ΗΠΑ: Αύξηση της ασφάλειας των λιμένων στον κυβερνοχώρο

Με διάταγμα που υπέγραψε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν

δίνεται η εξουσία στο Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας και στην Ακτοφυλακή των ΗΠΑ για την ενίσχυση της θαλάσσιας ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Με βάση το διάταγμα το Υπουργείο Εσωτερικής Ασφάλειας κατευθύνεται στην αντιμετώπιση των θαλάσσιων απειλών στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένου του καθορισμού προτύπων ασφάλειας στον κυβερνοχώρο. Η USCG έχει την εξουσία να ανταποκρίνεται σε κακόβουλη δραστηριότητα στον κυβερνοχώρο, συμπεριλαμβανομένης της εξουσίας να «ελέγχει τις κινήσεις των σκαφών που παρουσιάζουν γνωστή ή ύποπτη απειλή στον κυβερνοχώρο».

Θεσπίζει επίσης την υποχρεωτική αναφορά συμβάντων στον κυβερνοχώρο ή ενεργών απειλών στον κυβερνοχώρο. Αυτό περιλαμβάνει απειλές για σκάφη, λιμάνια, λιμάνια ή εγκαταστάσεις στην προκυμαία. Οι ΗΠΑ σκοπεύουν επίσης να ορίσουν έναν Διευθυντή Ναυτικής Ασφάλειας. Η USCG κατευθύνεται να εκδώσει οδηγία για την ασφάλεια στη θάλασσα "σχετικά με τις δράσεις διαχείρισης κινδύνων στον κυβερνοχώρο για γερανούς πλοίου-ακτής που κατασκευάζονται από τη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας που βρίσκονται σε εμπορικούς στρατηγικούς λιμένες των ΗΠΑ". Οι ιδιοκτήτες και οι χειριστές των γερανών «πρέπει να αναγνωρίσουν την οδηγία» και να αναλάβουν δράση σχετικά με τους γερανούς και τις σχετικές τεχνολογίες πληροφοριών και λειτουργίας.

Γερανογέφυρες σε ρόλο «κατασκόπου»

Επι της ουσίας επανέρχεται στο προσκήνιο το θέμα που έφερε στην δημοσιότητα πριν σχεδόν από ένα χρόνο δημοσίευμα της Wall Street Journal το οποίο, επικαλούμενο ανώνυμες πηγές, ισχυριζόταν ότι οι Κινέζοι είτε κατασκοπεύουν τα λιμάνια των ΗΠΑ είτε έχουν τη δυνατότητα να ελέγχουν τους γερανούς εξ αποστάσεως. Το δημοσίευμα είχε προκαλέσει την έντονη αντίδραση της American Association of Port Authorities (AAPA) η οποία τόνισε ότι δεν υπάρχουν στοιχεία ότι οι γερανοί χρησιμοποιούνται για να βλάψουν ή να παρακολουθήσουν τις λιμενικές λειτουργίες.

Οι συζητήσεις για τις γερανογέφυρες και την προέλευσή τους είχε επίσης φέρει στην δημοσιότητα τότε το γεγονός ότι στις ΗΠΑ δεν κατασκευάζονται τέτοιες γερανογέφυρες με το 80% των γερανογεφυρών που χρησιμοποιούνται σε περισσότερα από 100 λιμάνια να έχουν κατασκευαστεί την ZPMC, μια εταιρεία με έδρα την Κίνα. Η AAPA τόνισε ότι η κινεζική εταιρεία έχτισε το προβάδισμά της όντας ο μόνος μεγάλος κατασκευαστής μεγάλων γερανογεφυρών καλόντας το Κογκρέσο των ΗΠΑ να επικεντρωθεί στις προσπάθειες για την επιστροφή της κατασκευής γερανών στις ΗΠΑ ως μέσο υποστήριξης της αμερικανικής βιομηχανίας και των λιμένων.

theseanation.gr

eep logo