Όργιο φημών στο λιμάνι

prosfyges limani perimenoun

Ενώ καταβάλλονται φιλότιμες προσπάθειες να αποσυμφορηθεί το λιμάνι του Πειραιά εν όψει Πάσχα, η προσπάθεια αυτή δυναμιτίζεται από πραγματικά ύποπτες συμπεριφορές κάποιων λίγων, δήθεν «αλληλέγγυων», που τελικά συκοφαντούν το πραγματικό κίνημα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες που έχει αναπτυχθεί τους τελευταίους δύο μήνες στο λιμάνι του Πειραιά.
Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε στο Portnet ηγετική φυσιογνωμία της κίνησης «Καλώς τους», κάποιοι «περίεργοι τύποι», όπως τους χαρακτήρισε, διαδίδουν ανυπόστατες φήμες μεταξύ των προσφύγων και των μεταναστών με στόχο να παραμείνουν στο λιμάνι . Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε η ίδια πηγή στο Portnet, κατ’ αρχήν διέδιδαν μεταξύ των προσφύγων ότι όποιοι μπουν στα λεωφορεία για να μετακινηθούν σε δομές φιλοξενίας, θα συλληφθούν και θα απελαθούν. Όταν άρχισε να λειτουργεί ο καταυλισμός του Σκαραμαγκά, οι ίδιοι «τύποι» συκοφαντούσαν τις συνθήκες που επικρατούν εκεί, υποστηρίζοντας ότι ο Σκαραμαγκάς είναι ...Νταχάου.
Φυσικά αυτό είναι απολύτως ψευδές και αποδείχθηκε από την προθυμία με την οποία περίπου 1500 πρόσφυγες έχουν εκουσίως μετακινηθεί στο Σκαραμαγκά, όπου οι συνθηκες διαβίωσης είναι όντως αξιοπρεπέστατες και οποσδήποτε πολύ καλύτερες από το λιμάνι του Πειραιά ή το Ελληνικό. Και πιο πρόσφατα, όταν έγινε η προσπάθεια εκκένωσης της Ε3 και της Ε2, οι ίδιοι δήθεν εθελοντές, διέδιδαν ότι η Cosco είναι εκείνη που συντονίζει την επιχείρηση... Κάτι που φυσικά δεν θα μπορούσε να συμβεί σε καμία περίπτωση, αφού ακόμη η Cosco δεν έχει τοποθετήσει δικό της Διοικητικό Συμβούλιο στον ΟΛΠ.
Επί της ουσίας πάντως, όπως σημείωνε ο συνομιλητής μας ακτιβιστής από το κίνημα «Καλώς τους» οι συνθήκες που επικρατούν στον Σκαραμαγκά, αλλά και στα στρατόπεδα που έχουν παραχωρηθεί στο Σχιστό και στο Χαϊδάρι και διατηρούν στρατιωτική διοίκηση, είναι υποδειγματικές. Και μόνο κέρδος έχουν όσοι πρόσφυγες ή μετανάστες δεχθούν να μετακινηθούν εκεί.
Ανέφερε μάλιστα ένα χαρακτηριστικό περιστατικό που έγινε μπροστά στα μάτια του στο Χαϊδάρι, όπου ενώ το πλήρωμα ενός περιπολικού σχεδόν αδιαφορούσε στο θέαμα μια ετοιμόγεννης εγκύου, λέγοντας ότι δεν είναι δικιά τους δουλειά να τη μεταφέρουν σε νοσοκομείο, κατέφτασε τρέχοντας σχεδόν ο ίδιος ο ταγματάρχης διοικητής του στρατοπέδου, που είχε ειδοποιηθεί, και φρόντισε για την ασφαλή και έγκαιρη μεταφορά της εγκύου στο νοσοκομείο.

eep logo