ΕΕ: Νέοι δρόμοι για την Θαλάσσια Οικονομία

1 connecting europe1 connecting europe

Νέους «δρόμους» για επενδύσεις στον τομέα των μεταφορών για την τόνωση της απασχόλησης και της ανάπτυξης ανοίγει το πρόγραμμα «Συνδέοντας την Ευρώπη», το οποίο παρουσιάστηκε, την Παρασκευή, από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή (Κομισιόν)

Σε πρώτη φάση η Κομισιόν ενέκρινε συνολικά 195 έργα στον τομέα των μεταφορών που θα χρηματοδοτηθούν με 6,7 δισ. ευρώ ενώ εκτιμάται ότι αυτή η επένδυση θα κινητοποιήσει πρόσθετη δημόσια και ιδιωτική συγχρηματοδότηση συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ.

Η Επίτροπος Μεταφορών Βιολέτα Μπουλτς δήλωσε: «Οι επενδύσεις αυτές συνολικού ύψους 9,6 δισ. ευρώ θα μπορούσαν να δημιουργήσουν έως και 100.000 θέσεις εργασίας στην ευρωπαϊκή οικονομία μέχρι το 2030. Τα έργα αυτά θα βελτιώσουν την ασφάλεια, τη βιωσιμότητα και την αποτελεσματικότητα των ευρωπαϊκών υποδομών τόσο για τους επιβάτες όσο και για τις επιχειρήσεις. Διαπιστώνω με ικανοποίηση ότι η περιοχή των Δυτικών Βαλκανίων θα λάβει επίσης χρηματοδότηση, ώστε οι υποδομές μεταφορών αυτής της περιοχής να μπορέσουν να προσεγγίσουν το επίπεδο των αντίστοιχων υποδομών στην ΕΕ.»

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στην «πρώτη» ομάδα των κρατών, που έλαβαν, συνολικά, το 85% της χρηματοδότησης. Ειδικότερα επιλέχθηκαν για την χώρα μας να χρηματοδοτηθούν 9 προτάσεις συνολικού ύψους 94,1 εκατ. ευρώ. Απ’ αυτές οι 5 προτάσεις αφορούν τη Ναυτιλία, με σημαντικότερη την πρόταση, που προωθεί την κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στην Ηγουμενίτσα για την οποία η χρηματοδότηση φθάνει στα 3.396.000 €.

Ειδικότερα το πρόγραμμα με την ονομασία ANDRI- UP κατατείνει στην ανάπτυξη υποδομών σε λιμάνια κατά μήκος του διαδρόμου της Αδριατικής- Ιονίου με στόχο την ενίσχυση των τακτικών εφοδιαστικών μεταφορών. Μεταξύ των βασικότερων λιμανιών του «διαδρόμου» είναι η Τεργέστη, η Αγκώνα και η Ηγουμενίτα.

Στο πλαίσιο της δράσης προβλέπεται: Η κατασκευή εμπορευματικού κέντρου στην Ηγουμενίτσα και σύνδεσή του με την ενδοχώρα, μελέτη για τη σιδηροδρομική υποδομή και τον τερματικό σταθμό επιβατηγών οχηματαγωγών στην Αγκώνα, αναδιάρθρωση της προβλήτας VI της Τεργέστης κ.α.

• Δύο προτάσεις σχετίζονται με την χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως εναλλακτικής λύσης πρόωσης για πλοία στην Ανατολική Μεσόγειο με δύο ελληνικά λιμάνια να επιλέγονται για πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος (Κυλλήνη, Πειραιάς) και η Λεμεσός της Κύπρου.
Η δράση προβλέπει τη δημιουργία υποδομής και τις προπαρασκευαστικές μελέτες για τη πιλοτική εφαρμογή στο λιμάνι της Κυλλήνης.
Παρότι στην περιγραφή δεν γίνεται απόλυτα σαφές θεωρείται σχεδόν βέβαιο ότι η πρόταση αφορά την παροχή ηλεκτρικής ενέργειας στα πλοία εντός των λιμένων ώστε να περιορίζεται στο ελάχιστο η χρήση των δικών τους μηχανών στο πλαίσιο του περιορισμού της αέριας ρύπανσης.

• Στο πλαίσιο της παγκόσμιας δράσης PICASSO, που στοχεύει στην διαμόρφωση μιας σύγχρονης ανάπτυξης του ναυτιλιακού τομέα με επαρκές εργατικό δυναμικό, θα μελετηθούν πιλοτικές δράσεις με στόχο την αντιμετώπιση των προκλήσεων και των ευκαιριών που σχετίζονται με την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια του επί του πλοίου και στις λειτουργίες ξηράς.
Η δράση PICASSO είναι οργανωμένη σε 4 βασικές δραστηριότητες: 1) Επί του σκάφους ασφαλείς, αποτελεσματικές και ασφαλείς δραστηριότητες 2) Σχετικά με την ασφάλεια στη στεριά 3) Διαχείριση Κρίσης και 4) Κατάρτιση εργαζόμενων.
Η δράση θα χρηματοδοτηθεί με 165.375 €.

• Πρόγραμμα στο μετέχουν τα λιμάνια του Πειραιά, του Κόπερ και της Βαρκελώνης για την βελτίωση της πρόσβασης στο λιμάνι και των σιδηροδρομικών συνδέσεών τους, με στόχο την αύξηση της μεταφοράς αυτοκινήτων με τα πλοία και αντίστοιχη αποσυμφόρηση των δρόμων.

Επόμενα βήματα

Η προτεινόμενη απόφαση χρηματοδότησης πρέπει τώρα να εγκριθεί επίσημα από τη συντονιστική επιτροπή του «Συνδέοντας την Ευρώπη», η οποία θα συνεδριάσει στις 8 Ιουλίου 2016. Η απόφαση της Επιτροπής αναμένεται να εκδοθεί στο τέλος Ιουλίου 2016. Οι επιμέρους συμφωνίες επιχορηγήσεων θα προετοιμαστούν στη συνέχεια από τον Εκτελεστικό Οργανισμό Καινοτομίας και Δικτύων (INEA) και θα υπογραφούν από κοινού με τους δικαιούχους των έργων το δεύτερο εξάμηνο του 2016.

pireas2day.gr

eep logo