15ο East Med Yacht Show 2016 - Πρώτη φορά στον Πειραιά!

emys egkainia

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, απηύθυνε χαιρετισμό στα εγκαίνια του 15ου East Med Yacht Show 2016, τα οποία πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή στη Μαρίνα Ζέας.

Το 15ο East Med Yacht Show, διεξάγεται για πρώτη φορά στην πόλη μας, θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου 2016 και τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Πειραιά.

Το Σαλόνι Σκαφών εγκαινίασε ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Θοδωρής Δρίτσας, η Αναπληρώτρια Υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού Αντώνης Στελλιάτος και ο Πρόεδρος του Ελληνικού Συνδέσμου Μεσιτών και Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών Γιώργος Κολλίντζας.

Ο Δήμος συμμετέχει στην έκθεση περιπτέρων, προβάλλοντας την πόλη του Πειραιά με την καμπάνια «Destination Piraeus». Στο περίπτερο του Δήμου Πειραιά, οι επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να προμηθευτούν το νέο ανανεωμένο τουριστικό οδηγό «Destination Piraeus» αλλά και να ενημερωθούν για τα αξιοθέατα και τις ομορφιές του Πειραιά.

Ο κ. Μώραλης, οι επίσημοι καλεσμένοι και το κοινό, αμέσως μετά τα εγκαίνια, περιηγήθηκαν στα εντυπωσιακά σκάφη καθώς και στα περίπτερα της έκθεσης.

Ο σημαντικός θεσμός στον τομέα του θαλάσσιου τουρισμού και ειδικότερα του yachting, ανοίγει τον εορτασμό των «Ημερών Θάλασσας 2016», που διοργανώνει για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά ο Δήμος Πειραιά.

Σημειώνεται πως η Φιλαρμονική Ορχήστρα Πνευστών του Δήμου Πειραιά, πραγματοποίησε μια ξεχωριστή συναυλία στην έναρξη του 15ου East Med Yacht Show 2016.

Ο Δήμαρχος Πειραιά Γιάννης Μώραλης, στον χαιρετισμό του, τόνισε:

«Κυρίες και Κύριοι,
Σας καλωσορίζω στο 15Ο East Med Yacht Show, στον Πειραιά.
Με ιδιαίτερη χαρά υποδεχόμαστε στην πόλη μας μια από τις πλέον επιτυχημένες διοργανώσεις στον τομέα του yachting. Μία από τις τέσσερις, μεγαλύτερες και πιο πετυχημένες απ’ ότι ανέφερε ο κ. Στελλιάτος.
Ο Πειραιάς βρίσκεται για ακόμη μια φορά στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος, για έναν τόσο σημαντικό λόγο, όπως είναι ο ελληνικός θαλάσσιος τουρισμός και οι δυνατότητες που προσφέρει.

Για εμάς, ως Δημοτική αρχή, η Θάλασσα, η Ναυτιλία και ο Τουρισμός, αποτελούν βασικούς άξονες που μπορεί να στηριχθεί για να αναπτυχθεί η πόλη του Πειραιά. Στην κατεύθυνση αυτή, κινούμαστε για την ανάδειξη του Πειραιά ως τουριστικού προορισμού. Το 15o East Med Yacht Show, εντάσσεται σε αυτήν την προσπάθεια, η οποία έχει ξεκινήσει εδώ και περίπου ενάμιση χρόνο με την προώθηση της τουριστικής καμπάνιας Destination Piraeus, έναν συνολικό στρατηγικό σχεδιασμό για την τουριστική ανάπτυξη του Πειραιά. Μία προσπάθεια που για να αποδώσει καρπούς, για να φέρει αποτελέσματα θέλει υπομονή, επιμονή και δουλειά από όλη την πόλη του Πειραιά.

