Νέος «Μεσογειακός διάδρομος» για τους πρόσφυγες;

prosfyges italia ploio

Οι προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές έχουν αποδειχθεί αρκετές φορές ευέλικτες, και στις εκτιμήσεις πως το κλείσιμο του Βαλκανικού Διαδρόμου θα οδηγούσε σε «παρακαμπτήριες» προς την Ευρώπη προστίθενται αναφορές που θέλουν τους διακινητές ήδη να προετοιμάζονται για «Μεσογειακή Οδό».

Στοιχεία που επικαλούνται εφημερίδες δίνουν ενδείξεις πως υπάρχει προσανατολισμός για μεταφορά από τις νότιες τουρκικές απευθείας στην Ιταλία από τον Απρίλιο. Στο τέλος του 2014 είχε ήδη αρχίσει να παρατηρείται το φαινόμενο των «πλοίων φαντασμάτων» στη Μεσόγειο: Πλοία έτοιμα για παροπλισμό που αγοράζονταν σε σχετικά χαμηλή τιμή για να μεταφέρουν εκατοντάδες προσφύγων που είχαν να πληρώσουν στην Ιταλία.

Οι τωρινές αναφορές για τους σχεδιασμούς των διακινητών διαφέρουν στα μέσα -φαίνεται να προσανατολίζονται σε μικρότερα σκάφη- αλλά όχι στη διαδρομή.

Σύμφωνα με την γερμανική Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ), η οποία αναφέρει ότι έκανε έρευνα σε ομάδες διακινητών που έχουν τα στοιχεία τους στο Facebook, οι διακινητές ετοιμάζονται για νέα θαλάσσια διαδρομή μέσω της ανατολικής Μεσογείου προς την ιταλική χερσόνησο.

Η εφημερίδα αναφέρει πως η «επιχείρηση» θα μπορεί να ξεκινήσει ήδη από τις αρχές Απριλίου. Τα σκάφη, από ψαράδικα μέχρι μικρά εμπορικά πλοία, θα ξεκινούν από την τουρκική Αττάλεια, τη Μερσίνη (κοντά στα συριακά σύνορα) αλλά και την Αττική.

Οι οδηγίες που δίνονται στους πρόσφυγες και μετανάστες είναι να μένουν κρυμμένοι μέχρι τα σκάφη να περάσουν σε διεθνή ύδατα. Η τιμή βρίσκεται μεταξύ 3.000 και 5.000 ευρώ, σύμφωνα με την FAZ, και ορισμένοι διακινητές θέλουν να «προσφέρουν» ακόμη και δύο δρομολογία την εβδομάδα ενώ ένας μιλά για μεταφορά ακόμη και 200 ατόμων με ένα σκάφος.

tovima.gr