Γ. Ξηραδάκης: Χρηματοδότηση και φυσική παρουσία των Αμερικάνικων Τραπεζών στην Ελλάδα

Συνάντηση Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας με εκπροσώπους της Αμερικάνικης Πρεσβείας

Το Διοικητικό Συμβούλιο της Ένωσης Τραπεζικών και Χρηματοοικονομικών Στελεχών Ελληνικής Ναυτιλίας συναντήθηκε την Τετάρτη (21/2) με τους κ.κ. Eric Holmgren-Economic Counselor, Κωνσταντίνο Κωνσταντόπουλο-Economic Specialist και Timothy McNally-Economic Officer από την Αμερικανική Πρεσβεία στην Ελλάδα σε γεύμα εργασίας.

Ο πρόεδρος της Ένωσης κ. Γιώργος Ξηραδάκης κάνοντας μια αναδρομή στη χρηματοδότηση της Ελληνικής ναυτιλίας αναφέρθηκε στις ισχυρές σχέσεις με τις Αμερικανικές τράπεζες που ήταν από τις πρώτες ξένες τράπεζες οι οποίες είχαν ανοίξει υποκαταστήματα στην Ελλάδα και στήριξαν τον κλάδο από τη δεκαετία του 1960. Διανύουμε την πρώτη δεκαετία χωρίς την παρουσία Αμερικανικών τραπεζών στον Πειραιά σε μία περίοδο που η Ελληνική ναυτιλία αναπτύσσεται ραγδαία, τόσο σε αριθμούς όσο και σε ποιότητα, γεγονός που δικαιολογεί τη στήριξή της από τη διεθνή τραπεζική αγορά. Οι συνθήκες είναι πολύ διαφορετικές πλέον για έναν επιπρόσθετο λόγο, ότι η Ελλάδα ανέκτησε την επενδυτική βαθμίδα για την οποία τόσο η πολιτική ηγεσία όσο και ο λαός εργάστηκαν σκληρά. Έτσι πλέον, υποστήριξε ο κ. Ξηραδάκης δεν υπάρχει κανένας λόγος ώστε οι ξένες τράπεζες και δη οι Αμερικανικές να μην έχουν φυσική παρουσία στη χώρα.

Η συζήτηση επεκτάθηκε στις νέες μορφές χρηματοδότησης που έχουν αναπτυχθεί κυρίως από την εφαρμογή των κανονισμών ESG και ETS και τις επιδράσεις στην Ευρωπαϊκή ναυτιλία καθώς και την ανάπτυξη των Κινεζικών εταιριών leasing. Ο οικονομικός ακόλουθος κ. Eric Holmgren αναφέρθηκε στους στενούς δεσμούς της Ελληνικής ναυτιλίας με την Αμερική τόσο σε επίπεδο επενδυτικό, κυρίως μέσω των Αμερικανικών χρηματιστηρίων όσο και σε επίπεδο συνεργασίας των δύο εθνών στα διεθνή φόρα σε θέματα περιβαλλοντικού και τεχνικού ενδιαφέροντος.

Ο ιδιαίτερος ρόλος του Πειραιά ως ναυτιλιακού κέντρου και της Ελληνικής ναυτιλίας ως διεθνούς δύναμης θαλασσίων μεταφοράς δικαιολογεί πλήρως την ολιστική συνεργασία με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη και ως εκ τούτου την επαναδραστηριοποίηση των χρηματοδοτών των ΗΠΑ στην Ελλάδα τόνισε ο κ. Ξηραδάκης.

Είναι γεγονός ότι η Ελληνική ναυτιλία είναι ο παραδοσιακός μεταφορέας φορτίων ενέργειας από και προς τις ΗΠΑ και βέβαια ο ρόλος της αναβαθμίστηκε πλήρως με την αλματώδη αύξηση του στόλου των πλοίων μεταφοράς φυσικού αερίου (LNG) αλλά και τις μονάδες υγροποίησής του (FSRU).

Επίσης συζητήθηκε το θέμα της ελεύθερης ναυσιπλοΐας στην Ερυθρά Θάλασσα και της περιορισμένης δυνατότητας διελεύσεων από τη Διώρυγα του Παναμά, δύο εξελίξεις που επηρεάζουν τη ναυτιλιακή οικονομία και κατ’ επέκταση την παγκόσμια οικονομία. Οι Αμερικανοί διπλωμάτες συμφώνησαν στην αναγκαία συνύπαρξη προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές και πολιτικές επιπτώσεις.

Συμφωνήθηκε επίσης οι δύο πλευρές να συνεργαστούν στις διάφορες εκδηλώσεις κατά την περίοδο της έκθεσης των Ποσειδωνίων 2024.

Φωτο από αριστερά: Βασίλης Μαντζαβίνος (Αντιπρόεδρος Α), Κώστας Οικονόμου (Γενικός Γραμματέας) Timothy McNally (Economic Officer), Κωνσταντίνος Κωνσταντόπουλος (Economic Specialist), Eric Holmgren (Economic Counselor), Κώστας Ιωάννου (Αν. Γεν. Γραμματέας), Γιώργος Ξηραδάκης (Πρόεδρος), Γιώργος Λάιος (Αντιπρόεδρος Β), Κατερίνα Φίτσιου, (Ταμίας,) Κρυσταλλία Μαρκάκη (Μέλος Δ.Σ.)