Από σήμερα και για έναν περίπου μήνα, ξεκινά μια περίοδος κατά την οποία πραγματοποιούνται τρεις σημαντικές διοργανώσεις που αφορούν τη θάλασσα και τον Πειραιά. Η πρώτη, είναι η σημερινή, το East Med Yacht Show, το οποίο θα διαρκέσει έως τις 18 Μαΐου. Έχουμε επιλέξει μάλιστα, το Σαλόνι Σκαφών να «ανοίξει» τον εορτασμό για τις «Ημέρες Θάλασσας 2016», που ακολουθούν. Η επιλογή μας αυτή ήταν συνειδητή. Οι Ημέρες Θάλασσας είναι ένας νέος θεσμός για την πόλη του Πειραιά και θα πραγματοποιηθεί για δεύτερη συνεχή χρονιά, από τις 17 έως τις 29 Μαΐου. Περιλαμβάνει πλήθος πολιτιστικών, αθλητικών και ψυχαγωγικών εκδηλώσεων που θα λάβουν χώρα στον Πειραιά και κατά τη γνώμη μου, δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο «εναρκτήριο λάκτισμα» για να γιορτάσουμε τη θάλασσα και τις δυνατότητες που προσφέρει, από το Yacht Show.

Σε αυτό το σημείο θα ήθελα να αναφέρω ότι φέτος είναι χρονιά Ποσειδωνίων. Μια ιστορία στενάχωρη παράλληλα, για την πόλη του Πειραιά. Τα Ποσειδώνια δικαιωματικά θα έπρεπε να γίνουν στον Πειραιά, αλλά λόγω έλλειψης κατάλληλου χώρου, εδώ και πολλά χρόνια είναι μακριά από την πόλη. Είναι στοίχημα για την Δημοτική Αρχή, για τους Βουλευτές, για τους φορείς, για όλους τους Πειραιώτες να καταφέρουμε να επιστρέψουν το συντομότερο δυνατό τα Ποσειδώνια στον Πειραιά.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω τους διοργανωτές του 15ου East Med Yacht Show για την εποικοδομητική συνεργασία και την προσπάθεια που καταβάλλουν έτσι ώστε η φετινή διοργάνωση να στεφθεί από απόλυτη επιτυχία, την Ένωση Πλοιοκτητών Σκαφών Τουρισμού, τον Ελληνικό Σύνδεσμο Μεσιτών & Εμπειρογνωμόνων Θαλαμηγών και φυσικά τη Μαρίνα Ζέας.
Ευχαριστώ τους φίλους και συνεργάτες πλέον, τον κ. Στελλιάτο, τον κ. Κολλίντζα, τον κ. Κυριακούλη, τον κ. Κόπιτσα.
Σε μια ακόμα εξαιρετικά δύσκολη χρονιά για την πόλη και για την χώρα, έχουμε ανάγκη από τέτοιου είδους συνέργειες και πρωτοβουλίες. Έχουμε ανάγκη από εξωστρέφεια.
Στο πλαίσιο αυτό, θεωρώ ότι το 15ο East Med Yacht Show, αποτελεί μια πρόκληση για εμάς και στόχος μας είναι η σημαντική αυτή διοργάνωση να φιλοξενείται από εδώ και μπρος κάθε χρόνο για τα επόμενα χρόνια στην πόλη μας, να γίνει ένας ακόμη θεσμός που έχει αναφορά τη θάλασσα, τον τουρισμό, την ναυτιλία.

Εύχομαι σε όλους του συμμετέχοντες εκθέτες καλή επιτυχία και θα ήθελα να προσκαλέσω τον κόσμο, απ’ όλα τα μέρη του Λεκανοπεδίου, να έλθει τις ημέρες αυτές στον Πειραιά, να απολαύσει τη βόλτα του στην όμορφη Μαρίνα Ζέας και να θαυμάσει τα υπέροχα σκάφη που βρίσκονται εδώ, σε αυτή τη μεγάλη γιορτή για την πόλη του Πειραιά.
Σας ευχαριστώ».

