Κασπία Θάλασσα: Καταρρέει το «κόσμημα» του Αζερμπαϊτζάν

Επρόκειτο για "σοβιετικό θαύμα"

H Νeft Dashlari, μια πόλη με δεκάδες μηχανές άντλησης πετρελαίου που κάποτε ευδοκιμούσε στην Κασπία Θάλασσα και αποτελούσε το καμάρι της Σοβιετικής Ένωσης, σήμερα είναι αντιμέτωπη με την παρακμή και το μέλλον της κρέμεται από μια κλωστή

Φανταστείτε μια πόλη μέσα στη θάλασσα, «γεννημένη» από τη φιλοδοξία μιας υπερδύναμης και κατασκευασμένη με βάση τις ανάγκες για φθηνά καύσιμα. Το Neft Dashlari, ή αλλιώς "Oil Rocks", αποτελεί σήμερα ένα από τα τελευταία σημάδια μιας περασμένης εποχής, καθώς αναδύθηκε από την Κασπία Θάλασσα στα ανοικτά των ακτών του Αζερμπαϊτζάν το 1949.

Το Oil Rocks αποτελεί ένα θαύμα της μηχανικής. Το απόλυτο τίποτα μετατράπηκε ένα σύμπλεγμα τεχνητών νησιών που συνδέονταν με ένα δίκτυο γεφυρών, ενσαρκώνοντας το σοβιετικό όνειρο της κατάκτησης της φύσης.

Στο απόγειό της, η Neft Dashlari ήταν κάτι παραπάνω από μια εξέδρα άντλησης πετρελαίου. Αποτελούσε ένα σύμβολο της ανθρώπινης δύναμης, διαθέτοντας μια εκτεταμένη υποδομή που περιελάμβανε πλατφόρμες γεώτρησης, δεξαμενές αποθήκευσης και ανέσεις όπως κινηματογράφοι και πάρκα για τους 5.000 εργαζομένους της.

Η δημιουργία της σηματοδότησε την έναρξη των υπεράκτιων γεωτρήσεων, ένα υπεράνθρωπο βήμα στην αναζήτηση του «μαύρου χρυσού» που κρύβεται στα βάθη της θάλασσας.

Κατά τη διάρκεια των πρώτων δεκαετιών, το σοβιετικό θαύμα παρήγαγε πάνω από 170 εκατομμύρια τόνους πετρελαίου, μια τρανή απόδειξη της υπεράνθρωπης προσπάθειας των εργαζομένων. Ωστόσο, η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης προανήγγειλε μια περίοδο παρακμής. Μέχρι το 2012, μεγάλο μέρος της υποδομής έχει παρακμάσει, με την πλειοψηφία των εργαζομένων να έχουν εγκαταλείψουν.

Παρά τους εκτιμώμενους 30 εκατομμύρια τόνους εξορυσσόμενου πετρελαίου που παραμένουν κάτω από τον πυθμένα της θάλασσας, το κόστος αποσυναρμολόγησης της Neft Dashlari θεωρείται υψηλότερο από το κόστος συντήρησής της.

(gazzeta.gr)