτικοποίηση που πέτυχε η κυβέρνηση...

eep logo