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Πλοιοκτητών Ελληνικών Σκαφών Τουρισμού  Αντώνης Στελλιάτος, στην ομιλία του, ανέφερε:

«Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος που σήμερα ανοίγει τις πόρτες του το 15 East Med Yacht Show, στην πόλη της καρδίας μου, στον Πειραιά. Έφθασε, θα μπορούσα να πω, το πλήρωμα του χρόνου, αυτό το μεγάλο διεθνές σαλόνι να βρει οριστικά το σπίτι του. Αυτό δεν μπορεί να είναι άλλο από το μεγάλο λιμάνι. Το φετινό μάλιστα σαλόνι σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου θεσμού για τον Πειραιά, των Ημερών Θάλασσας 2016.

Για το λόγο αυτό θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Δήμο Πειραιά και ιδιαίτερα τον Δήμαρχο κ. Γιάννη Μώραλη, που από την πρώτη στιγμή αποδέχθηκε την πρόταση μας και στάθηκε αρωγός στην προσπάθειά μας. Η στήριξη του Δήμου και του Δημάρχου προσωπικά είναι πολύ σημαντική για να μπορέσει να υλοποιηθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το φετινό East Med Yacht Show.

Το γεγονός αυτό αποτελεί κατά τη γνώμη μου, ακόμα ένα βήμα στην προσπάθεια που έχει ξεκινήσει ο Δήμος με την τουριστική καμπάνια Destination Piraeus, ώστε ο Πειραιάς να γίνει τουριστικός προορισμός. Στόχος μας είναι το όνομα του Πειραιά να ταυτιστεί με τα μεγαλύτερα yacht shows στον κόσμο και σε αυτή την προσπάθεια συμπορευόμαστε με τον Δήμο Πειραιά.

Εμείς θέλουμε να αναδείξουμε τις δυνατότητες που προσφέρει ο Πειραιάς και στον τουρίστα του yachting, διότι πράγματι, πιστεύουμε ότι αυτή η όμορφη πόλη, το μεγαλύτερο λιμάνι της χώρας, ο μεγαλύτερος σταθμός κρουαζιέρας της χώρας, μπορεί να εξελιχθεί και ως προορισμός διεθνούς βεληνεκούς για τα σκάφη αναψυχής και όχι μόνο.

Το φετινό σαλόνι πραγματοποιείται σε μια δύσκολη οικονομική συγκυρία για τη χώρα μας με πολλές αβεβαιότητες και ακόμα περισσότερους κινδύνους. Σε αυτό το περιβάλλον ο Τουρισμός αποτελεί την αιχμή του δόρατος της ελληνικής οικονομίας, ο ήλιος και η θάλασσα αποτελούν τον πλούτο της Ελλάδας, αρκεί να τον αξιοποιήσουμε στο έπακρο. Το yachting αποτελεί κωρωνίδα του ελληνικού τουρισμού, διότι προσφέρουμε με τα σκάφη μας στον τουρίστα τη δυνατότητα να γνωρίσει μια άλλη Ελλάδα, διαφορετική από αυτή που διαβάζει και ακούει, την πραγματική Ελλάδα. Να βιώσει την μαγεία της ελληνικής θάλασσας και να χαρεί τον ελληνικό ήλιο.

Ο θαλάσσιος τουρισμός και το yachting μπορούν να δημιουργήσουν χιλιάδες πρεσβευτές της χώρας μας στο εξωτερικό. Για το λόγο αυτό σήμερα, περισσότερο μάλλον από ποτέ, χρειαζόμαστε την στήριξη της Πολιτείας, η οποία οφείλω βεβαίως να πω ότι μέχρι σήμερα έχει σταθεί στο πλάι μας. Χρειάζεται όμως η συνεργασία μας να γίνει ακόμα πιο στενή και να αποδώσει τους καρπούς που όλοι προσδοκούμε προς όφελος της ελληνικής οικονομίας, προς όφελος της Ελλάδας».

eep logo