UNCTAD: Κανένα LNG carrier δεν έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ

Κανένα LNG carrier δεν έχει περάσει από τη Διώρυγα του Σουέζ για περισσότερο από δύο μήνες, σύμφωνα με νέα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν από τη Διάσκεψη των Ηνωμένων Εθνών για το Εμπόριο και την Ανάπτυξη (UNCTAD).

Το τελευταίο LNG πλοίο που διέσχισε την αιγυπτιακή πλωτή οδό ήταν στις 16 Ιανουαρίου από τότε που η επιδείνωση της κατάστασης ασφαλείας στην Ερυθρά Θάλασσα οδήγησε σε μαζική αλλαγή της διαδρομής των πλοίων μεταφοράς αερίου στην ήπειρο της Αφρικής. Από όλα τα κύρια τμήματα εμπορικής ναυτιλίας, το LNG ξεχωρίζει ως εκείνο που απέφυγε εντελώς το Σουέζ τους τελευταίους μήνες, όπως τονίζει το διάγραμμα UNCTAD.

Παράλληλα, οι συνολικοί όγκοι εμπορίου μέσω της Διώρυγας του Σουέζ μειώθηκαν κατακόρυφα κατά 50% από έτος σε έτος τους πρώτους δύο μήνες του 2024, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ενώ οι εμπορικές συναλλαγές γύρω από το Ακρωτήριο της Καλής Ελπίδας εκτιμάται ότι αυξήθηκαν κατά 74%..

Οι διελεύσεις από τη Διώρυγα του Σουέζ απέφεραν έσοδα ύψους 10.25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Αίγυπτο πέρυσι, αριθμός που η Αρχή της Διώρυγας του Σουέζ παραδέχτηκε ότι θα μπορούσε να μειωθεί σε περίπου 5 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος.

Τέλος, τα τελευταία στοιχεία από την Clarksons Research δείχνουν ότι οι συνολικές αφίξεις πλοίων στον Κόλπο του Άντεν για όλους τους τύπους εμπορικών πλοίων είναι 72% κάτω από τα επίπεδα που καταγράφηκαν το πρώτο εξάμηνο του Δεκεμβρίου.

maritimes.gr