Το Brexit δεν φοβίζει τους έλληνες εφοπλιστές

ploio oil tanker

Καθώς πλησιάζει η ημέρα του Βρετανικού δημοψηφίσματος (23.06) γίνεται πιο έντονη η συζήτηση για τις πιθανές επιπτώσεις που θα έχει σε διαφορετικούς τομείς της οικονομίας ενδεχόμενη επικράτηση του Brexit.

Με την παρουσία έντονου ελληνικού εφοπλιστικού στοιχείου στο Λονδίνο, το Portnet ρώτησε τον Πρόεδρο της ΕΕΕ Θ.Βενιάμη για το αν ο ελληνικός εφοπλισμός ανησυχεί εαν επικρατήσουν οι οπαδοί του «όχι» και η Βρετανία αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση ή αντίθετα, εάν ο Πειραιάς και κατ΄επέκταση η Ελλάδα είναι έτοιμη να υποδεχθεί ένα ενδεχόμενο κύμα εξόδου ναυτιλιακών επιχειρήσεων από το Λονδίνο.

Στο δεύτερο σκέλος του ερωτήματος ο Πρόεδρος της ΕΕΕ απέφυγε να απαντήσει, καθώς μια απάντηση προφανώς θα ήταν συνυφασμένη με το αν η κυβέρνηση είναι έτοιμη να προσφέρει ένα ανταγωνιστικό θεσμικό πλαίσιο στις εταιρείες που θα ήθελαν να μετακινηθούν, ώστε η κρίση στο Λονδίνο να γίνει ευκαιρία για τον Πειραιά. Πλην όμως κάτι τέτοιο δεν έχει αρχίσει ούτε καν να συζητείται, οπότε κάθε σχετική απάντηση μοιραία θα αποτελούσε κάποιου είδους ευχολόγιο και μόνο.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον όμως έχει η απάντηση του Θ.Βενιάμη στο πρώτο σκέλος του ερωτήματος. Ο Πρόεδρος της ΕΕΕ υποστήριξε πως ο ελληνικός εφοπλισμός δεν έχει να φοβηθεί κάτι από ένα ενδεχόμενο Brexit κι αυτό γιατί πλέον δεν διατηρεί καθ’ αυτό εφοπλιστικές εταιρείες στο Λονδίνο. Στη Βρετανική πρωτεύουσα, είπε ο Θ.Βενιάμης, ουσιαστικά παραμένει το cluster της ελληνικής ναυτιλιακής κοινότητας (με τεχνογνωσία και δραστηριότητα σε μια σειρά χρηματοοικονομικών κυρίως δραστηριοτήτων που σχετίζονται με τη Ναυτιλία) και αποτελεί ζήτημα της ίδιας της Βρετανικής κυβέρνησης αν θα μπορέσει να κρατήσει αυτό το cluster, που προσφέρει θέσεις εργασίας και έχει σημαντική συμβολή στο βρετανικό ΑΕΠ.

eep logo