ΔΝΕ: Οι απεργίες «βουλιάζουν» το λιμάνι της Θεσσαλονίκης

limani thessaloniki sempo

Οι συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης απειλούν θέσεις εργασίας και κυρίως το ανταγωνιστικό του πλεονέκτημα έναντι άλλων λιμανιών της Βαλκανικής επισημαίνει με επιστολή της προς τον υπουργό Ναυτιλίας Θ.Δρίτσα η Διεθνής Ναυτική Ένωση. Συγκεκριμένα στην επιστολή της η ΔΝΕ αναφέρει:

«Σε συνέχεια της ανωτέρω σχετικής επιστολής μας προς την Διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, η Διοίκηση της Ενώσεώς μας καθώς και όλος ο εμπορικός κόσμος, εκφράζουν την έντονη δυσαρέσκειά τους για την συνέχιση για πέμπτη εβδομάδα των απεργιακών κινητοποιήσεων των εργαζομένων στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης οι οποίοι αντιδρούν στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΘ.ΑΕ.

Το λιμάνι της Θεσσαλονίκης 8 χρόνια μετά από τις απεργίες του 2008 που ήταν και πάλι ενάντια στην ιδιωτικοποίησή του εξακολουθεί να επιβαρύνεται με τις συνέπειές τους. Οι μειωμένες αφίξεις πλοίων, η αποφυγή του σαν απευθείας λιμάνι από τα δρομολόγια τακτικών γραμμών, η μείωση του ανταγωνιστικού του πλεονεκτήματος έναντι των άλλων λιμένων της Βαλκανικής και η μείωση του διακινούμενου φορτίου είναι κάποιες από αυτές. Πολλές Εταιρείες κινδυνεύουν να απωλέσουν το αντικείμενό τους, θέσεις εργασίας έχουν χαθεί οριστικά και συνεχίζουν να χάνονται κάθε ημέρα και όσο διαρκούν οι κινητοποιήσεις αυτές.

Βασικό μέλημα της Δ.Ν.Ε είναι να προωθεί στο εξωτερικό στις ναυτιλιακές γραμμές που εκπροσωπούν τα μέλη της τις δυνατότητες που υπάρχουν στους ελληνικούς λιμένες ώστε να συμπεριλαμβάνουν στα μελλοντικά σχέδια επενδύσεών τους και τα ελληνικά λιμάνια. Αντί αυτού όμως με τις συνεχιζόμενες απεργιακές κινητοποιήσεις των εργαζομένων βρισκόμαστε σε πολύ δυσχερή θέση και η διατήρηση του κλίματος ανασφάλειας εντείνεται σε βαθμό μη αναστρέψιμο.

Κατόπιν των ανωτέρω, παρακαλούμε κ. Υπουργέ για την άμεση και δραστική παρέμβασή σας, προς την κατεύθυνση της λήψης των αναγκαίων και επειγόντων μέτρων, ώστε να ανασταλούν οι απεργιακές κινητοποιήσεις και να επιστρέψει το λιμάνι της Θεσσαλονίκης σε ομαλούς ρυθμούς λειτουργίας και ανάπτυξης, προς όφελος όλων των οικονομικών παραγόντων της Χώρας καθώς και των εργαζομένων σ’ αυτά.

Απευθύνουμε τέλος ύστατη έκκληση προς την Διοίκηση και τα Μέλη της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμένων, προκειμένου να επανεκτιμήσουν και να επανακαθορίσουν τις θέσεις τους και τις αποφάσεις τους αναφορικά με τις απεργιακές κινητοποιήσεις, προς δε την Διοίκηση του ΟΛΘ.ΑΕ προκειμένου να λάβει όλα τα προσήκοντα και επείγοντα μέτρα ενδεχομένως και ένδικα, προς την κατεύθυνση της άμεσης εξομάλυνσης της λειτουργίας του λιμένος.

Η Διοίκηση της Ενώσεώς μας κ. Υπουργέ θα ευρίσκεται στην διάθεσή σας, για την παροχή περαιτέρω διευκρινίσεων επί του συγκεκριμένου σύνθετου προβλήματος, η λύση του οποίου καθίσταται πλέον άμεση και επιτακτική, προκειμένου να αποφευχθούν καταστρεπτικότερες συνέπειες γενικής απαξίωσης των ελληνικών λιμένων για το εισαγωγικό και ιδιαίτερα το εξαγωγικό εμπόριο, με σοβαρότατες επιπτώσεις τόσο στις Ναυτιλιακές και άλλες παράπλευρες Επιχειρήσεις όσο και στην Οικονομία της Χώρας μας».